Gadget

Prima conexiune la viitor pentru România: Conexiunile 5G nu mai sunt ceva de domeniul SF pe piaţa locală

12 iun 2019 604 afişări de Adrian Seceleanu
Din aceeaşi categorie

Conexiunile 5G nu mai sunt ceva de domeniul SF în România după ce Vodafone a lansat pe piaţa locală primele servicii construite pe baza tehnologiei care este de aşteptat să revoluţioneze industria de telecom şi mediul de business. Dar ce înseamnă de fapt 5G?

Viteze de acces la internet de pe mobil egale sau mai mari decât cele obţinute acasă sau la birou prin reţele de fibră optică? Din luna mai, în mai multe zone din Bucureşti răspunsul este „da“, după ce subsidiara locală a gigantului britanic Vodafone a lansat, în premieră pentru industria locală de telecom, primele servicii comerciale bazate pe tehnologia de comunicaţii mobilă 5G.

Ce înseamnă mai exact această lansare pentru clienţii Vodafone care au sau îşi vor achiziţiona un telefon compatibil cu reţelele 5G?

O îmbunătăţire dramatică a timpului de răspuns de la site-urile accesate şi o viteză de descărcare a datelor care în trecut era rezervată exclusiv reţelelor fixe, a explicat Cătălin Buliga, directorul de tehnologie al Vodafone, în cadrul evenimentului oficial de lansare a serviciilor 5G.

Testul realizat în cadrul conferinţei dedicate lansării serviciilor a arătat cum viteza de descărcare a datelor a ajuns la 955 Mbps - performanţă comparabilă sau mai bună decât cea oferită de cei mai mari furnizori locali de net prin reţele fixe.

În centrul Bucureştiului, în zona Ateneului Român, testele realizate live cu reţeaua 5G lansată de Vodafone au demonstrat de asemenea atingerea unor viteze de aproximativ 500 Mbps la descărcarea de date.

Lansarea reţelei 5G din Bu­cureşti, una dintre primele de acest tip din Europa şi din lume, pune România în prim-plan la nivel global şi va contribui şi la atingerea ţintelor locale privind digitalizarea societăţii, a punctat în cadrul evenimentului de lansare Murielle Lorilloux, CEO al Vodafone Ro­mânia.

„Vodafone este primul operator din România care lansează servicii 5G. Este un moment important pentru toţi, pentru Vodafone pentru că este din nou primul operator din România, dar de asemenea şi pentru România, pentru că iese în evidenţă şi este o mândrie pentru mine că suntem printre primii din lume şi din Europa care aduc aceste noi tehnologii. Continuăm să ne arătăm angajamentul de a face investiţii şi de a aduce inovaţii pe piaţa din România şi să contribuim la realizarea obiectivelor din agenda digitală a României şi la digitalizarea societăţii“, a afirmat Lorilloux.

Orange, Telekom şi RCS&RDS / Digi, celelalte grupuri mari de comunicaţii active pe piaţa locală, au realizat de asemenea teste şi fac pregătiri pentru 5G, dar niciunul dintre operatori nu a activat antenele 5G. Încă.

Dar această tehnologie în­seamnă o nouă linie de business şi pentru producătorii de telefoane mobile care sunt „nevoiţi“ să lanseze modele compatibile cum este cazul Samsung Galaxy S 10 (5G) sau Huawei Mate X.

Utilizatorii din segmentul de retail care vor achiziţiona telefoane compatibile cu tehnologia 5G, terminale al căror număr va creşte pe măsură ce şi numărul de operatori care oferă comercial aceste servicii va fi mai mare, vor experimenta viteze de transfer al datelor comparabile cu cele mai bune reţele fixe din România şi o întârziere în transmisia datelor la jumătate faţă de reţeaua 4G, a explicat Cătălin Buliga.

Spre deosebire de tehnologiile anterioare de comunicaţii mobile, 5G va aduce schimbări mult mai profunde, şi pentru operatori, şi pentru mediul de business şi economie, a adăugat directorul de tehnologie al operatorului.

Dincolo de vitezele foarte mari şi timpul foarte mic de răspuns, de ordinul milisecundelor, 5G reprezintă o revoluţie tehnologică şi pentru că oferă din start un nivel foarte ridicat de securitate a datelor şi asigură şi posibilitatea de a crea canale dedicate de comu­nicaţii pentru clienţii cu cerinţe speciale - cum sunt cei din mediul de business.

„5G vine să eşantioneze reţelele actuale şi să ofere canale dedicate de comunicaţii. Este o diferenţă semnificativă faţă de situaţia în care toţi clienţii folosesc aceleaşi resurse, la grămadă“, conform lui Cătălin Buliga.

Aceste capabilităţi de „feliere“ a reţelelor, de a oferi performanţe superioare pentru clienţii cu cerinţe critice, se va dovedi extrem de utilă în aplicaţii industriale, pentru conectarea roboţilor de exemplu, dar şi pentru aplicaţii de monitorizare şi control al traficului specifice platformelor de oraşe inteligente, de exemplu.