dumbrava-vlasiei

Iarba verde de acasă

29 sep 2021 Autor: Alina-Elena Vasiliu

„Locuinţa mea de vară e la ţară“, spun ver­surile unei poezii. Este un fapt pe care mulţi dintre noi şi l-ar dori realitate, şi nu doar pe timpul verii.

Trăim în oraşe de beton, iar asta ne face tot mai avizi de verdeaţă şi aer curat, dornici de spaţiu mai mult decât se găseşte într-un apartament situat „la două minute de metrou“. S-a spus că pandemia ne-a sălbăticit,

ţinându-ne atâta timp departe de oamenii cu care obişnuiam să inte­racţionăm, dar poate că această „sălbăticie“ care s-a născut în noi are legătură şi cu dorinţa de întoarcere la natură, de care ne-am tot îndepărtat în ultimii ani.

Statisticile spun că anul trecut 116.000 de oameni s-au mutat de la oraş la ţară, considerabil mai mult decât cei 78.000 care au făcut tran­zi­ţia în sens invers. Tot datele sta­tis­ti­ce mai arată şi că în regiunea Bu­cureşti-Ilfov, care include toate co­munele şi satele din jurul Capitalei, s-au livrat anul trecut aproape 21.000 de locuinţe, adică mai multe cu 40% decât în 2019. Con­cluzia este clară: oamenii duc do­rul vieţii la casă - sau chiar la bloc, dar departe de micul haos din oraş – şi iau măsuri în această pri­vinţă.

Puţini sunt dezvoltatorii care, anticipând un astfel de trend, au reuşit să-şi securizeze terenuri care să fie în linie cu cerinţele de astăzi ale potenţialilor cum­părători. Însă ei există, iar asta face ca visurile viitorilor pro­prietari să nu rămână deşarte.

Cum alegem însă casa potrivită? La ce trebuie să fim atenţi? Cât de departe este prea departe de punctele de interes? Cum ne educăm financiar şi cât de chibzuiţi trebuie să fim ca să nu aruncăm banii în van, mai ales că achiziţia unei locuinţe nu este deloc o cheltuială de neglijat? Am încercat să răspundem şi să căutăm soluţii. Pentru că iarba verde şi aerul curat pot să nu fie doar beneficiile unei vacanţe de o săptămână o dată pe an. Pot să fie chiar parte din atmosfera de acasă, din fiecare zi.

Partener: