După Afaceri

Cum a devenit dansul noua terapie antistres: Cursurile sunt extrem de eficiente, iar de stres suferă majoritatea persoanelor. Dansul ajută şi relaţiile de cuplu

15 feb 2017 883 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Manager. 35 de ani. Sute de oameni în subordine. Câteva zeci vor pleca, din semnătura lui. Cifră de afaceri în creştere. Achiziţia principalului competitor, bifată. Restructurare de credite. Ce urmează după 12 ore de muncă şi zeci de Power Point-uri? O sesiune de salsa şi un tango pasional. Dacă în ultimii ani sălile de fitness au devenit noua religie a oamenilor de afaceri, cursurile de dans vin şi ele din urmă pentru a întări arsenalul antistres. Sunt mereu necesare forţe proaspete în această luptă.

„În prezent frecventează constant cursu­rile şcolii câteva zeci de cursanţi. Până la finalul anului ne dorim să depăşim pragul de 100 clienţi activi“, spune Cristina Ardelean, administrator Arthur Murray Bucureşti, filiala din România a brandului american care-i învaţă pe oameni să danseze de mai bine de 100 de ani.

Arthur Murray este un brand premium, care a intrat pe plan local în urmă cu aproape trei ani de zile, şi spune că ritmurile promovate în cadrul cursurilor de dans prind din ce în ce mai bine într-o Românie tot mai stresată.

„În cei trei ani de prezenţă pe piaţa din România am observat o creştere constantă a cererii pentru serviciile şcolii noastre de dans. Pe de-o parte creşterea este datorată creşterii notorietăţii brandului în rândul publicului nostru, iar pe de altă parte consider că există o tendinţă generală a românilor către activităţi inedite prin care să îşi petreacă timpul liber, iar dansul este una cu multiple beneficii. Cursurile de dans pentru adulţi sunt extrem de eficiente pentru eliminarea stresului, iar de stres suferă majoritatea persoanelor, pentru relaxare sau pentru consolidarea relaţiilor de cuplu.“

Faptul că dansul este un remediu anti-stres destul de bun este arătat şi de rata de abandon relativ redusă înregistrată de şcoala Arthur Murray.

„Există o rată de abandon de aproximativ 20% după prima lună de cursuri. E vorba despre studenţii care descoperă sistemul, iar după expirarea primului abonament decid să testeze şi alte activităţi de relaxare. Cei care trec de prima lună de cursuri devin dependenţi, cu greu renunţă apoi la cursuri. Sigur că există tot felul de situaţii, însă cei mai mulţi studenţi care au renunţat au făcut-o pentru că s-au mutat din ţară sau pentru că s-au întors în ţara de origine. Avem mulţi studenţi cu vechime de aproape 3 ani, de 2 ani, 1 an, care continuă să frecventeze cursu­rile cu plăcere şi pentru care dansul a devenit un stil de viaţă.“

Cristina Ardelean spune că în contextul în care Arthur Murray este o şcoală de dans pentru amatori, se predau toate stilurile de dans de societate (ballroom dances).

„Studenţii au posibilitatea să înveţe toate stilurile de dans din studio, astfel că nu am putea defini în mod absolut cele mai populare stiluri de dans. Fiecare student are 3-4 stiluri de dans preferate, dar dansează din toate. Rumba şi salsa sunt apreciate datorită faptului că sunt ceva mai uşor de învăţat, tango şi bolero seduc studenţii fiind foarte pasionale, rock-n-roll-ul este alert şi foarte actual.“

De cele mai multe ori, studenţii sunt oameni de afaceri, anteprenori sau manageri de top în contextul în care un membership pentru o lună costă 1.480 lei.

„Sunt români, dar şi foarte mulţi expaţi. Au venituri mari, vârsta medie peste 35 ani, performanţe deosebite din punct de vedere profesional. Au nevoie de relaxare, de timp pentru ei sau de timp în cuplu şi caută modalităţi de a petrece timpul într-un mod plăcut. Aleg dansul pentru că le oferă o suită de beneficii conexe: relaxare, tonifiere, îmbunătăţirea posturii, eliberarea de gânduri negative, socializare cu persoane cu interese comune. Cei mai mulţi caută o activitate pentru ei, care să îi elibereze de stres.“

În contextul în care o lecţie de tango pare ceva mai interesantă decât canapeaua unui psiholog în lupta cu stresul, nu este de mirare că reprezentanţii şcolilor de dans se aşteaptă la tot mai mulţi cursanţi. Iar dacă nici asta nu ajută, un sac de box poate face minuni.