Curs BNR

Euro creşte şi la cursul BNR de joi şi testează un nou prag istoric. Dolarul stabileşte un nou record

Euro creşte şi la cursul BNR de joi şi testează un nou prag istoric

Autor: Radu Racu, Monica Juganaru

12.07.2012, 13:07 2706

Euro a continuat să se aprecieze faţă de leu şi la cursul BNR de joi, pentru a doua zi consecutiv, apropiindu-se şi mai mult de maximul istoric stabilit luni. Moneda europeană a stabilit patru maxime istorice consecutive, avansul fiind întrerupt de o uşoară scădere a cursului de referinţă în şedinţa de marţi.

Banca centrală a publicat joi o paritate de 4,5252 lei pentru un euro, în creştere cu 0,15 bani faţă de referinţa din ziua precedentă, şi de 3,7031 pentru un dolar american, cu 1,89 bani mai mult faţă de nivelul de miercuri.

Cel mai scump euro la cursul BNR a fost înregistrat luni, când banca centrală a anunţat o cotaţie de 4,5275 lei/euro.

Cursul pentru dolar a crescut cu 1,89 bani, astfel că a depăşit precedentul nivel istoric, de 3,6848 lei/dolar, stabilit tot luni.

Totodată, paritatea oficială leu/franc elveţian a urcat de la 3,7663 lei/franc la 3,7685 lei/franc. Cursul leu/franc elveţian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referinţele pentru dolar şi francul elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, foarte aproape de închiderea de miercuri, de 4,5225 - 4,5245 lei/euro.

După stabilirea cursului de referinţă, cotaţiile au început să crească pe piaţa interbancară, atingând un maxim de 4,5375 lei/euro, în jurul orei 13:00.

Potrivit dealerilor, BNR a continuat să intervină indirect în piaţă.

"Chiar dacă premierul Ponta a spus că referendumul va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, în continuare percepţia asupra României este afectată de tensiunile politice din ultima perioadă, iar în astfel de situaţii jucătorii, în special străinii, mizează pe deprecierea leului. Răul a fost deja făcut, pentru că pe străini nu prea îi interesează cine conduce, ci deciziile pe care conducătorii le iau şi modul în care le iau", a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, că referendumul pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu va fi organizat conform deciziei Curţii Constituţionale, procedura urmând să fie reglementată de către Parlament. Premierul a adăugat că l-a asigurat în acest sens pe preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu câteva ore înainte de declaraţia premierului Ponta, comisarul UE al Justiţiei, Viviane Reding, a spus că săptămâna viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeană se va reuni pentru a discuta despre situaţia politică din România.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru plasamentele cu scadenţă la o zi au scăzut semnificativ sub rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5,25% pe an, pe fondul unei lichidităţi mai ridicate în piaţă, după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început deconturile de TVA cu opţiune de rambursare existente la 1 iulie.

Dealerii spun că un alt motiv pentru scăderea semnificativă a dobânzilor ar fi lichidităţile mai ridicate pe care unele bănci le au după ce s-au împrumutat luni prin licitaţia repo organizată de BNR. Banca centrală a împrumutat luni 12 bănci comerciale cu 13,646 miliarde lei (3,014 miliarde euro), pentru o săptămână, suma fiind foarte apropiată de recordul atins în urmă cu două săptămâni, de 13,85 miliarde lei (3,1 miliarde euro).

Băncile comerciale au publicat joi dobânzi de 2,21% - 2,7% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, faţă de nivelurile de miercuri, de 4,59% - 5,05% pe an.

Dobânzile pentru sumele plasate pe termen de o săptămână au scăzut mai uşor de la 4,76% - 5,26% pe an, la 3,65% - 4,13% pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO