Arts & Design

Pentru frigul extralarge: Care sunt cele mai noi tendinţe de design pentru paturi şi canapele, plus sfaturi pentru alegerea pieselor perfecte. Galerie Foto

26 nov 2015 7580 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Nu există piese de mobilier mai importante decât patul şi canapeaua într-o casă, iar odată cu sosirea sezonului rece, a marilor premiere cinematografice şi a nopţilor tot mai lungi superioritatea acestor personaje în faţa colegilor de platou devine incontestabilă.

„Toamna anului 2015 aduce în prim-plan canapelele extralarge, generoase din punctul de vedere al dimensinilor“, dă Mobexpert prima veste bună a sezonului. Mecasnismele de înclinare, tetierele, zona de depozitare sunt tot mai cerute şi transformă canapeaua dintr-un obiect simplu într-un personaj cu personalitate multiplă. Cu cât are mai multe faţete, cu atât devine mai indispensabilă.

„Tendinţa este ca atunci când se alege textilul pentru o canapea acesta să nu mai fie pur şi simplu uni, dintr-o singură culoare. Acum se fac mixuri de texturi, se pot combina inuri, catifele, catifele cu printuri şi mixuri de culoare, de exemplu dacă există mai multe perne, acestea se pot face parţial în alte culori“, spune Cristina Zelmat, proprietara La Maison.

Pentru că este un obiect care are utilizări multiple, alegerea trebuie să ţină cont de acest lucru.

„Dacă o canapea se pune într-o mansardă unde este loc de joacă sau se vizionează filme, se va opta pentru o canapea mai profundă, cu multe perne, foarte comodă, pe care se te poţi trânti la propriu şi să te simţi bine. Canapeaua va fi complet tapisată, iar texturile folosite vor fi din in. Dacă aceasta se pune într-un living unde se primesc oaspeţii şi este mai mult loc de discuţie, se pot alege canapele mai elegante, cu cadru de lemn şi texturi delicate din catifea“, dă câteva exemple proprietara La Maison.

În toată această goană după confort, aparent stilul american îşi găseşte foarte bine locul.

„Mobilierul american rămâne, de departe, un exponent al confortului la superlativ, care nu se demodează niciodată. Paturile şi canapelele noastre, pe lângă de­signul lor distinctiv, oferă şi un confort care cu greu poate fi concurat, prin proporţiile atent proiectate. Paturile americane sunt mai înalte decât cele cu care ne-am obişnuit, iar varianta King Size, dimensiunea maximă pe care o pot atinge, îi împacă şi pe cei mai pretenţioşi dintre noi, care îşi doresc un model cu adevărat mare, încăpător. Canapelele au braţe generoase şi spătar amplu, şi pot fi comandate cu diverse umpluturi ale pernelor, în funcţie de ce înţelege fiecare dintre noi prin confort“, spune Diana Şucu, proprietara magazinului de mobilă de lux Ethan Allen, care recent a deschis un showroom Caracole, un alt brand american, în galeria din Băneasa.

Dincolo de criteriile pur estetice, în alegerea unei canapele trebuie luate în calcul anumite criterii cât se poate de obiective. Canapeaua nu trebuie să sufoce spaţiul. Dacă pereţii camerei sunt în culori deschise, atunci poate ar fi o idee bună o canapea cu o culoare închisă, dar dacă pereţii au o culoare puternică o canapea la fel de „extravagantă“ doar va accentua un sentiment de claustrofobie, cred specialiştii de la Mobexpert. Tot ei mai spun că în magazine trebuie testat confortul piesei de mobilier.

„Aşezaţi-vă pe canapea. Rugaţi pe cineva să se aşeze lângă dumneavoastră. Este canapeaua la fel de confortabilă cu două persoane aşezate? Simtiţi că vă înclinaţi spre persoana aşezată în mijloc? Înălţimea braţelor laterale este potrivită pentru dumneavoastră? Spătarul vă permite să vă "afundaţi" sau vă obligă să staţi drept?“, sunt câteva întrebări pe care specialiştii Mobexpert cred că ar trebui să vi le adresaţi înainte de a pleca acasă cu obiectul dorit.

Un alt sfat este să studiaţi atent dacă imprimeul se îmbină simetric la cusături sau la colţuri. Cusăturile, de asemenea, trebuie să fie cât mai puţin vizibile, să urmeze linia canapelei şi să se îmbine perfect. Există şi canapele la care cusăturile aparente constituie esenţa modelului. „O canapea de calitate nu trebuie să aibă îmbinările lipite sau capsate. Rezistenţa structurii este asigurată de şuruburi sau de elemente de fixare durabile“, mai spun reprezentanţii Mobexpert.

Patul este o altă piesă de rezistenţă, dar în realitate cea mai mare atenţie trebuie acordată la alegerea saltelei.

„Încercaţi salteaua înainte de a o cumpăra. Atunci când staţi împreună pe saltea, unul lângă celălalt, salteaua nu trebuie să se lase, nu trebuie să aveţi senzaţia că vă rostogoliţi unul spre celălalt. În timpul somnului ne schimbăm poziţia, în medie, de 50 de ori. Dacă salteaua este construită  în aşa fel încât să transmită mişcarea atunci când ne schimbăm poziţia în timpul somnului, ne vom trezi dimineaţa obosiţi şi nu vom şti de ce - fiecare îl va deranja pe celălalt, iar somnul va fi întrerupt de foarte multe ori“, explică specialiştii Mobexepert, în opinia cărora o saltea ar trebui schimbată la circa 8-10 ani.

Complicată misiune, aceea de a găsi patul sau canapeaua perfectă, dar la finalul zilei atenţia la detalii este cea care face alegerea perfectă.

„Patul este, până la urmă, locul în care te afunzi, laşi grijile deoparte şi te odihneşti. Deci un pat bun trebuie să fie creat impecabil şi să fie foarte confortabil. Şi da, am mai pune pe listă, atrăgător, să fie frumos, inedit, să îţi capteze atenţia de cum îl vezi, să te facă să îţi doreşti să te aşezi. Iar când te aşezi să remarci, detaliu cu detaliu, minunata creaţie“, spun reprezentanţii Roche Bobois, brandul francez de mobilier de lux care a decis anul acesta să pună şi Bucureştiul pe harta sa.

Până la urmă un lucru este destul de clar. „Luxul nu e lux dacă nu e confortabil, spunea Coco Chanel“, amintesc reprezentanţii Class Living. „Zona de noapte de pildă nu trebuie să conţină multe obiecte, trebuie să alegi produse de mobilier ce te relaxează, începând de la salteaua pe care te odihneşti şi până la patul care neapărat trebuie să fie o piesă de rezistenţă în dormitorul tău“, mai completează aceştia.

Odată fiind stabilit acest lucru, nu mai rămâne altceva de făcut decât a fi recapitulate regulile după care se aleg „personajele principale“ perfecte dintr-o casă. În rest, popcornul să salte vesel şi ciocolata caldă să umple cănile. Patul şi canapeua sunt la locurile lor. La fel şi frigul extralarge.