Arts & Design

Doi artişti români au creat pentru Bjork una dintre cele mai spectaculoase creaţii: o rochie din 25.000 de cristale Swarovski ce reinterpretează covorul tradiţional românesc

11 iul 2018 1363 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cântăreaţa islandeză Bjork, cunoscută pentru ţinutele sale excentrice, a purtat recent la un concert o rochie creată de doi români – designerul Lana Dumitru şi arhictectul Vlad Tenu. Creaţia purtată la festivalul Eden Sessions din Cornwall a ieşit în evidenţă, scrie Vogue, deoarece a fost creată digital. Ea este formată din peste 25.000 de cristale Swarovski şi reprezintă o reinterpretare a covorului tradiţional românesc. Rochia extrem de colorată a fost purtată pentru un body negru şi a ieşit în evidenţă nu doar datorită tonurilor de roz, galben şi verde, dar şi datorită designului.

Rochia a necesitat 15 oameni şi un total de circa şase luni pentru a fi asamblată, conform site-ului Foraeva, unde este expusă colaborarea celor doi artişti români. De altfel, acesta este şi numele creaţiei.

Pentru a crea această rochie au fost necesare randări 3D, proiectare digitală şi ceva mai multă matematică, potrivit aceleiaşi surse.

Lana Dumitru este unul dintre cei mai cunoscuţi tineri designeri români, colecţiile sale remarcându-se prin imprimeuri vii, colorate şi deosebite. Mai mult, ea este primul designer român care a colaborat cu brandul de echipamente sportive Puma, pentru care a creat o jachetă cu imprimeu tradiţional. Cu un doctorat în artă şi modă, Lana a lucrat şi în echipa de digital a brandului de lux Mary Karantzou din Londra, o casă de modă care se remarcă la rândul său prin imprimeuri deosebite. Când nu creează haine pe care le vinde apoi pe site-ul propriu (shop.lanadumitru.com) sau prin magazinele partenere, Lana călătoreşte în lumea largă de unde se inspiră pentru următoarea colecţie.

Vlad Tenu este un arhitect român ce locuieşte în Londra. El a studiat arhitectura la Iaşi, Lisabona şi Londra (la Bartlett School of Architecture).

 

Sursă foto: vogue.com