Arts & Design

Obiecte care schimbă case: Cum alegem cele mai potrivite piese de design astfel încât spaţiul personal să devină sursă de energie? Galerie Foto

21 mai 2020 1088 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Obiectele realizate manual, din materiale naturale preţioase, precum esenţele rare lemnoase sau scoicile, cu tehnici perfecţionate de-a lungul anilor sunt acum printre puţinele surse care fac suportabilă viaţa la interior. Dacă până recent nu era clar de ce designul spaţiului de locuit este foarte important, acum mai mult ca niciodată realizăm că, în funcţie de atenţia acordată, casele pot deveni fie închisori, fie surse de energie.

„Cred că e foarte important ca atunci când alegi un obiect să investighezi ce relaţie ai cu el, să fii foarte atent la ce stare îţi dă atunci când îl priveşti, când te conectezi la el. Cred că e important să îţi placă, să te facă să zâmbeşti, să visezi, să te bucure, să simţi că a fost făcut pentru tine, să rezonezi cu el“, spune Anda Roman, designerul care deţine atelierul cu acelaşi nume.

În ultima perioadă însă, goana fiecărei zile a adus în multe interioare un minimalism aproape sălbatic, întreaga estetică a spaţiilor de locuit fiind uneori sacrificată de dragul funcţionalului, poate chiar al multifuncţionalului.

Când însă casa devine singurul refugiu, lecţia de design interior pe care o aduce această perioadă atât de stranie este că amenajarea spaţiilor apropiate are o importanţă semnificativă.

Astfel, dacă până acum nu era evident că spaţiile dragi trebuie populate şi cu obiecte care spun poveşti, acum, cel mai probabil, lucrurile sunt foarte clare.

„Foarte important pentru mine când fac selecţia pentru showroom sau pentru proiectele de design interior la care lucrez este factorul uman. Faptul că un designer a stat şi a imaginat acel obiect, l-a desenat şi apoi a pus suflet, energie, timp, măiestrie în realizarea unei mici serii este foarte valoros pentru mine“, continuă Anda Roman. Astfel, ea propune în aceste momente o selecţie de produse care vorbesc despre o lume fragilă, sen­sibilă, care încă nu şi-a pierdut simţul ludic.

„De exemplu, dulapul «Find your way», dulapul cu design geometric, design semnat de mine, şi realizat în atelierul nostru integral manual, este parte dintr-o serie limitată de dulapuri şi console care prezintă fiecare un fel de hartă geometrică în alb şi negru, un fel de hartă interioară a sufletului uman care are şi părţi luminoase, dar şi părţi întunecate, de umbră.“

Cu puţină imaginaţie, spune Anda Roman, privind această hartă realizezi frumuseţea jocului de lumină şi umbră, de alb şi negru. Partea şi mai frumoasă este că acest joc poate fi continuat la infinit, activitate cu atât mai utilă în aceste vremuri ciudate.

„Dulapul este realizat din lemn şi este pictat manual.“

Ethan Allen, brandul american de mobilă de lux, propune la rândul său piese excepţionale, multe dintre ele integrând tehnici rafinate până la perfecţiune, materiale naturale rare, dar şi motive care amintesc de frumuseţea ce ne înconjoară şi care acum este interzisă.

„Produsele din portofoliul Select Design by Diana Şucu, regăsite în showroom-urile Ethan Allen, Caracole şi Bernhardt din Băneasa Shopping City, au în palmares recunoştinţa internaţională pentru designul out of the box, pentru materialele şi finisajele cu totul speciale din care sunt realizate“, spun reprezentanţii Ethan Allen, brand adus şi dezvoltat pe plan local de antreprenoarea Diana Şucu.

Selecţia de produse propusă de Ethan Allen pentru a trece cu bine de această perioadă cuprinde câteva piese spectaculoase, una dintre ele fiind măsuţa Annabella (Bernhardt).

„Din aluminiu turnat, Annabella are un design contemporan inspirat de frumu­seţea unică a frunzelor de ginkgo. Ginkgo Biloba, cunoscut ca arborele Ginkgo, a supravieţuit mai mult de 150 de milioane de ani pe Pământ şi este apreciat pentru frunzele sale în formă de evantai“, explică reprezentanţii companiei.

Un alt obiect propus este comoda Barcelona (Bernhardt), o piesă de artă modernă cu totul unică, sculptată manual în lemn de teck recuperat şi îmbrăcat manual în German Silver (aliaj de cupru, zinc şi nichel). German Silver este extrem de dur şi rezistent la abraziune, fiind folosit de mai bine de 2.000 de ani.

Comoda Labyrinth (foto 3) de la Bernhardt pe de altă parte este o combinaţie care nu se demodează, iar inserţiile de os îi dau un aer neconvenţional, memorabil. Un alt exemplu ar fi patul Helios (Bernhardt).

„Este un pat «tapiţat» cu scoici Capiz. Asemănătoare unor stridii translucide, acestea provin din apele ce îmbrăţişează insulele din Filipine. Procesul lor de integrare într-o piesă de mobilier este destul de migălos: după uscare, sunt curăţate şi şlefuite astfel încât să devină foarte fine. Din manufactura elaborată şi designul special rezultă o piesă de mobilier exotică şi preţioasă“, explică reprezentanţii brandului american de lux.

Inspiraţiile din natură sunt perfect vizibile şi în execuţia comodei Awesome Blossom (Caracole).

„Awesome Blossom îmbină masculinul şi femininul, noul şi vechiul într-un spectacol de zile mari. Partea ei frontală străluceşte sub farmecul foiţei de aur care o decorează şi pe care sunt reproduse motive florale accesorizate cu cristale Swarovski. Acestea sunt amplasate strategic în centrul câtorva flori-cheie.“

Formele naturale fragile, cum este cazul crenguţelor de corali, sunt şi ele o sursă de inspiraţie pentru artizanii care creionează portofoliul Ethan Allen.

„Scaunul Glimmer of Hope (Caracole) este unic în toate privinţele. Forma sa organică îşi are inspiraţia în natură, în frumuseţea şi unicitatea acesteia. Turnat în alamă solidă smălţuită, această piesă de mobilier ne îndeamnă să purtăm mereu în suflet gingăşia ramurilor de copaci şi frumuseţea coralilor.“

În opinia Ethan Allen, un obiect de design devine un obiect al dorinţei prin calitatea materialelor folosite, finisajul şi designul fiind şi ele esenţiale. „Nu degeaba designerii americani care creează pentru Ethan Allen, Bernhardt şi Caracole folosesc lemn din esenţe speciale, cum ar fi eucalipt, palisandru sau teck, şi finisaje unice, ce înnobilează piesa de mobilier.“

Elementele de feronerie, acele detalii care dau touch-ul final unei piese, au şi ele un rol binedefinit în trecerea de la un simplu obiect de design la un obiect dorit.

„Spre exemplu, la Caracole, aceste elemente sunt realizate din scoici, pietre sau cristal, iar sursa de inspiraţie sunt cele mai înalte podiumuri de modă din lume. Experienţa tactilă pe care o oferă este de neegalat.“

La final însă, dorinţa vine din ceea ce te reprezintă, tocmai de aceea designul interior este o chestiu­ne de caracter, nu neapărat una de modă.

„Este important să fii înconjurat de piese şi culori relaxante şi confortabile, de ţesături naturale, care învăluie interiorul în căldură. Cu alte cuvinte, de acele obiecte care transformă o casă în acasă. Din tot acest context nu ar trebui să lipsească un obiect iconic, care de multe ori face diferenţa între un interior anost şi unul cu personalitate“, cred reprezentanţii Ethan Allen.

Importanţa alegerii pieselor în funcţie de personalitate mai are un avantaj, mai ales în această perioadă.

„Eu încă procesez tot ce e legat de această perioadă de carantină. Nu pot trage concluzii aşa de uşor. Ceea ce este clar este că în această perioadă casa noastră este fie o resursă, fie o închisoare. Acum, mai mult ca niciodată, casa îşi poate manifesta calităţile legate de protecţie, conţinere, regenerare. Dacă ai pus suflet în casa ta şi în alegerile pe care le-ai făcut (mă refer la obiectele cu care ai ales să trăieşti), asta se simte acum şi te simţi bine în ea, pentru că acest tip de energie nu se pierde. Dimpotrivă, continuă să te hrănească“, încheie Anda Roman.