Curs BNR

Dolarul explodează după decizia istorică luată de FED aseară de a creşte dobânda de referinţă şi ajunge la un nou maxim istoric. Euro s-a prăbuşit în raport cu dolarul la cel mai jos nivel din ianuarie 2003. Cursul anunţat joi de BNR

Dolarul explodează după decizia istorică luată de FED aseară de a creşte dobânda de referinţă şi ajunge la un nou maxim istoric. Euro s-a prăbuşit în raport cu dolarul la cel mai jos nivel din ianuarie 2003. Cursul anunţat joi de BNR

Autor: Ştefan Stan

15.12.2016, 13:00 9134

Cursul BNR de joi:

Dolarul a urcat joi la un nou maxim istoric în România, după ce a crescut cu peste 1,6% faţă de valoarea de ieri, în urma şedinţei FED, care a crescut dobânda de referinţă cu 0,25%. 

Dolarul a fost principalul beneficiar al majorării dobânzii de referinţă de către FED, pentru prima oară în 2016, ajungând la maximul ultimelor 10 luni în raport cu yenul, scrie Blooberg. Dolarul şi-a extins avansul în raport cu principalele valute.

Cursul euro/dolar a ajuns la $1.0435 , în scădere cu 1%, cel mai jos nivel din ianuarie 2003. 

Acţiunile europene au crescut după decizia FED, urcând cu 0,4% în condiţiile în care bursele din Franţa şi Germania au crescut. Futures pentru S&P 500 au fost puţin schimbate după ce indicele a suferit cea mai mare scădere din octombrie, pe fondul deciziei FED.

Rezerva Federală Americană a mărit dobânza de referinţă pentru prima oară anul acesta şi a estimat o creştere mai abruptă a costurilor de împrumut în 2017, spunând că aşteptările de inflaţie au crescut considerabil, scrie Bloomberg.

FED şi-a susţinut decizia de a creşte dobânda de referinţă cu 0,25% pe fondul îndeplinirii aşteptărilor legate de condiţiile de piaţă şi de inflaţie, potrivit unei declaraţii de după şedinţa de miercuri, 14 decembrie.

Noile proiecţii arată că bancherii băncii centrale se aşteaptă la o creştere de 0,75% în 2017, faţă de estimările de 0,5% care erau speculate în septembrie. 

Banca Centrală a spus că măsurile de politică monetară susţin o ”întărire viitoare a condiţiilor din piaţa muncii, şi o reîntoarcere a inflaţiei de 2%”. Modul în care a fost formulată fraza indică totuşi un scepticism din partea oficialilor FED cu privire la îmbunătăţirea pe rspectivelor din piaţa muncii.  

Ţinta de inflaţie a rămas la 2%, în timp ce preşedintele Trump a promis tăieri de taxe şi cheltuieli pe infrastructură care ar putea duce la o creştere accelerată a ratelor de referinţă de către FED. 

Creşterea dobânzii de referinţă de miercuri este a doua după ce FED a decis să reducă dobânzile aproape de zero în 2008. 

 
 
 
 
Euro 4.5202 +0.0035 +0.08 %
Dolar american 4.3146 +0.0698

+1.64 %

Francul elveţian 4,2015    
 
 

 

 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

 
AFACERI DE LA ZERO