Gadget

O revoluţie aşteptată în industria smartphone-urilor: ecranele pliabile sunt gata să cucerească publicul. Industria de gadgeturi se blocase - telefoanele deveniseră banale, obişnuite, comune

26 apr 2019 883 afişări de Adrian Seceleanu
Din aceeaşi categorie

După mai bine de un deceniu, giganţii din industria de gadgeturi fac o schimbare radicală: ecranele pliabile sunt gata pentru prime time.

Adevărul este că o revoluţie era nu doar necesară, ci chiar scadentă: aşezaţi pe masă cele mai bine vândute modele smartphone-uri de la cei mai mari 3, chiar 5, producători mon­diali, şi încercaţi să identificaţi, de la o oarecare distanţă, diferenţele majore dintre ele.

Dacă ecranele sunt închise şi cumva au şi huse, misiunea este aproape imposibilă: toate sunt dreptunghiulare, poate cu ecrane un pic mai lungi sau mai late, poate cu un ecran curbat pe margini, poate că au sau nu o mufă audio clasică. Problema este evidentă: din punctul de vedere al designului industria de gadgeturi se blocase - telefoanele deveniseră banale, obişnuite, comune.

Industria părea că găsise şi în urmă cu câţiva ani o soluţie - telefoanele modulare - dar ideea nu a prins. Un alt proiect la care departamentele de cercetare dezvoltare din marile companii de profil lucrează de aproape un deceniu a ajuns însă la momentul în care este gata pentru prime time: ecranele pliabile.

Faptul că tehnologia şi întreg mecanismul care îi permit unui telefon să devină tabletă sunt gata pentru testul dur al lansării pe piaţă, chiar şi cu imperfecţiunile inerente primei generaţii de

gadgeturi, este demonstrat de faptul că giganţii Samsung şi Huawei vor avea la jumătatea acestui an la vânzare primele lor mobile hibride. Cei doi giganţi, aflaţi într-o competiţie dură, au prezentat în această primăvară două abordări diferite ale conceptului de telefon hibrid - Samsung Galaxy Fold - care se deschide ca o carte pentru a scoate la iveală ecranul de tabletă, şi Huawei Mate X, care, din contră, are practic ecranul pe exterior.

Scepticismul cu care au fost primite telefoanele are motive solide în spate: preţul, semnele de întrebare legate de fiabilitatea ecranului de plastic, de balamalele speciale incluse, de cât de fluidă este interfaţa software şi cum face trecerea de la ecranul mic la cel mare de o manieră care să justifice achiziţia.  Cu aceste întrebări în minte şi cu o doză mare de scepticism, am plecat la întâlnirea cu unul dintre cele două gadgeturi despre care vorbeşte în­treaga industrie Huawei Mate X.

Primele impresii din timpul interacţiunii cu Mate X şi de după? Experienţa de utilizare este într-adevăr incredibilă, iar smartphone-ul tabletă de la Huawei nu este unul care să te ducă cu gândul la un experiment care să-i entuziasmeze doar pe „geeks“.

După câteva minute de utilizare gestul de a deschide telefonul şi de a îl transforma în tabletă pentru a vedea mai bine o fotografie, un website sau un clip video devine natural. Ceea ce impresionează este momentul în care ecranul e „desfăcut“ şi devine complet plat, fără nicio cută, ca o tabletă „obişnuită“, iar senzaţia este cu adevărat nouă şi trebuie experimentată pentru a fi înţeleasă.

Chiar fără a fi văzut încă Galaxy Fold, dar ştiind că Samsung lucrează deja la alte două modele de telefoane pliabile cu un design diferit, şi având şi experienţa interacţiunii cu Huawei Mate X, ne putem aventura să spunem că impasul traversat de industria de telefoane mobile pare că a trecut: telefoanele cu ecranele pliabile sunt aici să rămână şi vor deveni noul standard al industriei. Primele modele reprezintă o demonstraţie a faptului că visul pe care îl avem de atâţia ani, de a avea un gadget care să poată integra un smartphone şi o tabletă, într-o formă elegantă, utilizabilă, funcţională este mai aproape decât am fi crezut.

Revoluţia a început, iar ritmul progresului va fi unul fantastic, la fel cum s-a mai întâmplat deja în trecut. Deja, înainte ca primele două modele să fie vândute, există progrese semnificative în dezvoltarea unui „înveliş“ de sticlă care să poată fi pliat, eliminând astfel riscurile de fiabilitate asociate cu ecranele din plastic ale gadgeturilor hibride.

Iar smartphone-ul pliabil este doar începutul. Cine pariază care va fi următorul gadget care va primi un asemenea ecran?

 

 

Care sunt primele două modele disponibile

 

Huawei Mate X


Preţ: 2.299 euro

Disponibilitate: jumătatea anului 2019; nu există date despre lansarea în România

Caracteristici principale: Mate X, care va fi compatibil cu reţele 5G, are, atunci când este „deschis“, un ecran de 8 inchi. Când este pliat, telefonul are două ecrane - unu pe faţă şi unu pe spate. Cel principal are 6,6 inchi în timp ce al doilea este de 6,38 inchi. Mate X are trei camere foto, dezvoltate împreună cu Leica.

 

Samsung Galaxy Fold


Preţ: de la 2.000 de euro

Disponibilitate: 3 mai 2019, inclusiv în România

Caracteristici principale: Telefonul se deschide la fel ca o carte pentru a dezvălui ecranul mai mare de 7,3 inchi, iar când este închis prezintă un ecran exterior de 4,6 inchi. Modelul de bază va avea conexiune 4G, dar va exista şi un model mai scump 5G. Telefonul are în total şase camere foto: trei pe spate, două pe interior şi una pentru selfie-uri.