Arts & Design

Artiştii români şi luxul parizian

25 sep 2013 711 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie

Pentru amatorii de artă contemporană, modă şi călătorii, pe 10 octombrie, în Paris va avea loc un eveniment inedit ce va aduce împreună scena artistică românească şi una dintre cele mai cunoscute case de lux din lume, Louis Vuitton.

De la colecţiile de genţi lansate în colaborare cu artişti precum Yayoi Kusama până la colecţiile de artă din magazinele situate în marile capitale ale lumii, Louis Vuitton şi-a făcut de-a lungul timpului un nume în scena artei contemporane. Iar în 2006 brandul franţuzesc şi-a deschis şi propria galerie de artă. Espace Culturel Louis Vuitton, aflat chiar pe Champs Elysées, deasupra flagship store-ului LV,  organizează în octombrie vernisajul Romanian Scenes, ultima expoziţie dintr-o serie lungă de expuneri artistice internaţionale, începută în 2006, chiar la deschiderea spaţiului cultural din Paris (mai sunt alte trei în lume).

Anul acesta, galeria de artă a brandului francez a ales pentru prima oară să expună experimentele artistice ale României, o parte dintre ele realizate încă de pe vremea comunismului....

În timpul anilor de opresiune politică, munca artiştilor români a rămas de cele mai multe ori doar un experiment realizat în secret şi cenzurat.

Odată cu încheierea acestei perioade însă aceştia şi-au asumat identitatea artistică şi au câştigat succes rapid pe scena internaţională. Astăzi, ei sunt o prezenţă notabilă pe piaţa de artă contemporană, din Berlin până la Londra, New York şi Paris.

Echipa Espace Culturel Louis Vuitton  a călătorit special în Bucureşti şi în Cluj pentru a face cunoştinţă cu artiştii români ce au fost aleşi pentru a participa la expoziţie. Următorul pas a fost selecţia unora dintre cele mai importante lucrări naţionale din ultimii 40 de ani,  trecutul şi viitorul

fiind puse confortabil în aceeaşi încăpere prin îmbinarea lucrărilor realizate de artişti mai în vârstă, dar şi de noua generaţie.

Au fost alese opere ce simbolizează rezistenţa împotriva regimului comunist şi care au încă un impact major, în ciuda globalizării şi decontextualizării, dar şi lucrări onirice ce par că vorbesc despre lumi paralele.

Printre artiştii prezenţi în scena artistică română dinainte de ’89  sunt Geta Brătescu,  Ion Grigorescu sau Ioana Bă­trânu ce  documentează prin fotografii, film,  desen sau pictură,  trecutul cenzurat. Noua generaţie de artişti de la  Cluj va fi reprezentată de  Dan Beudean, Mihuţ Boşcu Kafchin, Simon Cantemir Hausi, Oana Farcaş, Ciprian Mureşan, Sergiu Toma, Şerban Savu, Mircea Suciu şi Adrian Ghenie, artistul român licitat la Sotheby's.

Curatorul expoziţiei este Hervé Mikaeloff, iar expoziţia va ţine până pe 12 ianuarie 2014.