După Afaceri

Breasla specialiştilor în manichiură a dus imperfecţiunea unghiilor cu oja „sărită“ la rangul de tendinţă în sine. Există vreo limită în felul în care ne purtăm manichiura?

15 apr 2019 1038 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu mă număr printre aceia care au făcut din manichiură o carte de vizită nescrisă după care reuşesc să-şi facă o primă impresie despre fiecare persoană nou cunoscută. Şi nu e vorba despre felurite inovaţii, străluciri, culori sau texturi care să mă ghideze în drumul către celălalt, ci pur şi simplu despre grija pe care o trădează forma ori lungimea unghiei. Desigur însă că universul frumuseţii nu a stat cuminte şi a născocit tot felul de găselniţe, mai mult sau mai puţin apreciate. Aşa s-a ajuns, printre altele, la manichiura cu oja ciobită devenită un trend în sine sau la adevărate opere de artă pictate pe unghie. Există vreo limită?

 

 

Femeile nu au fost dintotdeauna singurele beneficiare ale miilor de nuanţe din paletele cu lacuri pentru unghii, istoria consemnând obiceiul vopsirii acestora şi în rândul bărbaţilor, fie ei egipteni, indieni ori din alte culturi. Culoarea aşezată ca podoabă pe unghii era la început un indiciu al statutului social al purtătorului, funcţionând pe principiul „Cu cât mai îndrăzneaţă culoarea, cu atât mai mare puterea“.

Ritualurile estetice au evoluat uşor-uşor către o piaţă comercială, care a adus în prim-plan, în urmă cu câteva secole, lacurile de unghii făcute şi din altceva în afară de ceară, albuş de ou sau alte ingrediente naturale. Şi de fiecare dată când lumea modei a crezut că nu se poate merge mai departe, experţii în frumuseţe au demonstrat contrariul. Până când imperfecţiunea unghiilor cu oja „sărită“ a devenit o tendinţă în sine. Gândită însă cu atenţie.

„Tot ceea ce pare necontrolat, dacă stăm să analizăm, este bine studiat şi în concordanţă cu restul lookului total. În fiecare sezon, există în general mai multe direcţii din care vin trendurile, tocmai pentru a acoperi mai multe stiluri“, spune Cătălina Stoica, nail expert, consultant în trendurile din domeniul manichiurii şi fondator al saloanelor de înfrumuseţare Beauty District din Bucureşti.

Trendurile vin din rândul agenţiilor specializate în previziuni în lumea frumuseţii. La fel ca în cazul modei şi al accesoriilor, şi în beauty există caiete de tendinţe pe care specialiştii le cumpără chiar şi cu un an înainte ca ele să devină vizibile pentru publicul larg. Producătorii de lacuri şi accesorii pentru manichiuri discută trendurile cu consultanţii din domeniu şi abia apoi decid ce game de produse aleg să lanseze. Sezonul acesta de pildă, în tendinţe se înscriu culorile foarte vibrante, începând evident cu „living coral“, culoarea anului 2019, decretată de Institutul Pantone. Coraiul se lipeşte bine pe unghii împreună cu tente lucioase, asemănătoare gloss-urilor de buze. Dar asta nu e tot. „Dacă vorbim de culori în trend, optăm pentru toată gama de pasteluri: roz, lila, bleu, piersică, dar şi toate nuanţele de gri, culorile neon, albastru metalic, alb lăptos, culori metalice“, spune Aneta Timbur Jechiu, trainer pentru manichiură cu o experienţă de 13 ani şi fondator al şcolii Annette Nails pentru specialişti în domeniu.

Tot din „meniul“ acestui sezon face parte combinaţia de mai multe texturi şi straturi pe aceeaşi unghie, astfel că o zonă poate fi acoperită cu un lac galben, sau corai - lucios, un alt strat se suprapune peste primul cu un lac sidefat, iar un lac mat vine să completeze şi să „sigileze“ totul la final.

„Unghiile-cameleon reprezintă şi ele un trend important. Din fiecare unghi din care e privită unghia, se vede altă culoare şi este foarte lucioasă. Se poartă movuri şi marouri prăfuite cu aspect vintage, lac alb mătuit, mesaje scrise cu markere cu aspect de graffiti, atât sub formă de stickere aplicate, cât şi scrise de mână, caligrafic“, mai spune Cătălina Stoica.

Din arsenalul specialiştilor în manichiuri face parte, de câţiva ani, imprimanta pentru unghii, care te ajută să printezi, în câteva minute, direct pe unghie imaginea dorită. Şi aici publicul feminin se împarte în două: pe de o parte, se găsesc femeile adepte ale acestor noi tehnologii şi gadgeturi, iar pe de altă parte sunt cele care preferă nail art-ul personalizat, pictat manual, care dă nota de unicitate.

Înaintea tuturor acestor decizii legate de ce alegem să punem pe unghii, cruciale sunt forma şi lungimea pentru care optăm. Degetelor nu foarte subţiri le stă bine cu unghii mai alungite, de forma migdală sau balerină (drepte la vârf), iar unghiile scurte sunt obligatoriu pilite pătrat sau oval. Avantajul unghiilor scurte este că pot purta orice culoare, de la nuanţe închise de negru sau roşu, până la glitter, sidef, pigmenţi, culori metalice sau lacuri mate.

Tendinţele astăzi merg către pragmatism, astfel că, mai mult decât operele de artă afişate pe unghii, contează ca acestea să nu încurce. Şi, cum timpul e o resursă tot mai scumpă, contează de asemenea ca realizarea manichiurii să nu dureze mai mult de două ore, iar rezultatul să reziste minimum două săptămâni. Pentru a fi sigure că nu dăm greş, specialiştii recomandă ca unghia să fie pilită la vârf în forma pe care o are la bază.

„Tipul de manichiură îl alegem în funcţie de unghiile noastre naturale şi de activitatea zilnică. Clienţii office şi business optează în continuare pentru unghii scurte, culori nude, pasteluri, nuanţe de gri rece. Rămân în continuare populare roşul, negrul, albul, iar designul va fi unul minimalist sau nu va fi deloc“, spune Aneta Timbur Jechiu.

Cuticulele sunt şi ele o piesă importantă din întregul pachet pe care îl presupune manichiura, de aceea trebuie fie îndepărtate, fie hidratate. Cuticula nu se mai îndepărtează clasic, prin înmuiere şi tăiere cu forfecuţa, ci prin metoda numită „dry manicure“, adică pe uscat, folosind o freză electrică şi capete de freză diamantate, care şlefuiesc cuticula. Această tehnică mai poartă şi numele de manichiură rusească, întrucât de acolo vin inovaţiile în domeniu. În timp, prin această metodă, cuticula va creşte din ce în ce mai puţin şi lipită de unghie.

„În ultimele sezoane, mulţi dintre designeri au folosit pe post de accesorii perfecte ale unei ţinu-te tocmai unghiile, în loc de bijuterii. Şi, dacă în sezoanele trecute asortam unghiile cu machiajul ochilor sau cu imprimeurile de pe haine, în acest sezon le asortăm, ca pe vremuri, cu rujul“, spune Cătălina Stoica de la Beauty District.

La unghiile de la picioare, culoarea este aceeaşi ca la mâini, însă o nuanţă mai închisă, dacă suntem adepte ale dulcelui stil clasic. Dar când gama de culori, texturi şi modele este atât de vastă, cum să te decizi la o singură variantă? Vă vindem un truc: culoarea se alege în funcţie de tonurile pielii. Aşa se explică sutele de nuanţe de roşu, de pildă, fiecare fiind adaptat unui anumit ton al pielii viitoarei purtătoare a lacului.

„Dacă aşezăm mâna pe rând lângă mai multe sticluţe de lac, imediat vom simţi care este nuanţa care ni se potriveşte, dacă avem un simţ estetic dezvoltat. Dacă nu simţim asta, e bine să ne lăsăm pe mâna unui specialist“, este sfatul expertului în manichiură Cătălina Stoica.