Arts & Design

În vacanţă acasă: Cum arată casele din Bucureşti cu piscine care amintesc de Grecia sau interioare inspirate din călătorii exotice. Galerie FOTO

01 sep 2015 23895 afişări de Cristina Roşca, Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Călătorii adevăraţi nu se opresc niciodată, iar când ajung acasă au grijă să-şi construiască spaţiul intim după chipul şi asemănarea experienţelor care i-au impresionat. Aşa rezultă piscine care te duc cu gândul la Grecia chiar în inima Bucureştiului sau pereţi plini cu măşti exotice într-un oraş de beton şi sticlă.

Eliza Yokina şi soţul său Adrian Soare sunt parteneri în cadrul biroului de arhitectură SYAA din Bucureşti şi sunt totodată pasionaţi de bărci şi de călătorii. An de an merg în câteva city-break-uri, dar şi într-o vacanţă pe barcă, de regulă în insulele greceşti, mereu altele.

Coincidenţă sau nu, unul dintre proiectele pe care le-au imaginat a fost tot pentru un om subjugat de frumuseţea Greciei. Aşa a rezultat casa B în care obiectivul principal a fost redarea unei atmosfere mediteraneene, fie ea de inspiraţie elenă sau portugheză. Clienţii voiau să aducă senzaţia de vacanţă chiar acasă.

„Arhitectura casei a rămas destul de modernă prin ferestrele orizontale şi deschiderile mari pe faţada din curte, dar prin finisaje, culori şi lumină am încercat să redăm din atmosfera unei case mediteraneene“, spune Eliza Yokina.

Modelul de suprapunere a volumelor, ferestrele mici de pe faţada dinspre stradă, albul şi culorile deschise, piatra calcar, albastrul turcoaz al piscinei, simplitatea construcţiei, toate sunt elemente folosite pentru ca locuinţa să amintească de atmosfera mediteraneeană.

„Din ce în ce mai mult suntem tentaţi să aducem cu noi din experienţele şi inspiraţiile din călătorii. Unele clădiri sau interioare se adresează în mod evident şi foarte direct unei culturi, fac parte din marketing, la altele trebuie însă să te laşi cuprins de atmosferă. Din ce în ce mai des văd design nordic, oriental, grecesc sau italian şi mă bucură când descopăr mici detalii sau obiecte care mă duc cu gândul la un loc, la un tip de arhitectură sau la o cultură“, mai spune Eliza Yokina. Ea adaugă faptul că de multe ori împreună cu soţul său au adus cu ei din călătorii diverse idei, in­spiraţii şi, de ce nu, abordări. „Fiecare călătorie pentru noi este un pri­lej să descoperim, să ne documen­tăm, să cunoaştem clădiri, oraşe, oameni, locuri din care putem învăţa.“

Diana Stere, arhitect în cadrul GranDesign, menţionează la rândul său un proiect inspirat din pasiunea pentru călătorii a clientului.

„Scenografia spaţiilor a fost atent gândită, astfel încât să se păs­treze toate atuurile arhitecturale, dar şi să se creeze spaţii fluide, er­gonomice, care să corespundă cu toate cerinţele beneficiarilor. Sursa de inspiraţie a fost pasiunea acestora pentru călătorii şi pentru lucruri rafinate. Stilul în care a fost gândit acest proiect este unul eclectic, cu puternice influenţe coloniale“, spune Diana Stere.

Proiectul a mers mult pe contrastul dintre pardoseala neagră ce se prelungeşte în toate încăperile sub diferite finisaje: lemn, piatră, placări ceramice şi culoarea albă a pereţilor. „Mobilarea s-a făcut bazându-se pe elemente de mobilier distincte, fără aglomerări inutile, punându-se accent pe funcţionalitate şi ergonomie, pe calitate şi eleganţă, atât în ceea ce priveşte materialele alese, cât şi paleta cromatică. În timp ce albul împreună cu nuanţe de gri domină suprafaţa pereţilor şi a tavanelor, mobilierul a fost ales în tonuri complementare de alb sau negru, animate de texturi vibrante de lemn de teak. Accesoriile decorative sunt un display pentru pasiunea beneficiarilor: măşti şi alte decoraţiuni aduse din toate colţurile lumii împodobesc diverşi pereţi“, explică Diana Stere.

Alţi clienţi s-au simţit inspiraţi de spa-urile în care s-au răsfăţat în călătoriile lor, aşa că au dorit să reconstituie acea atmosferă chiar între pereţii casei lor. Este cazul unei familii de doctori din New York, amândoi pasionaţi de călătorii, care i-au încredinaţat proiectul casei lor unei arhitecte de origine română, Crina Popescu. Până la urmă, lumea aceasta mare se dovedeşte a fi destul de mică.

„În ceea ce îi priveşte pe clienţii mei, aceştia sunt în general oameni care călătoresc mult şi care găsesc la rândul lor inspiraţie în locurile pe care le vizitează. În acest caz, ei caută în fiecare nouă destinaţie o experienţă memorabilă în locuri cu un design spectaculos. Pentru noul lor apartament din Upper West Side, Manhattan (una dintre cele mai scumpe zone din New York - n.red.), şi-au dorit printre altele o baie matrimonială de tip spa“, spune arhitectul Crina Popescu, care locuieşte acum în Statele Unite.

Apartamentele din Upper West Side au preţuri ce încep de la câteva milioane de euro, acesta fiind după Upper East Side al doilea cel mai scump cartier din New York.

„Misiunea unui arhitect este în primul rând aceea de mentor pentru clientul său. Trebuie să ai abilitatea de a-i explica acestuia ce se poate şi ce nu se poate realiza din ce îşi doreşte el, în funcţie de contextul proiectului. În cazul de faţă, am fost limitaţi de suprafaţa utilă disponibilă pentru a avea baia pe care şi-o doreau iniţial. În final însă am ajuns la o soluţie optimă, păstrând majoritatea elementelor de bază pe care şi le doreau ei. M-am ocupat de tot ce ţine de amenajarea de interior, de la proiect la selecţie de finisaje, mobilier şi accesorii“, spune Crina Popescu, care acum îşi amenajează pro­pria casă. Glumeşte şi spune că este proiectul vieţii ei, pentru că este o vorbă în lumea arhitecţilor: cum cizmarul nu are pingele, arhitectul nu are casă.

„Ca arhitect, oriunde te-ai afla în lume şi indiferent de scopul călătoriei, eşti în permanenţă atent la clădiri,  spaţii, detalii pe care mulţi nu le observă. God is in detail (Dumnezeu stă în detalii - n.red.) este o expresie care defineşte această stare de spirit“, mai spune Crina Popescu. 

Ziarul Financiar vă recomandă şi:

Camera foto digitală de 7500 dolari care face doar poze alb-negru