Arts & Design

Office with a view. Cum se vede Bucureştiul din biroul lui Codrin Matei, cofondatorul Crosspoint, companie din imobiliare cu headquarterul în una dintre cele mai spectaculoase clădiri de birouri din Bucureşti, Ethos House?

31 aug 2022 445 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Sunt oameni pentru care o zi la birou este reuşită doar dacă au apucat să-şi bea cafeaua, pe placul inimii lor. Pentru alţii, contează cât de unită este echipa, iar pentru alţii e mai important să fie poziţionaţi într-o zonă bună a oraşului. În această ediţie După Afaceri Premium am ales să vorbim cu cei pentru care priveliştea de pe fereastră este cea mai bună motivaţie să vină zi de zi la birou. Aşa că ne-am infiltrat în birourile lor şi am căutat să vedem cât de important este view-ul când vine vorba despre a face business. Am aflat câte ceva şi vă destăinuim, poate vă veţi gândi de două ori data viitoare când vă veţi alege biroul.

Codrin Matei este cofondator şi managing partner al companiei de consultanţă imobiliară Crosspoint Real Estate. A fost implicat, în ultimii ani, în unele dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare din România, precum vânzarea clădirii de birouri Day Tower către Corporate Finance House Group în 2019. Înainte de a fonda Crosspoint Real Estate, a lucrat pentru BRD – Groupe Société Générale, unde a gestionat un portofoliu de clienţi corporativi şi persoane fizice cu averi deloc de neglijat.

Businessul său şi-a avut la început birourile într-un spaţiu mic, pe măsura echipei care muncea pentru a-l creşte. În timp, echipa a crescut, la fel şi nevoia de spaţiu, dar şi aspiraţiile la un sediu inspiraţional, aşa că astăzi Crosspoint îşi are headquarterul în una dintre cele mai spectaculoase clădiri de birouri din Bucureşti, Ethos House.

Proprietarul ei, investitorul grec Anastasios Gotsis, şi-a dorit de la început „o clădire nouă, dar care să pară tot timpul veche“, îşi aminteşte Codrin. Uitându-te la faţada de cărămidă, care parcă aminteşte de clasica arhitectură britanică, îţi poţi da seama că dorinţa i s-a îndeplinit. Clădirea este funcţională din anii 2014-2015, iar în proiectarea ei proprietarul s-a inspirat din lobby-ul unui hotel din San Francisco. De altfel, din afară, mulţi dintre cei care nu cunosc destinaţia clădirii, o iau drept hotel, ceea ce o face o proprietate extrem de versatilă, care, la nevoie, se poate transforma în (aproape) orice tip de proiect imobiliar.

„Este un element emoţional care a stat la baza alegerii acestei clădiri ca sediu pentru Crosspoint. O ştiu din faza de construcţie, ştiam conceptul, am urmărit şantierul. Când a fost gata, mi s-a părut ceva ce iese din normalul clădirilor de birouri de la noi, iar în timp am primit şi confirmări pentru această calitate de a fi ieşită din comun. Există şi astăzi o listă de aşteptare a potenţialilor chiriaşi care vor neapărat un spaţiu în această clădire de birouri“, povesteşte Codrin Matei.

Crosspoint se învecinează astăzi cu birourile Camerei de Comerţ Româno-Franceze, cu Arval – divizia de leasing auto operaţional a BNP Paribas, cu Liberty Steel (fostul Sidex), Forte Partners şi alte companii care şi-au găsit locul în clădirea impunătoare de 7.000 de metri pătraţi de pe calea Floreasca, integral ocupată.

Atunci când imobilul a fost dat în folosinţă, businessul Crosspoint nu era suficient de mult dezvoltat încât să fie necesar să ocupe un spaţiu în Ethos House. În timp însă, compania fondată în 2005 a crescut, a devenit asociatul internaţional al companiei britanice de real-estate Savills în România, Codrin a avansat şi el, astfel că azi este head of Capital Markets în cadrul Crosspoint Real Estate, lucrând cu clienţii internaţionali.

A venit momentul în care se cerea o schimbare, aşa că în ianuarie 2020 echipa Crosspoint a deschis pentru prima dată uşa noilor sale birouri.

„Nu era încă totul gata, dar în martie a venit pandemia, ceea ce ne-a dat timpul necesar să ne ocupăm de amenajare aşa cum ne-am dorit.“

Cu o latură larg deschisă către Lacul Floreasca şi o alta orientată către Lacul Colentina, birourile Crosspoint de la etajul trei din cele şapte pe care le are Ethos House sunt o invitaţie la meditaţie mai degrabă decât la muncă. Ceea ce se şi întâmplă, de altfel, uneori.

„Îi mai surprind câteodată pe unii colegi uitându-se lung pe fereastră, cred că e o privelişte care îi inspiră şi îi ajută în activitatea lor de peste zi. Eu nu vin la birou în fiecare zi, iar programul meu este foarte variat. Sunt unele săptămâni în care vin zilnic şi altele în care vin o dată, poate de două ori. De regulă, pentru zilele de vineri îmi stabilesc un program cu întâlniri în afara biroului“, spune Codrin Matei.

Fascinaţia pentru o astfel de poziţionare, îmbelşugată cu unele dintre cele mai melancolice apusuri, fie ele vara sau iarna, este resimţită nu doar de cei 31 de angajaţi care vin zi de zi la birou, ci şi de vizitatorii şi colaboratorii care ajung aici pentru întâlniri. Cam 99% dintre ei, estimează Codrin, se declară fascinaţi de privelişte, de zonă, de clădire în sine.

„Tot timpul e frumos view-ul de aici, poate mai puţin atunci când plouă. Cred însă că cea mai frumoasă privelişte am avut-o în timpul stării de urgenţă din pandemie, când imaginea era completată şi de o linişte incredibilă, în lipsa maşinilor şi a zgomotului.“

Din când în când, pe lacul Floreasca, cel care asigură cea mai extinsă privelişte pe fereastra birourilor Crosspoint, îşi fac apariţia aventurieri care practică SUP – stand-up paddle, un sport nautic uşor de învăţat, spun cei care l-au descusut deja de secrete. Codrin a avut ocazia să-i vadă de câteva ori făcându-şi de cap pe luciul apei.

„Cel mai devreme cred că am fost aici, la birou, la ora opt dimineaţa, însă cel mai târziu cred că m-a prins şi unu, unu şi jumătate noaptea aici.“

Deşi nu puţine sunt companiile care îşi au acum sediul în Ethos House, clădirea rămâne una cu valenţe mai degrabă intime, o clădire boutique, cu care Codrin Matei spune că rezonează mai bine, deoarece astfel se păstrează identitatea echipei şi a firmei. Iar pentru a completa lista de idei menite să crească atractivitatea biroului, Codrin s-a mai gândit la ceva, chiar de când a închiriat spaţiul.

„Am lăsat o încăpere pentru un flotation tank, pornind de la o activitate pe care eu o fac de mulţi ani şi care mi-a arătat că mă poate ajuta să fiu extrem de eficient.“

Este vorba, practic, despre un bazin plin cu apă mineralizată, cu un nivel de salinitate asemănător cu cel din Marea Moartă, care induce o stare de imponderabilitate. O cameră perfect închisă, în întuneric deplin, în care, odată intrat, nu mai ai contact decât cu apa şi nimic mai mult. O pauză de la task-uri în miezul zilei de muncă.

„Studiile arată că o oră de stat în acest flotation tank echivalează cu patru ore de somn adânc. Este o metodă eficientă de a-ţi stimula creativitatea“, spune Codrin Matei, care se bazează şi pe propria experienţă.

Această încăpere ar fi trebuit să fie gata încă de la mutarea din 2020, însă realizarea sa a tot fost amânată până în iunie anul acesta, când în sfârşit s-a concretizat. Asta dacă view-ul nu era deja un motiv suficient de bun pentru a stârni cheful de mers la birou.