Curs BNR

Cum va evolua cursul leu/euro în 2014? Bancherii văd riscuri de depreciere în contextul presiunilor electorale interne şi a modificărilor de politică monetară în SUA

Cum va evolua cursul leu/euro în 2014? Bancherii văd...

Autor: Claudia Medrega

25.12.2013, 18:32 1766

Majoritatea prognozelor pentru paritatea leu/euro indică o variaţie a cursului de schimb între 4,35 şi 4,65 lei/euro în 2014, în contextul deciziei Fed de reducere a cumpărărilor de active financiare, care va avea impact asupra tuturor pieţelor emergente, iar principalul risc intern asociat estimărilor este revenirea turbulenţelor politice având în vedere presiunile anului electoral.

În 2013, evoluţia cursu­­lui de schimb a fost influenţată de factori fun­damentali - precum ajustarea balanţei contului curent, factori conjuncturali  - includerea Româ­­­niei în indicii internaţionali de titluri de stat -, dar şi de factori de piaţă, cum ar fi apetitul pentru risc al investitorilor străini.

Cursul de schimb leu/euro afişat de BNR a revenit în decembrie peste nivelul de 4,47 lei pentru un euro, după două săptămâni în care moneda naţională dăduse semne de apreciere. Evoluţia cursului a fost influenţată şi de tensiunile politice legate de intenţia declarată a preşedintelui Traian Băsescu de a nu promulga legea bugetului de stat pe 2014, însă situaţia s-a calmat ulterior. În 20 decembrie leul înregistra o depreciere de 1% faţă de euro comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului 2012. Anul trecut, leul s-a depreciat cu 2,5% faţă de euro.
Cursul de schimb rămâne un subiect delicat pentru români, având în vedere că peste 60% din împrumuturile contractate de populaţie şi companii sunt în euro.

În 2013, leul a câştigat teren, apreciindu-se faţă de principalele valute în timp ce mon­edele din Ame­rica Latină sau Asia au fost afectate puternic de retragerea fluxurilor de capital ale investitorilor străini. Paritatea a coborât chiar sub pragul de 4,40 lei pentru un euro. În România, băncile şi fondurile de investiţii din străinătate au ajuns să deţină circa un sfert din obligaţiunile guvernamentale în lei, iar o ieşire a lor de pe piaţă, va duce la deprecierea leului, amintesc analiştii.

La începutul anului 2013, JP Morgan a venit cu un anunţ-surpriză privind includerea titlurilor de stat în lei emise de statul român într-un indice al pieţelor emergente, după o decizie similară de la sfârşitul anului 2012 a britanicilor de la Barclays, ceea ce a făcut să crească vizibilitatea României pe pieţele externe şi interesul investitorilor străini pentru activele în lei. Trendul de apreciere s-a accentuat, iar paritatea a coborât chiar sub pragul de 4,40 lei pentru un euro. Titlurile româneşti au fost incluse în indicele JP Morgan la începutul lunii martie. Iar numărul investitorilor străini care au cumpărat titluri de stat româneşti a crescut puternic.

Episoade de întărire a leului au mai fost vizibile în lunile aprilie – mai, când piaţa a fost marcată de un nou val de intrări de valută de la străinii interesaţi de titlurile de stat în lei, dar şi în iulie.

 

Valutele din marile economii emergente au fost în a doua parte a anului în cădere liberă, înregistrând o depreciere accentuată în urma exodului masiv al capitalului, după ce banca centrală americană (Fed) a indicat că „închide robinetul“ lichidităţii. Până acum Fed a încercat să stimuleze creşterea celei mai mari economii a lumii prin sute de miliarde de dolari injectate pe pieţe.

Străinii au mutat o parte din banii investiţi pe pieţele emergente în obliga­ţiuni în dolari, pe fondul aşteptărilor ca randamentele acestora să crească după ce banca centrală a SUA va începe să retragă treptat lichiditatea excesivă injectată în piaţă.

Evoluţia cursului de schimb poate rămâne volatilă în 2014 având în vedere modificările de politică monetară în SUA, precum şi volatilitatea fluxurilor de capital la nivel inter­na­ţio­nal.

 

Ce spun analiştii despre evoluţia cursului de schimb

 

Eugen Sinca, analist-şef la BCR

 

Leul va varia în intervalul 4,35-4,65 şi va fi influenţat de două evenimente majore – pe plan extern decizia Fed de reducere a cumpărărilor de active financiare, cu impact asupra tuturor pieţelor emergente şi pe plan intern calendarul politic încărcat, ce impune mai mult decât oricând continuarea reformelor agreate cu FMI şi Comisia Europeană. Băncile şi fondurile de investiţii din străinatate au ajuns să deţină aproape un sfert din obligaţiunile guvernamentale în lei şi o ieşire a lor de pe piaţă, chiar şi parţial, se va vedea imediat într-o depreciere a leului.

 

Florentina Cozmâncă, senior economist RBS Bank

Evoluţia cursului de schimb va depinde atât de evoluţiile în plan regional şi internaţional, cât şi de evenimentele interne. Astfel că, evenimente precum uniunea bancară în Europa, reducerea programului de cumpărare de active de către Rezerva Federală a SUA, eventualitatea implementării unor măsuri neconvenţionale de către Banca Centrală Europeană vor influenţa sentimentul investitorilor pe plan internaţional, cu impact asupra monedelor emergente precum leul. Pe de altă parte, continuarea colaborării cu instituţiile financiare internaţionale sub forma menţinerii stabilităţii macroeconomice şi a implementării reformelor structurale în sectorul public şi menţinerea stabilităţii politice sunt elemente importante ce susţin încrederea investitorilor în România.

Mihai Pătrulescu, senior economist UniCredit Ţiriac Bank

 

Evoluţia cursului în 2013 a fost relativ zbuciumată în prima parte a anului, în urma creşterii vizibilităţii României pe pieţele internaţionale şi infuxurilor de investiţii de portofoliu în titluri de stat. Turbulenţele externe au crescut volatilitatea cursului de schimb la începutul semestrului al doilea, dar evoluţia ulterioară a EUR/RON a fost stabilă.

Previzionăm o evoluţie stabilă a cursului de schimb în 2014, creşterea absorbţiei de fonduri europene (presiuni de apreciere), fiind compensată de procesul de dezintermediere financiară şi volatilitatea capitalurilor străine. Cursul de schimb ar putea fi influenţat în primul trimestru al anului 2014 de factori externi, dar leul rămâne într-o poziţie relativ favorabilă comparativ cu celelalte monede din regiune. Principalul risc asociat prognozelor noastre este o revenire a turbulenţelor politice, având în vedere presiunile anului electoral.

 

Vlad Muscalu, economistul-şef al ING Bank

 

Analiza rezervelor valutare indică în mod clar faptul că banca centrală a temperat în mod consecvent avansul mondei naţionale în 2013. Pe măsură ce economía va da semne mai clare de revenire credem că banca naţională va permite o apreciere uşoară a monedei naţionale, aceasta încheind probabil anul viitor la 4,35/euro.

 

Rozalia Pal, economistul-şef al Garanti Bank

 

Evoluţia cursului valutar EUR/RON, care este aşteptat să se stabilizeze la 4,45 până la sfârşitul anului 2013 şi să se deprecieze spre 4,55 în 2014, în special din cauza fluxurilor de capital pe termen scurt, determinate de evenimente internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO