Arts & Design

Dacă eşti deja adult, nu ai niciun fel de experienţă în domeniu, ci doar curiozitate şi dorinţă, mai poţi face balet? „Cei mai mulţi identifică baletul cu un stil de dans foarte solicitant şi consideră că e prea târziu ca adult să înceapă"

27 oct 2021 177 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Baletul este sinonim cu graţia şi eleganţa, dar şi cu munca şi determinarea. Este un sport şi o artă totodată, iar pentru a ajunge pe marile scene ale lumii ai nevoie de ani (mulţi ani) de pregătire şi, bineînţeles, de o fărâmă (mai mare) de talent. Dar dacă eşti deja adult, nu ai niciun fel de experienţă în domeniu, ci doar curiozitate şi dorinţă, mai poţi face balet?

Acest sport a ajuns în ultimii ani în prim-plan, şi nu doar datorită spectacolelor care încântă toate simţurile, ci pentru că, în combinaţie cu fitnessul, a devenit o activitate tot mai populară în rândul adulţilor care învaţă ceva balet pentru propria plăcere, pentru a-şi întări corpul şi a-şi relaxa creierul.

„Cei mai mulţi identifică baletul cu un stil de dans foarte solicitant, cu o activitate dificilă şi consideră că e prea târziu ca adult să înceapă“, spune Victoria Daşchevici, fondatoarea Victoria Dance Studio.

Nu e aşa. Ea adaugă că baletul pentru adulţi este o activitate care lucrează corpul şi mintea. Exerciţiile fizice sunt pentru tonifierea şi întreţinerea musculaturii, ajutând foarte mult la poziţionarea corectă a corpului.

„Plus că muzica clasică are multiple beneficii asupra creierului nostru, după cum a spus domnul dr. Iamandescu: «Muzica lui Mozart activează 99%-100% din scoarţa cerebrală. (...)».“

Cele mai multe persoane care şi-au lansat un business în domeniu au o legătură cu baletul, iar Cătălina Popescu, fondatoarea studioului Ballet Fitness, nu face excepţie.

„Am crescut şi m-am format cu balet. Primul contact cu acest sport a fost la vârsta de 6-7 ani, în Braşov, acolo unde m-am născut şi am crescut.“ A luat o pauză de câţiva ani apoi, într-o perioadă în care trebuia să „jongleze“ cu şcoala, munca şi baletul, fiind nevoită atunci să-l sacrifice pe acesta din urmă, pentru a gestiona mai pragmatic acea perioadă.

„Nu am putut însă să stau departe. Am urmat cursuri de specializare în fitness, antrenament personal şi altele, care m-au ajutat apoi să creez această «reţetă» pe care am denumit-o Ballet Fitness, într-o formulă care să fie accesibilă oricui, la orice nivel de pregătire fizică.“

A lansat programul de Ballet Fitness în Braşov, în anul 2012, unde a fost primit foarte bine. Apoi l-a adus în Bucureşti în 2015, când a decis să se mute aici. La acea vreme, acest concept de fusion între fitness şi balet exista deja peste hotare, de mulţi ani, însă pe piaţa din România nu prea era prezent.

Astăzi, Ballet Fitness înseamnă ore de antrenament personal, clase de grup restrânse, precum şi boot camp-uri la munte şi la mare.

„Baletul este dificil şi, da, trebuie început de foarte devreme, atunci când îţi doreşti perfomanţă. Ballet-fitness este însă altceva, fiind un program conceput pentru oricine iubeşte baletul şi vrea să se bucure de beneficiile fizice şi nu numai, ale acestuia.“

La orele de organizate de Cătălina poate veni oricine, mai puţin copiii, pentru că este un program destinat exclusiv adulţilor. Este un sport practicat în principal de femei, deşi în realitate este unisex.

Ce beneficii are?

„Pe lângă tonifiere şi îmbunătăţirea posturii şi a flexibilităţii, îmbunătăţeşte echilibrul, coordonarea şi mobilitatea şi creşte rezistenţa la efort fizic. În plus, ajută la conştientizarea mişcării, atât de necesară pentru a fi în echilibru minte-corp.“

Baletul este însă indicat tuturor, nu doar celor care caută tonifiere musculară şi/sau pierdere în greutate, spune Poka Ingrid Karola de la BalleTonic. „Acestea reprezintă doar două dintre nenumăratele aspecte şi influenţe asupra fizicului, psihicului şi asupra mentalului cuiva. Însă da, balerinele sunt recunoscute în întreaga lume pentru ţinuta şi aspectul lor fizic suplu, armonios, dar în acelaşi timp şi tonifiat.“

Ca beneficii, baletul aduce eleganţă, distincţie, siguranţă, un aspect armonios al întregului corp, rafinament, o ţinută dreaptă, echilibrată, care contribuie foarte mult la creşterea încrederii în sine.

„Baletul poate fi practicat ca o artă, ca o modalitate de exprimare de sine, ca meditaţie în mişcare sau pentru performanţă. Baletul este o artă clasică, este dans clasic. Fitnessul este un sport destul de recent dacă facem o comparaţie.“

Iar balet-fitnessul vine să îmbine gingăşia şi graţia baletului clasic cu forţa şi vigoarea fitnessului, adaugă Poka Ingrid Karola. Ea a început să practice balet la vârsta de cinci ani şi, după prima oră ştia că vrea să fie balerină şi să danseze în toată lumea.

„Un copil mic cu un vis mare.“

În clasa a cincea, părinţii au înscris-o la Liceul de Coregrafie Octavian Stroia din Cluj-Napoca, unde a urmat studii de specialitate.

„În clasa a 11-a am fost invitată de către maestrul Vasile Solomon să dansez în ansamblul de balet al Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, unde am dansat timp de şapte ani şi m-am format ca balerină profesionistă.“

În 2019, în urma primei audiţii avute la Lisabona, Portugalia, a fost angajată ca dansatoare profesionistă de către compania germană TUI Cruises Entertainment - Mein Schiff. După zece luni pe mare, la sfârşitul contractului, a fost promovată ca directing coach, astfel că a creat spectacole care au fost jucate pe scena Teatrului Mein Schiff.

„Odată cu pandemia - încă de pe vas unde am rămas blocată timp de 50 de zile pe mare - am înţeles cât de importantă este activitatea fizică şi ce impact are asupra psihicului şi sănătăţii umane. Astfel, m-am oferit să predau gratuit clase de ballet-fitness celor blocaţi împreună cu mine.“

Întoarsă la Cluj, a urmat un curs de specializare ca antrenor personal, iar apoi a creat BalleTonic. Spune că îşi doreşte să poată aduce baletul de pe scena marilor teatre în sala de studio, în sala de fitness, unde această formă de mişcare şi cunoştinţele din spatele culiselor să fie accesibile cât mai multor persoane.

„Părerea mea este că în sufletul fiecărei fete sau femei trăieşte o mică balerină care de-abia aşteaptă să fie descoperită.“

Ballet Fitness este o fuziune între balet clasic şi exerciţii din zona de fitness, dar cu accent pe mişcări de balet, bineînţeles, spune Cătălina Popescu. Se lucrează, pe lângă exerciţiile la bara de balet, pe saltea, cu mingi de fitball, benzi elastice, greutăţi mici ataşate de picioare sau braţe, dar şi cu slide discuri.

„Aceasta este „nota“ de fitness inserată în mişcările din balet“, explică fondatoarea Ballet Fitness.

Acesta este un sport care a câştigat popularitate în ultimii 2-3 ani în România, sub diverse forme, inspirate mai degrabă de conceptul de barre body, destul de întâlnit la nivel internaţional în ultimii 10 ani.

„Programul dezvoltat de mine, pe baza experienţei anterioare, este organic şi se dezvoltă constant. Astfel, nu există riscul de a te plictisi repetând aceleaşi mişcări oră de oră, iar corpul şi mintea vor fi mereu provocate.“

În rândul adulţilor, antrenamentele inspirate din balet au beneficii precum dezvoltarea graţiei în mişcare (balet clasic, cardio ballet), a rezistentei (Bosu Barre, Bosu Body Sculpting), a flexibilităţii (Fit and Flexible workout), a echilibrului (Ballet FitBall Workout), tonifierea musculaturii în profunzime şi dezvoltarea armonioasă a acesteia, precum şi îmbunătăţirea posturii (Ballet upper Body, Barre Ballet) şi arderea caloriilor (într-o şedinţă de Burn Fat ballet poţi arde până la 1.000 de calorii), explică ea.

Ce este cu atât mai important e că nu există limită de vârstă. Victoria Daşchevici, fondatoarea Victoria Dance Studio, spune că la şedinţele de balet pot participa şi persoane de peste 50 de ani.

„Eu urmăresc şcoli de balet din Europa unde se ţin cursuri pentru seniori. E posibil să fie un element al secretului stării de bine la o vârstă înaintată“, completează antreprenoarea, care spune totodată că dacă ar fi să aleagă ceva care o caracterizează e faptul că e un bun pedagog, trăsătură pe care a moştenit-o de la mama sa. În liceu a îndrăgit lumea teatrului şi dansul în teatru, aşa că a ajuns la Facultatea de coregrafie. Cu baletul s-a intersectat mai târziu, într-un studio, la orele de balet pentru copii.

„După ce am devenit mamă a două fetiţe pasionate de exprimarea prin dans, am deschis în 2014 prima şcoală de balet pentru copii, unde aplicăm metode inspirate din metodologiile Montessori şi Waldorf.“ Apoi şi-a extins activitatea şi în zona cursurilor pentru adulţi.

„Diferenţa dintre baletul practicat de copii şi cel practicat de adulţi este nivelul de performanţă la care se poate ajunge“, spune Poka Ingrid Karola.

Baletul, în general, se începe la o vârstă cât mai fragedă deoarece musculatura şi oasele se află încă în procesul de dezvoltare şi pot fi modelate corespunzător.

Baletul clasic a apărut în România în perioada 1910-1925, când au fost înfiinţate şi primele forme de învăţământ de profil - studiouri şi şcoli private de balet.

Prima companie locală de balet a fost fondată la Bucureşti în 1924 de către balerinul Anton Romanovski, de origine poloneză, la trei ani după instituţionizarea Operei Naţionale Române din Bucureşti, explică Poka Ingrid Karola.

„Prima maestră de balet a companiei bucureştene a fost Floria Capsali, una dintre cele mai mari balerine şi coregrafe române.“ În 1949, s-au pus oficial bazele învăţământului coregrafic de stat.

Pe de altă parte, balet-fitnessul a apărut recent în România, fiind încă, prin comparaţie, un stil de mişcare foarte nou chiar în întreaga lume.

„Multe ex-balerine profesioniste ajung să îl practice şi să îl predea. Iar cei care aleg această formă de mişcare ajung să o îndră­gească“, conchide ea.