Arts & Design

Vintage, industrial şi-un tablou de Piliuţă. GALERIE FOTO

06 oct 2012 610 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

"În viziunea occidentală luxul în design este reprezentat acum de respectul pentru natură, pentru valorile ancestrale, pentru moştenirea culturală a înaintaşilor. Prin urmare accentul cade din ce în ce mai mult pe obiectele "vintage", materiale naturale, eventual reciclate. Trendurile în design interior vorbesc în prezent despre utilizarea lemnului masiv, dar şi a metalului (cupru, alamă) şi de utilizarea nuanţelor neutre, în combinaţie cu accente de culori acide sau pasteluri", spune Mihai Gurei, concept creative manager în cadrul Intro Design Concept, unul dintre cele mai cunoscute showroom-uri cu mobilier de design contemporan şi decoraţiuni pentru casă sau birou din Bucureşti.

A te uita în urmă pentru găsirea inspiraţiei în materie de lux nu reprezintă un exerciţiu făcut în absenţa unei alternative mai bune, ci este un mod de a te raporta la nişte ani care au reprezentat cu adevărat apogeul în multe domenii. Practic, după ce criza economică a măturat economii întregi a readus în prim-plan obiectele sau materialele pure, brute, adevărate, fără artificii inutile.

"Domeniul designului de interior nu este o "terra ferma", trendurile sunt într-o continuă mişcare şi redefinire. De unde şi frumuseţea. Contextul politico-socio-economic fragil al momentului a contribuit într-o mare măsură la revitalizarea interesului pentru zona ethnic-chic. Obiectele de inspiraţie exotică, antichităţile, lemnul recuperat, obiectele tradiţionale, arta populară sau cele unicat, realizate manual în cele mai îndepărtate regiuni ale lumii, din materiale naturale, sunt vânate de către cunoscători. Stilul industrial, cel vintage, amestecul de stiluri sunt căutate pentru originalitate", crede la rândul său Sorana Buzinschi, arhitect în cadrul Atelierului Anda Roman. Indiferent de opţiune însă, luxul de ieri, de azi sau de peste 100 de ani nu poate exista fără funcţionalitatea elementelor care-l compun sau fără atenţia sporită la detalii.

"Credem că luxul, atât în materie de design, cât şi din alte puncte de vedere înseamnă o împletire a bunului gust şi funcţionalităţii cu materiale de calitate, exclusiviste chiar închegate de idei sau concepte la fel de exclusiviste puse în operă cu mare atenţie asupra detaliilor", explică Alex Adam, arhitect în cadrul A. A. Studio.

Astfel, definiţia luxului de azi trebuie să cuprindă noţiuni precum materiale naturale, dar exclusiviste şi design confortabil, obiectele care întrunesc aceste atribute având toate şansele să devină status symboluri contemporane.

"Eames Lounge Chair este o creaţie a designerilor americani Charles & Ray Eames. Combinaţia de forme sinuoase de inspiraţie organică, materialele luxoase (piele premium şi furnir fin de palisandru), cât şi confortul absolut au poziţionat această creaţie drept unul dintre cele mai râvnite obiecte de design ale ultimului secol. Este un «status symbol» pentru clienţi din toată lumea şi devine unul şi pentru cei din România. Eames Lounge Chair este considerat una dintre piesele reprezentative pentru perioada de vârf a modernismului în design. În plus este excelent pentru o seară tihnită cu un roman bun şi un pahar de cognac", crede Mihai Gureni, reprezentantul Intro Design Concept.

Oamenii din domeniu spun că uneori un obiect este de ajuns pentru a încadra cu subtilitate întregul spaţiu de locuit în categoria de lux, condiţia fiind ca acest obiect să facă parte din contextul potrivit.

"Un tablou al maestrului Piliuţă (Constantin Piliuţă - n. red.) poate mobila o casă întreagă cu mare subtilitate. Un obiect unicat, exotic, cu memorie şi suflet, o operă de artă, un obiect de design iconic - toate pot genera apartenenţa la un tip de elită atâta vreme cât sunt încadrate în contextul potrivit", spune Sorana Buzinschi.

Tot de context vorbeşte şi Alex Adam de la A.A. Studio, care spune că fără a avea un concept, doar achiziţia unor obiecte de lux nu va duce automat la formarea unui spaţiu de locuit ideal.

"Obiectele pot veni din zona artei sau istoriei, echipamentele din zona HI-FI sau a caselor inteligente, dar nu vei avea o casă sau un apartament de lux doar cumpărând unul sau mai multe obiecte regăsite în astfel de locaţii dacă acestea nu sunt parte a unui întreg concept", spune Alex Adam.

Conceptul poate să însemne şi o anumită temă aleasă de client, în funcţie de pasiunile sale.

"Mi s-a cerut la un moment dat să mă inspir pentru designul unei case din elemente maritime. Astfel lampa de deasupra mesei de dinning a căpătat forma unei hărţi a lumii, barul din living a devenit barca, iar tavanul extensibil Barrisol l-am gândit astfel încât să arate ca fundul mării.

De asemenea, luminile puteau fi controlate dintr-un sistem în formă de cârmă", spune Cătălin Ghiţă, arhitect în cadrul Studio Art Construct.

În funcţie de personalitatea celui care doreşte să-şi facă sau să-şi amenajeze o casă, dincolo de urmărirea unui concept unitar pentru întregul spaţiu de locuit, anumite camere încep să prindă din ce în ce mai multă importanţă. Emisiunile de gătit şi bucătarii vedetă au creat prozeliţi, aşă că în multe case de lux bucătăria a intrat în lumina reflectoarelor.

"În cultura occidentală bucătăria şi spaţiul de servit masa capătă o pondere importantă. Oamenii reîncep să gătească singuri inspiraţi şi încurajaţi de bucătari deveniţi staruri de televiziune. Încearcă reţete aventuroase şi invită prietenii la cine laborioase, cu aperitive, feluri principale şi desert. Astfel masa devine un adevărat ritual care vorbeşte mult despre preferinţele şi simţul estetic al gazdei. Prin urmare, aceste spaţii sunt amenajate cu atenţie, cu un accent pe electrocasnice de ultimă generaţie", explică Mihai Gurei.

Un "must have" pentru o bucătărie exclusivistă sunt şi aragazurile din seria La Cornue W, realizate de celebrul designer şi arhitect francez Jean-Michel Wilmotte pentru compania La Cornue şi aduse în Bucureşti, în exclusivitate, de buticul de design şi arhitectură La Maison.

De altfel, piesele, realizate în 4 ani de zile, reînvie conceptul inventat în anii '60 de André Dupuy, fondatorul La Cornue - aragazuri ascunse în forme de birou sau dulap (pentru ca femeile să uite că sunt în bucătărie) -, combinând designul vintage cu elementele contemporane aduse de Wilmotte.

Pe lângă electrocasnicele inedite şi sistemele futuriste, într-o bucătărie sau baie sunt importante şi materialele folosite pentru chiuvetă, de exemplu.

" Arhitecţi şi designeri din lumea întreagă folosec corianul de ceva vreme pentru a-şi pune în practică cele mai îndrăzneţe viziuni. O chiuvetă din corian poate să ajungă şi la 1.000 de euro pentru că vorbim de un material exclusivist care imită piatra şi se poate termoforma după dorinţele clientului ", continuă Cătălin Ghiţă.

Baia este un alt loc care a aprins imaginaţia arhitecţilor sau a designerilor şi este normal ca cererile pentru amenajarea acestui spaţiu să crească în contextul în care este una dintre cele mai accesate încăperi dintr-o casă. Inclusiv instituţii financiare, cum este de exemplu ING, a luat baia în vizor pentru a-şi convinge clienţii să ia credite.

"Dacă e să forţăm o generalizare, credem că am putea zice că cea mai importantă este sala de baie pentru că, vrând-nevrând, este locul de tranzit între zi şi noapte sau între job şi casă, încăpere în care dacă te simţi confortabil, poate încheia în mod plăcut activitatea de dinainte sau poate să facă să înceapă cu bine activitatea ce urmează", spune Alex Adam.

Britanicii au de exemplu un adevărat cult pentru băile lor care sunt întotdeauna perso­nalizate, fie cu poze din adolescenţă, cu lucrări de artă sau trofee, depinde de gustul fiecăruia.

Dressingul va fi cu siguranţă prima cameră ca importanţă pentru fashioniştii pursânge, la fel cum dormitorul va fi piesa centrală pentru persoanele care caută relaxarea înainte de toate.

"E greu de precizat şi identificat o anume ierarhizare a importanţei spaţiilor într-o casă. Fiecare om, cuplu, familie îşi dezvoltă un fel specific de a trăi, atitudine care modelează şi modul în care o casă este locuită", a conchis Sorana Buzinschi.