Arts & Design

New place in town: Care este povestea ESHTE, cel mai nou spaţiu creativ din Bucureşti. ”Nu lucrăm cu furnizori, ci doar cu artizani şi creatori, alături de care elaborăm colecţii exclusive, care pot fi găsite doar aici”

16 nov 2022 1454 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Undeva în inima Bucureştiului s-a deschis un spaţiu-capsulă care ocrotESHTE o parte din România creativă contemporană. ESHTE este practic un cocon care protejează frumuseţi autohtone şi care invită la explorări creative, toate în aroma celei mai bune cafenele sau a unei beri artizanale cu caracter.

„ESHTE s-a deschis într-o zi de vineri, pe 30 septembrie. Am dorit să înfiinţăm această fundaţie cu scopul de a descoperi, susţine şi promova talentul românesc în orice domeniu, iar întreg conceptul l-am definitivat pe parcursul a cinci ani, ani în care am restaurat clădirea la parterul căreia ne găsiţi şi pe noi astăzi“, spune Ioana Voloacă, fondatoarea ESHTE, proiect creativ amplasat pe Strada Doamnei la nr. 15, în inima Capitalei.

Cei cinci ani au fost dedicaţi găsirii unor soluţii pentru restaurarea Palatului Primului Credit Funciar Urban din Bucureşti, o clădire monument istoric din 1938. Dar chiar aceşti ani au devenit de fapt sâmburele întregului proiect ESHTE. 

„Iar dacă am reuşit să găsesc mixul perfect între idei tradiţionale şi moderne în restaurarea şi reconsolidarea acestei clădiri, merita să existe aici şi un loc pentru toţi creatorii, făuritorii şi artiştii români din orice domeniu. Şi aşa am demarat discuţiile, la începutul lui 2022, cu artizanii alături de care am şi pornit proiectul.“

Dar ce este până la urmă ESHTE?

„Eşte, înainte de toate, este un sufix :)“, zâmbESHTE Ioana Voloacă. În mod cât se poate de serios însă, ESHTE vrea ca alături de partenerii săi să creeze noi forme de expresie artistică. „ESHTE este pentru cei care vor să se dezvolte românESHTE şi pentru cei care au nevoie de românESHTE. Este despre iubESHTE, vorbESHTE, însufleţESHTE, despre meşteşugESHTE, clădESHTE şi făurESHTE.“

Ioana Voloacă spune că dorinţa ei este ca spaţiul să vorbească singur despre România creativă contemporană, dar să înglobeze şi tradiţiile noastre la care am devenit atât de reticenţi.

„Mi-am dorit să nu fim doar o altă cafenea cu un apendice la mezanin, care oferă aceleaşi produse, pe aceleaşi rafturi, în aceeaşi prezentare. Mi-am dorit să oferim o experienţă oamenilor care ne calcă pragul, să simtă că intră într-o poveste românească în care devin personaje. Spunând lucrurile aşa realizez că probabil acesta este elementul de noutate pe care îl aducem de fapt: emoţia.“

ESHTE nu propune astfel obiecte care pot fi găsite în altă parte, ci colecţii-capsulă realizate special pentru acest spaţiu.

„Tot spaţiul este o colecţie-capsulă în sine, este precum un cocon. Practic, nu am creat colecţii-capsulă, ci o singură colecţie-capsulă, din mai multe domenii.“

Prima colecţie are ca temă ideea de rădăcină, de sămânţă, sub fiece formă, acesta fiind şi numitorul comun de până acum.

Direcţiile creative alese sunt moda, bijuteria, ceramica şi parfumul, iar de curând ESHTE a încheiat şi o colaborare cu un artist la început de drum, pentru realizarea de mic mobilier şi obiecte din lemn. 

„Nu lucrăm cu furnizori, ci lucrăm cu artizani şi creatori, alături de care elaborăm colecţii exclusive, care pot fi găsite doar în spaţiul nostru.“ Partenerii de până acum sunt Créateur 5 d’Emotions, Les Vacances d’Irina, Poemi, Carla Szabo şi Atelier CuLemn.

Una dintre creaţiile dezvoltate special pentru ESHTE este ademenESHTE & Créateur 5 d’Emotions – care reprezintă un parfum inspirat de Constantin Brâncuşi.

„Ne-am imaginat călătoria olfactivă a acestuia, în drumul său de la Hobiţa până la Paris. Ca şi el, parfumul ESHTE este definit prin stăruinţă şi putere, o reinterpretare modernă şi creativă a notelor de chypre dulce, împreună cu lemn preţios şi acorduri subtile de piele şi fum.“

Colecţia de bijuterii însufleţESHTE & Carla Szabo este inspirată de seminţele ce ascund arhitectura şi potenţialul vieţii. CroiESHTE & Les Vacances d’Irina reprezintă o altă colecţie.

„Materialele naturale, designul atemporal şi căldura simplităţii colecţiei imaginate de Irina Moroşanu pentru ESHTE sunt o poezie, o replică a spaţiului nostru dacă acesta ar fi o tunică sau o rochiţă.“

Colecţia de ceramică perfect-imperfectă meşteşugESHTE & Poemi completează prima capsulă estică ocrotită de spaţiul ESHTE.

„Colecţiile pe care le vom propune în continuare cu designerii/ artiştii/creatorii români vor avea toate o temă, un sâmbure comun.“

Fiecare obiect care se află în acest spaţiu, fie că este de vânzare, fie că nu, spune o poveste.

„Iar fiecare atingere a fiecărui obiect creat sau fiecare inspiraţie şi expiraţie a parfumului nostru îţi spune ceva, poartă în sine poezia lui, care nu are nevoie de cuvinte, se simte.“

În acelaşi spaţiu se poate savura o cafea de specialitate creată şi ea exclusiv pentru ESHTE de cea mai cunoscută prăjitorie din România, un blend special Origo, precum şi berea ESHTE, o bere artizanală realizată de Anagram.

„Ne dorim să oferim experienţe, să creăm o comunitate şi să clădim pe parcurs, în timp, lucruri împreună. Şi dacă tot am vorbit despre a clădi împreună, trebuie să menţionez faptul că am primit cereri de a oferi servicii de design şi project management în restaurarea unor clădiri importante din Bucureşti şi analizăm cea mai bună modalitate de a face acest lucru. Dar toate la timpul potrivit.“

Iar în ceea ce priveşte exclusiv spaţiul ESHTE, Ioana Voloacă spune că toate resursele vor fi folosite în continuare pentru susţinerea şi promovarea creativităţii contemporane a României, precum şi pentru valorizarea patrimoniului cultural românesc.

„Asta pentru că simţim românESHTE şi pentru că iubim tot românESHTE!“