Ceasuri & Bijuterii

Cel mai uimitor zbor: Cum arată avionul care a făcut înconjurul lumii folosind doar energia solară. Galerie Foto

28 iul 2016 2601 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

La începutul acestei săptămâni, echipajul Solar Impulse a aterizat la Abu Dhabi, după o călătorie începută în martie, anul trecut, la bordul unui avion alimentat exclusiv cu energie solară. Acesta a fost primul zbor înconjurul lumii realizat la bordul unui avion alimentat cu o sursă de energie regenerabilă şi este un proiect menit să arate că în viitor sursele nepoluante pot deveni înlocuitori pentru combustibilii fosili. Partenerul principal al acestei aventuri a fost OMEGA, brandul de ceasuri elveţiene de lux care deja şi-a făcut o tradiţie din susţinerea proiectelor de acest tip.

“Viitorul este curat. Sunt sigur că în zece ani de zile vom vedea motoare electrice capabile să ducă 50 de pasageri pe zboruri scurte sau medii”, a declarat Bertrand Piccard, unul dintre cei doi elveţieni care au fondat acest proiect. Partenerul său este André Borschberg.

Potrivit BBC, călătoria a avut 17 etape şi a început pe 9 martie, 2015, fiind parcursă o distanţă de mai bine de 40.000 de kilometri. Avionul a avut o viteză medie de zbor de 90 de kilometri pe oră. Cea mai lungă parte a zborului a avut 8.924 de kilometri, de la Nagoya în Japonia, până în Hawaii, şi a durat 118 ore. Acesta este de fapt şi recordul pentru durata unui singur zbor la nivel global.

Avionul Solar Impulse este puţin mai greu decât o maşină, dar are o deschidere a aripilor comparabilă cu cea a unui Boeing 747, adică 60 de metri. Instrumentul este alimentat prin intermediul a 17.000 de celule solare, iar energia în exces este înmagazinată în baterii. Avionul este extrem de sensibil la condiţiile meteo, motiv pentru care în unele zone a trebuit să aştepte săptămâni întregi pentru vremea favorabilă.

“OMEGA a fost un susţinător entuziast al proiectului Solar Impulse, nu doar pe partea financiară, contribuţia noastră fiind şi pe partea tehnică”, spun reprezentanţii brandului elveţian. Potrivit acestora, OMEGA a dezvoltat un sistem de simulare şi testare pentru proiect, dar şi un dispozitiv care afişa date utile piloţilor la decolare şi aterizare, instrument conceput chiar de un astronaut, Claude Nicollier, care acum face parte din board-ul Swatch, proprietarul OMEGA.

De asemenea, cei doi piloţi, Bertrand Piccard şi André Borschberg, au avut la încheietură un model OMEGA Speedmaster Skywalker X-33 Limited Edition 45mm.

Realizat într-o ediţie limitată de 1.924 piese, OMEGA Speedmaster Skywalker X-33 Solar Impulse este disponibil în Romania prin Galt orologerie elveţiană.