Auto

GALERIE FOTO: Bavarezii de la BMW au insistat asupra electrificării gamei, iar cea mai nouă dovadă este iX3. Viitorul sună verde?

06 iul 2018 859 afişări de Bogdan Alecu
Din aceeaşi categorie

BMW prezenta în 2010, în premieră, şasiul din plastic întărit cu fibră de carbon al deja celebrului i3 – primul automobil electric modern al constructorului german. În 2013 urma lansarea oficială, pentru ca anul trecut să fie prezentat i3 facelift. În tot acest timp bavarezii au insistat asupra electrificării gamei, iar acum multe dintre modelele sale vin cu versiune plug-in hy­brid pentru un confort optim atât în oraşe, cât şi în afara acestora.

Având în vedere trendul mondial şi în special interesul Chinei pentru maşini electrice, BMW a prezentat conceptul viitorului iX3 în cadrul Auto China 2018 de la Beijing. Aceasta este o dovadă că un model al mărcii BMW, care va fi propulsat exclusiv electric, va fi un Sports Activity Vehicle (SAV) veritabil şi fără compromisuri în ceea ce priveşte funcţionalitatea şi confortul.

Extinderea gamei de automobile a companiei către mobilitatea cu emisii locale zero este una dintre cele patru direcţii strategice de dezvoltare grupate sub acronimul ACES - Automated, Connected, Electrified and Services. Pe fiecare dintre acestea compania le utilizează drept vectori pentru transformarea brandului ca parte a strategiei NUMBER ONE > NEXT. Sub denumirea „iNext” şi prin intermediul modelului special cu acelaşi nume de proiect pregătit pentru 2021, BMW lucrează la mobilitatea viitorului care să integreze, mobilitatea electrică, condusul automat şi autonom, conectivitatea high-end şi noile servicii digitale.

BMW iX3 Concept foloseşte cea de-a cincea generaţie a tehnologiei BMW eDrive. Un avantaj-cheie al acestei tehnologii de propulsie electrică a viitorului este reunirea motorului electric, a transmisiei şi a electronicii de putere într-o unitate nouă, distinctă. În plus, a cincea generaţie a sistemului de propulsie electrică include şi baterii noi, şi mai puternice. Acest pachet nou de tehnologie aduce progrese considerabile în ceea ce priveşte caracteristicile de performanţă, autonomia, masa, volumul şi flexibilitatea - şi îşi va face debutul odată cu versiunea de serie a modelului BMW iX3.

Transferul tehnologiei trenului de rulare, dezvoltată iniţial pentru automobilele BMW i, către maşinile brandurilor tradiţionale BMW Group intră într-o nouă dimensiune. Pe viitor, automobilele complet electrificate ale mărcii principale vor purta logo-ul brandului BMW i. Acest lucru este vizibil la concept car atât în lateral, cât şi în spate. Tehnologia BMW eDrive de astăzi face parte deja din sistemul de propulsie plug-in hybrid utilizat de modelele BMW iPerformance şi MINI Cooper S E Countryman ALL4.

BMW iX3 Concept reprezintă următoarea etapă de dezvoltare a acestei tehnologii ce oferă mobilitate pur electrică.

Viitoarea versiune de serie a modelului SAV cu propulsie electrică va beneficia şi de dezvoltările tehnologice pregă­tite pentru BMW iNext, model care urmează să debuteze în 2021.

Versiunea motorului electric de generaţia a cincea dezvoltată pentru acest model generează o putere maximă de peste 270 CP. De asemenea specifică modelului, bateria de înaltă tensiune are o capacitate netă de peste 70 kWh, ceea ce este suficient pentru a oferi unui SAV electric o autonomie de peste 400 de kilometri.

O altă caracteristică a bateriei de înaltă tensiune dezvoltată pentru a cincea generaţie a tehnologiei eDrive este capacitatea sa de încărcare optimizată. Sistemul de stocare a energiei are o unitate de control a încărcării nou dezvoltată şi este conceput să fie conectat la staţiile de încărcare rapidă cu puteri de până la 150 kW. Bateria de înaltă tensiune poate fi încărcată în doar 30 de minute de la una dintre aceste staţii.

Viitorul sună verde?