Isărescu a speriat cursul după ce a anunţat că în acest an vom vedea fluctuaţii mai mari pe curs. Euro a crescut la 4,6571, plus 0,48% într-o singură zi, după decizia surpriză a BNR de ieri de majorare a dobânzii de referinţă. Şi dobânzile Robor au crescut

9 ian 2018 Autor: Ştefan StanCursul BNR de marţi anunţa o creştere de 0,48% pentru euro de pe o zi pe alta, moneda europeană ajungând la 4,6571 lei, la numai o zi după decizia BNR de a majora dobânda de referinţă. Guvernatorul a anunţat ieri că se va focusa Banca Naţională se va focusa mai mult pe stabilitatea dobânzilor decât pe stabilitatea cursului. 

Ieri, guvernatorul BNR anunţa că va urma o fluctuaţie a cursului de 5-6%, fiind pentru prima oară când guvernatorul oferă o astfel de marjă, chiar dacă nu a dat un interval de valori în care va fluctua. 

„În ultimii ani, cursul s-a plimbat în jur de 5%, adică de la 4,40 la 4,65 lei. E greu de spus că am avut mari deprecieri în patru ani. Dacă am lua ca bază de calcul 4,5 lei, cât a fost anul trecut, atunci mişcarea este sub 3%. Asta înseamnă să ai un curs flexibil. Noi nu avem curs bătut în cuie.” 

De asemenea, dobânzile Robor, despre care guvernatorul BNR spunea ieri că nu vor mai creşte, au urcat astăzi. Astfel, Robor la 3 luni a urcat de la 2% la 2,04%, în timp ce Robor la 6 luni a urcat de la 2,23% la 2,25%

Ce v-ar conveni mai mult? O mişcare de curs de 2-3%, care să îşi aducă aportul la mişcările de capital, sau o mişcare brutală de 10-15%, când o corecţie majoră devine inevitabilă. BNR a optat pentru aşa numita manage-floating, flotare controlată. Nu este bine să lăsăm cursul să fluctueze cu 20%. Întreprinderile româneşti pierd cotă de piaţă acolo unde nu ne-am fi aşteptat, pe piaţa bunurilor de consum şi a produselor alimentare. Piaţa ne va spune pe unde se va plimba cursul.

 

 

Cursul BNR de marţi:

Euro 4.6571 +0.0223

+0.48 %

Dolar american 3.9039 +0.0441

+1.14 %

Francul elveţian 3,9718    

 

 

 

 

 

Notă ZF: Cursul afişat este calculat şi anunţat de Banca Naţională pe baza tranzacţiilor interbancare. 

 

Cursul valutar BNR. Vedeţi aici evoluţia principalelor valute la cursul oficial BNR

 

 

 

 
Cuvinte cheie:
curs valutar
, bnr
, curs bnr
, arhiva
, dolar
, evolutie
, valute
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide