Arts & Design

Deja toamna nu mai bate la uşă, ci a intrat de-a dreptul în casă şi nu a rămas deloc neobservată. Se vede în texturile naturale - de stejar, ceramică, metal, în culorile calde de pă­mânt. Se vede în designul de interior

15 nov 2017 844 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Cuibărit pe o canapea de culoarea teracotei, asortată cu scaunele tapiţate cu catifea, la adăpostul unei pături călduroase, în mijlocul pernelor cu feţe din bumbac sau de in, dezmierdat de căldură, pe coloana sonoră a unei ploi nervoase... Desigur, dacă nu vorbim despre miezul unei zile de muncă, visul se poate îndeplini într-o clipă. Cu o singură condiţie: aceea de a fi pregătit casa cu designul şi accesoriile potrivite pentru toamna aceasta.

 

Deja toamna nu mai bate la uşă, ci a intrat de-a dreptul în casă şi nu a rămas deloc neobservată. Se vede în texturile naturale - de stejar, ceramică, metal, în culorile calde de pă­mânt, în draperiile, perdelele, covoarele cu texturi mai „greoaie“ care parcă te intimidează.

„Stilurile şi materialele populare sezonul acesta includ terrazzo (un amestec de ciment, marmură şi pigmenţi - n. red.), catifeaua, taburetul tip otoman, mese joase funcţionale cu cadre metalice, lămpi, obiecte din alamă, ceramică glazurată manual, vase colorate din sticlă, obiecte din lemn“, sintetizează Marinela Niţă, director comercial în cadrul firmei de design interior Decora Design din Bucuresti, o companie cu acţionariat franco-român, înfiin­ţa­tă în 2003.

Catifeaua nu este una dintre surprizele acestei toamne, fiind folosită frecvent în designul interior, în crearea tapiţeriilor de exemplu. Iar senzaţia pe care o ai la atingerea ei e unul dintre acele lucruri nepreţuite de care te poţi bucura într-o zi rece de toamnă.

Interioarele albe şi gri, cele care au dat senzaţia de răcoare pe tot parcursul verii, sunt acum înlocuite de nuanţele calde, pământii, de verde şi roşu - ca un preambul la sărbătorile de iarnă, care nu sunt departe, dar şi de negrul neutru, care îşi face intrarea într-o nouă scenă: bucătăria.

Complet neagră, de un negru mat, bucătăria capătă un aspect contemporan şi sofisticat, completarea decorului cu plante fiind singura mutare necesară.

Tendinţele ultimilor ani, de a ascunde vesela şi tacâmurile, se răstoarnă acum, odată cu dulapurile de tip freestanding, cu uşi din sticlă şi rafturi deschise, tocmai pentru a expune ceea ce până acum era ferit de ochii curioşilor. Dimpotrivă, din ce în ce mai discrete devin aparatele electrocasnice, care trebuie să fie acolo, dar fără să se remarce.

Non-culoarea negru se strecoară uşor-uşor în metal, în lemn, în piatră şi chiar şi chiuveta se molipseşte cu aceeaşi nuanţă.

Negrului i se alătură tonurile care imită culoarea pietrelor, a prafului, a nisipului, teracota, tonurile de nude şi bej, galben muştar, verde Greenery, respectiv verdele crud (culoarea anului 2017), roşu burgundy, turcoaz întunecat, violet şi roz... O nebunie vizuală care desfată privirea. Iar teracota nu lipseşte nici din categoria materialelor favorizate.

„Noul material ce a intrat în atenţia designerilor de interior pentru această toamnă este teracota, folosită în mod mai puţin convenţional, ca faianţă, în întregul interior. Arată bine nu doar în baie sau pe hol, dar şi în living room, conectând bucătăria cu spaţiul comun al locuinţei. Teracota creează senzaţia de căldură, specifică unui interior primitor“, spune Alin Mihalea, country manager al businessului Biano.ro, o platformă online care propune idei de amenajare interioară şi are în ofertă produse ale mai multor magazine de profil.

Un plus pentru interiorul de toamnă este utilizarea unui tapet floral discret, în care predominant să fie verdele închis, alături  de burgundy sau bej. De altfel, tapetul, neglijat timp de mai mulţi ani, este una dintre revenirile acestui sezon.

„Materialele reci, precum marmura, se înlocuiesc cu materiale mai pământeşti, cum ar fi lemnul, ţesăturile din lână, bumbac, in, metalul cu finisaje patinate. Tendinţa se îndreaptă către alama clasică, patinată“, spune Ma­rinela Niţă.

Tot în categoria suprafeţelor tactile, se integrează perdelele, draperiile, rulourile, tapiţeriile, covoarele, care pot schimba complet înfăţişarea spaţiului interior.

„Cele mai recente tendinţe în domeniul ţesăturilor, definite prin palete vizuale evocatoare de culoare, textură şi semnificaţie, sunt cele de tip virtual, cultural, planetary şi natural“, spune Marinela Niţă.

Aspectul virtual este rezultatul tehnicilor de fabricaţie care creează ţesături bidimensionale, în vreme ce acela cultural îmbină modelele tradiţionale lucrate manual cu tehnologia în desene grafice moderne şi culori de pământ sau în tonuri vibrante. Spaţiul cosmic este ilustrat în ţesături prin forme de minerale şi cochilii în culori iridescente, iar aspectul natural reconstituie muşchi, scoarţă de copac sau plante. Dacă nu aveţi suficient timp pentru a păstra o plantă în casă, tapiţeriile textile şi tapetele cu motive din natură încearcă să compenseze, prin abordări şi reprezentări moderne, uneori în forme geometrice.

„Mergeţi în pădure sau în parc şi culegeţi ghinde sau conuri şi creaţi decoraţiuni pentru măsuţa de cafea. Faceţi interiorul confortabil şi plăcut! Schimbaţi husele pernelor decorative în nuanţe ce aparţin paletei de toamnă. Nu vă temeţi să folosiţi blănuri naturale sau artificiale“, spune Eva Dvorakova, creative hunter pentru magazinul online de mobilă, covoare şi decoraţiuni Bonami.

Iar blănurilor le stă bine aşezate lângă canapele comode, cu forme joase, curbate şi pline, ideale într-un cadru generos. Cu perne decorative, din ţesături texturate, se pot crea zone de răsfăţ din care nimeni nu ar vrea să se mai ridice.

„Trendurile de toamnă ţin în special de materiale cu o textură distinctivă, regăsite în pături tricotate, ciucuri, pernuţe şi alte elemente de decor. Tot un trend al anotimpului este crearea unui colţ al relaxării, unde poţi să pui pe tine o pătură moale, să te aşezi pe fotoliul preferat şi să savurezi o ceaşcă de ceai fierbinte în timp ce citeşti o carte“, spune Alin Mihalea, de la Biano.ro. De sezon pot fi şi lumânările şi ghirlandele textile luminoase.

Culoarea îşi găseşte loc în băi, nu numai pentru plăcile ceramice, ci şi pentru bazine şi toalete în culori precum albastru prăfuit, verde închis, bej, maro şi culoarea antracitului, un cărbune negru, lucios şi foarte dens.

Decorul nu e niciodată complet fără o lumină bună, deoarece lumina poate să avantajeze sau să strice o amenajare interioară, gândită, de altfel, în amănunţime.

„Recomandăm, pentru controlul luminii naturale, perdele de tip dim-out (care întunecă încăperea, dar prin care lumina trece - n. red.) şi black-out (care blochează complet trecerea luminii - n. red.), pentru a obţine o intimitate completă“, spune reprezentanta Decora Design.

Rămân în tendinţe lămpile suspendate cu finisaje de metale calde, inspirate din trecut sau cu design unic contemporan şi candelabrele dispuse în spaţii neaşteptate, cum ar fi bucătăriile sau chiar băile.

„Se folosesc în mod special corpuri de iluminat în stil industrial şi scandinav sau becuri descoperite atârnate în mod creativ de cabluri textile de diferite nuanţe“, spune Alin Mihalea.

Aşadar, toamna e aici şi nimeni nu poate s-o mai gonească. Tot ce rămâne este adaptarea la noile reguli ale sezonului şi parcă nu e chiar atât de rău când există felurite variante de amenajare a spaţiului personal de răsfăţ.