Gadget

Ce rezultă dacă pui împreună inteligenţa artificială a unui telefon, inteligenţa nativă a unui grup de oameni şi o Auroră Boreală? Răspunsul, oricât de neaşteptat ar fi el, este un concert simfonic

04 mar 2019 526 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Ce rezultă dacă pui împreună inteligenţa artificială a unui telefon Huawei Mate 20 Pro, inteligenţa nativă a unui grup de oameni - vreo 1.000 de tehnicieni, compozitori, creativi - şi o Auroră Boreală? Răspunsul, oricât de neaşteptat ar fi el, este un concert simfonic, interpretat de una dintre cele mai cunoscute orchestre din lume, la Filarmonica din Viena, fondată în 1870.

Pe ce muzică dansează Luminile Nordului? Cred că aceasta e întrebarea pe care şi-a pus-o oricine a surprins măcar o dată Aurora Boreală şi a văzut că aceste lumini sunt imprevizibile, un mister. Eu le-am văzut de două ori, în două ţări diferite - Norvegia şi Islanda - şi de fiecare dată a fost un alt spectacol. La fel de frumos, de spectaculos, dar altfel. Alte culori, alte forme, alt dans. E greu să vezi Aurora Boreală în general, e o cursă contracronometru, o ruletă rusească, un joc de-a v-aţi ascunselea. Iar când apar primele tonuri de verde (roz sau galben pentru cei mai norocoşi), indiferent că ai mai văzut „minunea“, bucuria e aceeaşi.

Ţinând cont de experienţa proprie, înţeleg perfect de ce grupul chinez Huawei a decis să testeze inteligenţa artificială (AI) a telefonului Huawei Mate 20 Pro pornind de la această minune a naturii. Rezultatul este „Sound of Light“ („Sunetul luminii“), un concert de muzică simfonică rezultat în urma colaborării dintre om şi computer (de fapt un smartphone care îţi încape într-o palmă). „E multă inteligenţă artificială“, răspund oficialii Huawei la întrebarea dacă e mai multă muncă umană sau dacă rolul computerului este decisiv în acest proiect. Balanţa înclină în favoarea AI, adaugă ei.

Proiectul a apărut din curiozitatea echipei Huawei de a testa limitele inteligenţei artificiale, iar mutarea logică a fost să încerce să aducă împreună măreţia naturii, creativitatea umană şi inteligenţa (aparent fără limite) a tehnologiei. Luminile Nordului dansează în permanenţă, însă pe ce muzică? Fiecare dintre spectatorii acestui show al naturii a văzut o altă versiune a spectacolului. Unii au perceput un dans popular poate, cu ritmuri rapide şi mişcări coordonate atent. Alţii au văzut mişcările graţioase ale unui vals. Există şi aceia care au auzit privind mişcarea Aurorei Boreale un concert de muzică simfonică. Este cazul lui Mark Sayfritz, un compozitor şi producător premiat internaţional şi cunoscut pentru că a realizat coloană sonoră a unor filme şi seriale precum High Fidelity sau Snatch (seria). Deşi el este creatorul spectacolului de muzică simfonică „Sound of Light“, el nu este singurul „creier“ al proiectului. A fost nevoie de multă muncă, de un „vânător“ de Auroră Boreală, de muzicieni, producători, ingineri şi de un telefon Huawei Mate 20 Pro. Da, un singur telefon a fost folosit în acest proiect pentru a se testa limitele inteligenţei artificiale.

Dar să încep cu începutul. Şi anume cu Norvegia, cu orăşelul Tromso din nordul acestei ţări binecuvântate de natură. Aruncat parcă de soartă acolo unde se agaţă harta Europei în cui, acest orăşel înconjurat de munţi şi câmpuri vaste este locul ideal pentru a încerca să surprinzi Aurora Boreală. Şi spun să surprinzi pentru că uneori pot trece zile fără să o vezi. Alteori poţi să ai noroc zile în şir (cum a fost şi cazul meu). Ai nevoie de un cer senin ca lacrima, de întuneric profund şi de noroc. Mult noroc.

Sute de ore de filmare a Aurorei Boreale şi mult mai multe de „vânătoare“ a acestor lumini ale nordului au fost necesare pentru proiectul „Sound of Light“. Filmările sunt opera lui Kjetil Skogli, un vânător de auroră şi un fotograf cunoscut internaţional tocmai pentru modul în care reuşeşte să captureze această minune a naturii. Proiectul a durat în total trei luni - de la idee la prezentarea compoziţiei, însă ar fi fost necesar mult mai mult timp dacă Kjetil Skogli nu ar fi avut propriile lui arhive cu filmări. După aceea, materialele video au ajuns în studioul de înregistrări, iar aici compozitorul Mark Sayfritz a lucrat cu sistemul personalizat cu inteligenţă artificială pentru a crea o simfonie bazată pe imaginile surprinse. Simfonia a fost apoi rulată pe un smartphone Huawei Mate 20 Pro, telefonul-fanion al producătorului chinez Huawei, lansat în toamna lui 2018.

Dar cum ajungi de la imagini la muzică? Cu ajutorul inteligenţei artificiale au fost identificate zece „tipuri“ de Auroră Boreală. Clasificarea s-a făcut în funcţie de viteza cu care se mişcă, de culoare, de intensitatea luminilor şi de o serie de alţi factori care au permis o catalogare a unui fenomen care continuă să fascineze specialiştii şi curioşii deopotrivă. Apoi, compozitorul Mark Sayfritz a alocat fiecărui tip de auroră o secvenţă de note muzicale în funcţie de starea pe care acestea i-au transmis-o.  Sub „bagheta“ altui compozitor, interpretarea ar fi fost diferită. Creaţia este un proces ce nu trebuie explicat, ci trebuie savurat, apreciat.

Totul pare destul de simplu până aici, nu? Ei bine, procesul creator nu se încheie aici deoarece fiecare tip de auroră s-a dovedit (cu ajutorul inteligenţei artificiale,

bineînţeles) că nu este 100% de un anumit tip. Mai exact, fiecare secvenţă de dans a Luminilor Nordului cuprinde mai multe tipuri de auroră care se împletesc armonios în acest show de fiecare altul, diferit. De aceea, AI-ul a fost utilizat pentru a descoperi acest mix şi pentru a alcătui o simfonie din notele propuse de compozitor.

„Introducerea inteligenţei artificiale în muzica pe care am creat-o a dat naştere unei game largi de posibilităţi creative. Analiza Aurorei Boreale de către un sistem bazat pe inteligenţa artificială, capabil să identifice lucruri precum culoarea, dimensiunea, forma şi viteza, va putea genera de acum înainte variaţii ale expresiilor mele muzicale“, a spus Mark Sayfritz.

Succesiunea notelor a fost stabilită de un „computer“, pornind de la o creaţie umană. Iar mai departe, liniile muzicale au ajuns la James Shearman, unul dintre mari dirijori şi compozitori ai lumii, care le-a aranjat pentru o interpretare orchestrală.

Ce a rezultat a fost un mix de tehnologie şi artă, o experienţă multisenzorială care juxtapune inovaţiile în inteligenţă artificială cu sunetul produs de Luminile Nordului.

Mai exact, timp de circa 30 de minute, în sala Brahms a Musikverein (Filar­monicii - n.red.) din Viena, Austria, pe 28 noiembrie, peste 300 de spectatori au ascultat sunetul incredibil al Aurorei Boreale în interpretarea Synchron Stage Orchestra, sub atenta îndrumare a dirijorului James Shearman. În timp ce muzica răsuna în sala filarmonicii - ea însăşi o operă de artă cu o arhitectură incredibilă şi cu o sonorizare pe măsură - pe un ecran gigant amplasat strategic în spatele orchestrei rula dansul Aurorei Boreale şi o „matrice tehnică“ ce arată mişcarea luminilor şi a elementelor muzicale totodată. Mai exact, datele convertite în sunet erau transmise prin Huawei Mate 20 Pro la sintetizatoarele conectate şi prezentate live pe ecran.

„Inteligenţa artificială a fost de mult timp o prioritate în eforturile de cercetare şi dezvoltare ale Huawei. Ca multe tehnologii importante din viaţa noastră, inteligenţa artificială ne permite să ne depăşim limitele, făcând posibile lucruri pe care nu credeam că le vom realiza vreodată. Iar «Sound of Light» surprinde cu exactitate această idee“, a declarat Peter Gauden, global senior product marketing manager în cadrul Huawei Consumer BG. Grupul chinez este al doilea cel mai mare producător de smartphone-uri din lume, însă are în portofoliu o gamă largă de produse ce cuprinde şi PC-uri, tablete, gadgeturi portabile, produse de reţelistică sau servicii de stocare tip cloud.

Peter Gauden mai spune că acest proiect a fost ideea Huawei şi a fost gândit pentru a demonstra puterea inteligenţei artificiale. Nu există în plan o continuare a „Sound of light“, care după trei luni de muncă şi peste 1.000 de oameni implicaţi şi-a atins obiectivele.

Pe de-o parte a rezultat un tribut adus Aurorei Boreale, această sursă de mister şi magie. Pe de altă parte, colaborarea om-maşină a demonstrat cât de departe poate merge AI-ul.

„Am educat creierul telefonului pentru a obţine acest rezultat, un spectacol la graniţa dintre tehnic şi muncă creativă. Credem că pe viitor am putea vedea inteligenţa artificilă folosită într-o largă paletă de domenii, pornind de la sănătate. Nu cred că inteligenţa artificială va înlocui oamenii, ci este un instrument ce poate fi folosit pentru un bine universal (greater good - n. red.). Orice ar fi, AI-ul are nevoie de elementul uman“, spune executivul Huawei. Iar cel mai bun exemplu este chiar spectacolul „Sound of Light“, care fără componenta umană ar fi fost imposibil de realizat. Acesta a fost prezentat în Viena, oraşul artelor, al muzicii, al lui Joseph Haydn şi Ludwig van Beethoven, la Musikverein, clădirea care găzduieşte Filarmonica din Viena şi care a fost inaugurată acum aproape 150 de ani. Datorită acusticii spectaculoase, sala principală a Filarmonicii este considerată a fi una dintre cele mai importante săli de concerte din lume, alături de Konzerthaus Berlin, de Concertgebow Amsterdam şi de Symphony Hall din Boston.

Seara a debutat cu filmul care a prezentat călătoria de la cer pe scenă şi a culminat cu spectacolul live interpretat de Synchron Stage Orchestra, alcătuită din muzicieni aleşi pe sprânceană de la mai multe orchestre vieneze.

Rezultatul? Un proiect care a demonstrat că există o comuniune tridimensională om-natură-tehnologie.