Curs BNR

Cursul BNR a crescut la pragul de 4,52 după ruperea USL

Cursul BNR a crescut la pragul de 4,52 după ruperea USL

Autor: Stefan Musgociu

26.02.2014, 11:11 225

Cursul de schimb a urcat la 4,5200 lei/euro în prima oră a şedinţei interbancare, pe rulaje în media unei zile obişnuite, iar dealerii cred că deprecierea leului ar putea fi influenţată doar marginal de ruperea USL, întrucât jucătorii locali anticipau ieşirea PNL din coaliţia de guvernare.

La debutul şedinţei euro a fost tranzacţionat la 4,5190 lei, cu 0,45 - 0,7 bani (0,1% - 0,16%) peste cotaţiile de la finalul sesiunii precedente, de 4,5120 - 4,5145 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a urcat la 4,52 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzacţiilor.

La scurt timp după ora 10:00, pe piaţa interbancară euro era cotat la 4,5180 - 4,5200 lei, cu 0,55 - 0,6 bani (0,12% - 0,13%) peste închiderea de marţi.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, zlotul era în stagnare în raport cu euro, iar forintul se deprecia cu 0,1%.

Dealerii cred că deprecierea uşoară a leului este determinată de un cumul de factori printre care ruperea coaliţiei de guvernare, decisă marţi seară prin ieşirea PNL din USL, dar şi de reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă, de decizia Executivului de a plăti din buget o parte datorii la unele companii de stat, dar şi de situaţia incertă în care se află Ucraina.

"Singura noutate despre ruperea USL pare să fie că aceasta este o certitudine şi pentru jucătorii internaţionali, pentru că piaţa locală a luat încă de săptămânile trecute o astfel de posibilitate în calcul şi am putea spune că ruperea coaliţiei de guvernare era «priced-in». Jucătorii stăini nu par să fie prezenţi în piaţă, ei nu sunt activi nici pe pieţele din regiune, având în vedere incertitudinile din Ucraina", a afirmat un dealer.

Alt dealer consideră că BNR nu intervine indirect în piaţă, întrucât cursul nu a crescut semnificativ, însă nu exclude posibilitatea unei intervenţii dacă rata de schimb se va apropia de 4,55 lei/euro.

"Volumele de tranzacţionare pe piaţa locală din prima oră a şedinţei de astăzi sunt ceva mai mari decât cele din aceeaşi perioadă a zilelor precedente, când au fost foarte reduse, însă sunt în media unei şedinţe obişnuite. Întrucât volumele de tranzacţionare nu sunt foarte ridicate, este greu de spus dacă BNR intervine indirect sau nu în piaţă. Rămâne de văzut dacă banca centrală va interveni sau nu, poate doar dacă cursul se va apropia de 4,55 lei/euro, pentru că pe de o parte ar steriliza din excesul de lichiditate care a crescut odată cu intrarea fondurilor europene", a spus dealerul.

Ministerul Fondurilor Europene a anunţat vineri că România a încasat, joi, peste 830 milioane euro de la Comisia Europeană, cei mai mulţi bani ajungând la Programul Operaţional Sectorial Transport (506,2 milioane euro).

Analiştii ING Bank au afirmat încă de marţi dimineaţă că "o despărţire formală" a alianţei de guvernare ar putea împinge pentru scurt timp cursul de schimb 4,55 lei/euro, aproape de nivelul maxim din acest an.

"Credem, însă, că o astfel de mişcare va fi temporară, întrucât ne aşteptăm ca banca centrală să continue tiparul sterilizării excesului de lichiditate din piaţă, mai ales în condiţiile în care o astfel de activitate este motivată de recentele intrări de fonduri europene", au afirmat analiştii ING Bank într-o notă transmisă, marţi dimineaţă.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut marţi cu 0,72 bani (0,16%) şi a ajuns la 4,5173 lei/euro. În precedentele două şedinţe, rata de referinţă leu/euro a scăzut cu 1,38 bani (0,3%), la 4,5101 unităţi, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele trei săptămâni, de 4,5239 unităţi, în contextul amplificării tensiunilor din coaliţia de guvernare.

Leul s-a depreciat marţi şi în raport cu dolarul american, rata de schimb avansând cu 0,85 bani (0,26%), de la 3,2773 lei/dolar la 3,2858 lei/dolar.

Totodată, cursul de referinţă leu/franc elveţian a crescut cu 0,73 bani (0,2%), de la 3,6968 unităţi la 3,7041 unităţi. Rata de schimb leu/franc elveţian a scăzut cu 1,06 bani (0,28%) în precedentele două şedinţe, după ce joi a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, de 3,7074 unităţi.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au crescut la 2% - 3% pe an, după ce marţi ratele medii ale dobânzilor pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi au scăzut la 1,91% - 2,41% pe an.

Dobânzile afişate miercuri sunt în continuare sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 3,5% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO