Arts & Design

Lustra potrivită necesită timp pentru a fi aleasă, mai ales că ea va rămâne tot timpul la vedere, neputând fi ascunsă... sub preş. Dar cum o alegem?

26 apr 2021 254 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

O lumină bună poate să schimbe o încăpere cu totul. Cu asta este de acord orice designer de interior. Dar lumina cea mai bună este cea care se iveşte dintr-un obiect de iluminat care se integrează perfect în atmosferă. Indiferent că este din materiale convenţionale ori din lemn sau hârtie.

Alături de mobilier, de finisaje şi decoraţiuni, corpurile de iluminat au o contribuţie majoră la crearea întregului design al locuinţei. Lustra potrivită necesită timp pentru a fi aleasă, mai ales că ea va rămâne tot timpul la vedere, neputând fi ascunsă... sub preş. Un alt aspect important este alegerea corpurilor de iluminat în funcţie de fiecare cameră, fie că vorbim despre living, unde este preferată lumina ambientală, fie că este vorba despre birou, unde e nevoie de un corp de iluminat care să permită o lumină mai rece, clară, propice concentrării.

„Camerele complet luminate par, deseori, dure. Când alegem corpurile de iluminat, ar trebui să ţinem cont de culoare mai ales, în funcţie de elementele prezente în cameră, dar şi de forma acestora - cu linii curbate sau drepte, cu circuit închis sau liber. Fiecare din aceste aspecte ne poate influenţa starea de spirit“, spune Alexandru Bălţătescu, designer şi fondator al Wooden Lamp, un brand de obiecte de iluminat fabricate în judeţul Iaşi, la Miroslava.

El şi soţia lui, Mara, lucrează cu placaj de mestecăn, pe care îl procură de la distribuitori, iar în atelierul lor şlefuiesc, vopsesc şi lăcuiesc manual lemnul, apoi continuă cu prelucrarea la un gravor laser.

„Întreg procesul pentru producţia unei lămpi durează două-trei zile. Prima dată, şlefuim placajul de mesteacăn, care este achiziţionat deja la o calitate superioară, dar este nevoie de încă o şlefuire, pentru o suprafaţă foarte netedă. Apoi urmează partea de vopsire, o etapă în care folosim vopsea pentru culorile pastelate şi baiţ pentru cele în nuanţele lemnului“, povesteşte Alexandru Bălţătescu. După vopsire, mai dau două straturi de lac, pentru protejare şi aspect plăcut. Între operaţiuni, se lasă la uscat două-trei ore, iar după ultima mână de lac, se lasă la uscat în jur de 24 de ore.

Practic, pregătirea materialului este cea mai grea parte. Forma pieselor se obţine cu ajutorul tehnologiei laser. Pentru că laserul lasă o uşoară urmă de ars pe marginea pieselor, acestea necesită curăţare.

„După ce piesele sunt curăţate bine, pregătim cutia din lemn pentru transport, pe care gravăm logoul Wooden Lamp Design şi un mesaj personalizat pentru client.“

Inspiraţia pentru lustrele din lemn fabricate la Miroslava vine cel mai mult de la elementele din natură, dar şi de la oamenii din jurul celor doi antreprenori. În această perioadă, ei lucrează la

designul unor lămpi de podea, aşa că studiază din toate sursele pentru a da forma ideală imaginaţiei lor. „Corpurile de iluminat din sezonul 2020-2021 au forme simple şi atenţia merge în special către elemente naturale. Atenţia cade pe cele care sunt realizate din materiale precum lemnul, pielea sau sticla, formele sunt simple şi aerisite, iar culorile neutre.“

Câteva modele Wooden Lamp sunt „vedete“ după aceste criterii. De exemplu, Caliope se regăseşte în mai multe nuanţe ale lemnului natural - cireş sau nuc -, cu un

design îndrăzneţ şi forme geometrice, cu linii curbe şi tonuri calde, luminoase. Lustra Hazel vine în nuanţele untului şi are de asemenea un design geometric, în vreme ce Noa defineşte stilul romantic, confortabil şi natural. Lustra Evolette este mai degrabă pentru nonconformişti, prezentându-se în forme geometrice neregulate, în culori calde şi luminoase.

„Fiind inspiraţi de produse şi materiale organice, paleta de culori aleasă pentru vopsirea lustrelor reflectă mediul natural. În paletarul nostru se regăsesc 15 culori, iar cele mai apreciate sunt tonurile pastelate de bej, maro, dar mai ales culorile lemnului - nuc, cireş şi pin.“

Corpurile Wooden Lamp au ajuns să lumineze case din Anglia, Germania, Suedia, chiar şi Australia sau Canada, în doar un an de când afacerea a luat naştere. Portofoliul numără astăzi 16 modele de lustre tip pendul, în câte două-trei culori fiecare, iar mai nou, colecţiei i s-au adăugat şi câteva exemplare de aplice de perete.

Adina Rusu este o altă antreprenoare care a pariat pe obiectele de iluminat, doar că în cazul ei altul este materialul de bază: hârtia. Ea lucrează în tehnica origami în studioul ei de design Lightplay. Avantajele businessului, spunea ea recent, sunt costurile mici cu materia primă, cu designul - de care se ocupă chiar ea, dar şi cu execuţia handmade, care nu necesită utilaje scumpe. De profesie arhitect, ea a lucrat în domeniu până când a început proiectul Lightplay. De altfel, arhitectura este sursa de finanţare pentru businessul cu lămpi.

Adina Rusu a început să-şi prezinte produsele în propriul magazin online, pe platforma Etsy, dar şi pe Facebook. A început, de asemenea, să participe la târguri de design, ca Made in Ro sau Romanian Design Week, şi, încet-încet, businessul a devenit cunoscut. Astfel, lămpile create de ea au depăşit graniţele României şi au ajuns în mai multe ţări din Uniunea Europeană.

Anul 2021 vine cu o atenţie mai mare acordată stilului industrial, în special pentru amenajările moderne, unde există cerere din ce în ce mai mare pentru iluminatul indirect, realizat cu ajutorul scafelor de lumină, în care se montează sistemul de tip LED.

„În ceea ce priveşte culorile în trend pentru corpurile de iluminat, vorbim despre roşu, auriu, negru şi cupru, iar legat de materiale, se merge foarte mult pe cristalul clasic, sticlă, bronz şi aramă“, spune Andrei Ichim, asociat al reţelei de magazine de amenajări interioare Silver Decor.

El adaugă că alegerea corpului de iluminat trebuie să ţină cont atât de zona în care va fi amplasat acesta, cât şi de funcţionalitate.

„Dacă vorbim despre hol, bucătărie, dressing, se poate alege iluminatul cu spoturi sau bandă LED, pe când în zona de living, dining şi dormitor trebuie să mergem pe o piesă centrală, de efect şi, dacă este cazul, două-trei-patru aplice, în funcţie de dimensiunea spaţiului.“

Reprezentanţii retailerului online de mobilă şi decoraţiuni Vivre afirmă că obiectele de iluminat

s-au clasat pe locul al doilea în topul categoriilor care au înregistrat cele mai mari creşteri în vânzări pe parcursul anului 2020, cu un plus de peste 90%. Statisticile arată în continuare un interes mare pentru acest segment, semn că atenţia acordată îmbunătăţirilor casei nu s-a diminuat, chiar şi la un an de la debutul pandemiei.

„La capitolul celor mai vândute corpuri de iluminat predomină aplicele şi lustrele pentru tavan şi perete. Ca direcţie de design, clienţii Vivre au optat cel mai des anul trecut atât pentru modelele inspirate din natură, realizate din materiale naturale, cât şi pentru cele care vin în completarea unui decor industrial, minimalist“, spun reprezentanţii Vivre.

Două modele cu design industrial (lustra Avery Three şi cea Industrial Sheen), realizate din metal negru, şi aplica de perete Lustro, din materiale precum lemn de molid şi sfoară de iută, au fost cele mai vândute exemplare anul trecut, pe platforma Vivre, unde gama include de la veioze şi lampadare la plafoniere, lustre, ghirlande luminoase, felinare şi altele, care fac parte din stiluri variate de design de interior, precum cel clasic, scandinav, industrial, minimalist, romantic, retro, marin.

„Luminile din casă trebuie să îndeplinească mai multe funcţii, printre care punerea în valoare a decorului şi evidenţierea caracteristicilor unice ale spaţiului. Pentru o atmosferă prietenoasă şi relaxantă, în orice încăpere a unei locuinţe este indicat să se regăsească trei tipuri de iluminat: ambiental, de lucru şi de accent“, mai spun reprezentanţii Vivre.

Iluminatul ambiental ar trebui să furnizeze suficientă lumină pentru a realiza diverse activităţi zilnice, precum cititul sau gătitul. Plafonierele, lustrele sau candelabrele sunt surse principale de lumină artificială ambientală. Lumina de lucru trebuie să permită desfăşurarea mai multor activităţi în acelaşi timp într-o singură încăpere, aşadar trebuie să existe cel puţin câte o veioză şi/sau un lampadar amplasate în zonele de interes. Iar pentru lumina de accent, care evidenţiază particularităţile arhitecturale ale camerei sau operele de artă, pot fi folosite spoturi sau benzi LED pentru o tranziţie uşoară către o stare de relaxare.

Banda LED este şi ea o soluţie la care apelează tot mai multe persoane în ultima vreme, după cum remarcă Paul Schintee, un antreprenor care creează soluţii de iluminat personalizat, printr-un business care poartă numele GoLED.

„Observ o creştere a solicitărilor pentru soluţii de iluminat liniar, minimalist, respectiv profiluri de aluminiu şi bandă LED, datorită flexibilităţii de opţiuni de instalare, putere a luminii, culoare a acesteia şi control“, spune Paul Schintee.

Iluminatul trebuie proiectat ţinându-se cont de scopul luminii artificiale, astfel încât aceasta să răspundă nevoilor, fără a afecta spaţiul şi volumele camerei, fără a crea contraste deranjante de culori şi umbre, cu folosirea corectă a culorii de temperatură în funcţie de tipul de activitate.

Există însă lucruri care ar putea fi considerate aproape interzise atunci când vine vorba de integrarea unei lămpi sau a unei lustre în armonia unei încăperi? Alexandru Bălţătescu de la Wooden Lamp spune că da, dar le numeşte mai degrabă „nerecomandate“.

„Nu folosim corpuri de iluminat clasice, rustice sau scandinave când avem în cameră şi spoturi, care sunt de tip industrial, modern. Nu folosim corpurile de iluminat pentru a da o pată de culoare camerei şi nu cumpărăm corpul de iluminat prea mare sau prea mic pentru dimensiunea încăperii în care va fi aşezat, deoarece asta poate duce la disproporţionarea spaţiului“, spune el.

Paul Schintee de la GoLED completează cu faptul că, în primul rând, corpurile de iluminat trebuie să fie sigure din punct de vedere electric, să nu emită lumină directă în câmpul vizual, putând astfel afecta sau deranja persoanele din împrejurimi. În fond, discreţia face legea (şi) atunci când vine vorba de lumină.