Arts & Design

Noile dimensiuni ale designului

20 iun 2013 482 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Inspiraţie din natură, artizanat, sofisticare şi materiale nobile, şi nu în ultimul rând atenţia la detaliu sunt doar câteva dintre trendurile în design, de anul acesta.

De la scaune, mese, rafturi şi dulapuri, o piesă de mobilier nu mai este demult un simplu obiect practic şi funcţional, ci a fost transformată de designeri într-o operă de artă. Acest lucru s-a văzut din plin  şi la ediţia de anul acesta a Milan Design Week care a avut loc în aprilie. Armani Casa a propus pentru colecţia 2013-2014 dulapuri realizate din  lemn tamo, un soi exotic de frasin japonez care secole de-a rândul a fost folosit numai pentru capetele încoronate sau shoguni, din cauza dificultăţilor în procurarea acestui material.

Casa Versace s-a asociat cu designerii Nikolai şi Simon Haas, unii dintre cei mai inovatori creatori de mobilă ai momentului, pentru a realiza un scaun inspirat din natură, cu detalii similare cu cele ale unui fagure de miere încrustate însă pe oţel şi îmblânzite cu piele.

Iar arhitectul polonez Daniel Libeskind  s-a jucat cu detaliile pentru a transforma o lustră dintr-un simplu obiect de iluminat, fie într-o rachetă spaţială, fie într-o pasăre cu cioc, după voinţa utilizatorului.

Chiar şi materialele brute, precum cimentul,  au căpătat noi dimensiuni artistice prin alăturarea cu materiale preţioase.

“Eleganţa şi sofisticarea cred că sunt ingredientele esenţiale ale tendinţelor de anul acesta, în design. Interioare curate, dar pasionale, decorate cu piese de design emoţionante sunt cele care vor face senzaţie anul acesta”, spune Felipa Mendonça, responsabil pentru relaţii publice în cadrul Boca do Lobo, companie de design de mobilier.

La Milano, echipa Boca do Lobo a avut cinci noutăţi. Una dintre ele fost consola Newton, care reinterpretează o masă obişnuită, contopind aproape molecular zeci de sfere de aluminiu. Mai departe, pentru a forma suprafaţa plata a mesei, sferele au fost taiate şi placate cu aur. Comoda Diamond, care de obicei avea culoarea verde smalard şi forma unei pietre preţioase, a păstrat special pentru Milano structura iniţială, dar “hainele” au fost schimbate într-unele de coloarea ciocolatei.

 “Toate piesele noastre sunt lucrate manual în Portugalia. În interiorul fabricii noastre lucrează cu o serie întreagă de artizani, fiecare specializat în meşteşugul său. Durează săptămâni întregi până când un produs comandat este finalizat”, explică reprezentanta Boca do Lobo.

Despre forme organice şi curate a vorbit şi Zaha Hadid, arhitecta de origine irakiană recunoscută la nivel global, care a expus la Milano aşa numitele Liquid Glacial Tables ce transformă prin iluzie optică suprafeţele de sticlă în suprafeţe lichide. Astfel picioarele mesei sunt în forma unui vârtej de apă lucru vizibil şi pe suprafaţă plată a obiectului.

De altfel , “sticla revine în forţă şi sfidează barierele staticii, cum vedem şi în  designul lui Philippe Starck (arhitect, designer francez – n.red.) din colecţia Fiam (producător italian de obiecte de mobilier din sticlă - n.red.). Dacă ar fi să vorbim însă de inovaţia în design şi de piese de artă în mobilier care te lasă fără răsuflare, cu un melanj unic între texturi, materiale şi operă de artă, trebuie menţionată compania Edra ce a prezentat la Milano Design Week, fotoliul Wermelha făcut din 500 de metri de coardă în diferite culori şi texturi.