Rocainvestments

ZF/ROCA. De la potenţial la rezultate concrete. Cum putem susţine dezvoltarea României? România trebuie să rămână ferm ancorată pe traiectoria europeană pentru a putea atrage investitori şi finanţări de miliarde de euro. Orice pas înapoi ar duce la o stagnare economică greu de recuperat

14.12.2024, 10:57 Autor: Cristina Bellu

Stabilitatea politică, predictabi­li­tatea legislativă şi angajamentul faţă de valorile europene sunt elemente esenţiale pe care România trebuie să le ofere pentru a atrage investitori şi finanţări de miliarde de euro necesare dezvoltării infrastructurii, modernizării economiei, creării de locuri de muncă şi de noi oportunităţi pentru antreprenorii care susţin creşterea.

Orice pas înapoi ar însemna o stagnare economică dificil de redresat, cu consecinţe pe termen lung asupra dezvoltării şi bunăstării ţării, este una dintre concluziile emisiunii de business De la potenţial la re­zultate concrete. Cum putem susţine dez­voltarea României, un proiect al Ziarului Financiar susţinut de ROCA Investments.

„România are nevoie ca lucrurile mă­runte să fie făcute bine. Sunt necesare stra­tegii economice pe termen mediu şi lung, care să nu fie stopate cu fiecare schimbare de guvern. În acelaşi timp, fon­du­rile europene pot să contri­buie la transformarea po­tenţialului unor sectoare în realitate“, a spus Ionuţ Bindea, CEO al ROCA In­dustry, hol­dingul specializat în producţia de ma­teriale de construcţii deţinut de ROCA Investments.

De altfel, potrivit lui Ionuţ Bindea, fon­durile ar trebui să fie una dintre principalele modalităţi prin care statul să susţină mediul privat, însă este necesar să existe mecanisme mai coerente pentru o mai bună direcţionare, astfel încât să producă acel efect de multiplicator în economie şi să genereze o creştere a veniturilor bugetare care, la nivel macro, să ne ajute să ieşim din această spirală.

Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al BNR: Stabilitatea economică are nevoie de stabilitate politică. Deciziile politice pot avea şi costuri economice. Până acum, apartenenţa la Uniunea Europeană a mers foarte bine pentru România.

Şi Cristian Popa, membru în consiliul de administraţie al BNR, întăreşte ideea că România are o foarte mare nevoie de fonduri europene, finanţări prin PNRR, bani care vin în general cu cerinţe de re­forme care să modernizeze infrastructura, să îmbunătăţească sectoare cheie precum educaţia, sănătatea şi energia, pârghii prin care se poate dezvolta un cadru solid pentru creştere economică.

„Avem nevoie de aceste fonduri. În mod contrar, dacă ne-am îndepărta de Uniunea Europeană, costurile ar fi fantastice. Pe lân­gă ideea de a fi cetăţean european şi toate bene­fiicile care decurg din acest lucru, există şi avantajele directe care înseamnă miliarde de euro cu care con­struim drumuri, cu care finanţăm dez­voltarea sistemului de educaţie, de sănă­tate. În lipsă, ne-ar fi foarte greu. Capitalul curge acolo unde este cel mai bine primit. Dacă ai incertitudine, dacă schimbi traiec­toria dinspre Vest spre Est, capitalul nu mai este bine primit“.

Cristian Popa atrage atenţia că în Ro­mânia există provocări semnificative legate de reducerea deficitului, care reprezintă o prioritate pentru stabilitatea economică şi financiară a ţării, iar acum acestea sunt amplificate de riscurile şi incertitudinile recente care vin din mediul politic.

„Cu siguranţă este nevoie de un plan coe­rent şi consistent de reducere a defi­citului. Pentru ca guvernul să poată să facă acest lucru este nevoie să avem un guvern stabil, pentru că stabilitatea economică are nevoie de stabilitate politică. Deciziile politice pot avea şi costuri economice. Până acum, apartenenţa la Uniunea Europeană a mers foarte bine pentru România“.

De cealaltă parte, Ionuţ Bindea susţine că România are nevoie de o strategie clară şi coerentă pe termen mediu şi lung care să vină şi cu o componentă de predictabilitate şi care să dea mediului antreprenorial o direcţie bine definită în legătură cu distribuţia capitalului, astfel încât acesta să-şi poată creiona planurile şi să facă estimări care să stea în picioare.

În perspectivă, o veste bună legată de transformarea potenţialului care să contri­buie la dezvoltarea anumitor sectoare vine, potrivit lui Ionuţ Bindea, dinspre vestul Europei, unde tot mai multe companii încep să-şi aleagă furnizorii nu doar pe bază de cost, ci şi pe baza siguranţei lanţurilor logistice, context care ar putea fi valorificat foarte bine de România. „Dacă reuşim să creştem productivitatea, să ne retehnolo­gizăm, să găsim finanţare pentru a ajunge din urmă companiile din vestul Europei, avem o şansă bună. Este un potenţial mare să câştigăm“, concluzionează şeful ROCA In­dustry.

Holdingul ROCA Industry deţine, direct şi indirect, nouă jucători cu prezenţă semnificativă pe piaţa construcţii­lor: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din indus­tria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezi­denţiale), WORKSHOP DOORS (al doilea cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (unul dintre cei mai importanţi producători de cabluri electrice), precum şi producătorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

 

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Roca