Arts & Design

A cumpărat un tablou cu 500 de euro dar a aflat ulterior că valorează jumătate de milion de euro

29 dec 2013 5551 afişări de Teodora Nicolau
Din aceeaşi categorie

Tabloul, cumpărat de preotul Jamie MacLeod dintr-un magazin de antichităţi din Cheshire, fusese expus de acesta în abaţia din Newstead, Nottinghamshire, în 2012.

Portretul a fost identificat de Fiona Bruce, prezentatoarea emisiunii "Antiques Roadshow", dedicată colecţionarilor, în timp ce pregătea o ediţie despre marele pictor flamand din secolul al al XVII-lea, împreună cu expertul în artă Philip Mould. Examinând modul de pictare a ochilor şi forma nasului, Fiona Bruce a intuit că tabloul pe care îl avea în faţă ar putea fi un Van Dyck autentic.

După restaurarea picturii, care a durat câteva luni, pictura a fost verificată de profesorul Christopher Brown, una dintre autorităţile mondiale în opera lui Antoon van Dyck, acesta stabilind că este vorba, într-adevăr, despre un portret realizat de pictorul flamand.

Tabloul prezintă un magistrat din Bruxelles şi se estimează că a fost realizat ca lucrare pregătitoare pentru tabloul din 1634 al lui Antoon van Dyck, în care apar şapte magistraţi.

Evaluat acum la 400.000 de lire sterline, tabloul este cea mai valoroasă operă de artă din istoria de 36 de ani a emisiunii "Antiques Roadshow", prezentatoarea Fiona Bruce declarându-se "încântată" de această descoperire.

La rândul său, preotul Jamie MacLeod, care conduce un azil în Whaley Bridge, în districtul Peak, a afirmat: "A fost o experienţă încărcată de emoţie şi vestea este extraordinară". Acesta a mai spus că intenţionează să vândă tabloul ca să cumpere clopote noi pentru abaţia din Newstead.

"Descoperirile de acest gen sunt extrem de rare. Apariţia picturii de sub straturile de vopsea a fost extraordinară, un exemplu emoţionant al observaţiei directe, caracteristice lui Van Dyck, care l-a transformat într-un pictor atât de mare", a precizat expertul Philip Mould.

Un autoportret al lui Van Dyck, vândut recent unui colecţionar care doreşte să îl scoată din Marea Britanie, a devenit subiectul unei interdicţii temporare a exportului de opere de artă în această ţară.

The National Portrait Gallery încearcă să strângă suma de 12,5 milioane de lire sterline (14,9 milioane euro) pentru a păstra tabloul în Marea Britanie.

Antoon van Dyck (1599 - 1641), unul dintre cei mai talentaţi portretişti din secolul al XVII-lea, s-a născut la Antwerp şi a devenit pictorul oficial de la curtea regelui Charles I de la Londra, în 1632.