Gastronomie

La 25 de ani, Laura Bingham a traversat deja Atlanticul într-un trimaran de 124 de metri, a pedalat 7.000 km în America de Sud fără a avea bani şi a traversat într-o canoe cel mai mare râu din Guyana Franceză. Cum a început totul?

20 iun 2018 1090 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Care este legătura dintre o scufundare la peste 120 de metri adâncime cu o singură gură de oxigen, debutul unei pasiuni pentru expediţiile în jurul lumii şi istoria Metaxa, unul dintre cele mai vechi branduri de băuturi din sudul Europei? Ei bine, toate se întorc, într-un fel sau altul, către Grecia, cu ale ei mii de insule şi ape magice. Ah, şi în mod sigur a fost un alt „complot“al lui Zeus.

Grecia a fost dintotdeauna un tărâm al inspiraţiei pentru poeţi, pictori sau chiar regizori şi muzicieni, iar pentru cei mai mulţi care au atins pentru prima dată pământul zeilor, acesta s-a dovedit a fi chiar o demonstraţie că Paradisul este chiar mai aproape decât am fi crezut noi, oamenii.

Însă ţara celor 6.000 de insule este şi una dintre destinaţi-ile care nu lipsesc de pe harta oricărui călător profesionist, aventurier sau explorator.

De altfel, aici au început unele dintre cele mai frumoase poveşti de dragoste eternă între om şi dorinţa sa de a descoperi creaţia Gaiei şi a lui Uranus.

Tot aici, pe tărâmul zeilor, al măslinilor, al anasonului şi al apelor de culoarea cerului senin, şi-a descoperit pasiunea pentru călătorie şi aventuri Laura Bingham, unul dintre cei mai tineri exploratori ai lumii.

La 25 de ani, Laura a traversat deja Atlanticul într-un trimaran de 124 de metri, a pedalat 7.000 km în America de Sud fără a avea bani şi a traversat într-o canoe râul Essequibo, cel mai mare râu din Guyana Franceză şi al treilea cel mai lung râu de pe continentul american. Însă pasiunea de a descoperi lumea a început pe insula Corfu din Grecia.

„La 18 ani am vrut să călătoresc, să mă descopăr pe mine, să aflu care sunt adevăratele mele pasiuni. Iar familia şi prietenii m-au sfătuit să merg în Grecia şi mi s-a părut o idee foarte bună.“ A lucrat trei ani acolo şi a fost minunat. Iar experienţa de aici i-a dat încrederea că poate călători, că poate face din asta un mod de viaţă. „Şi am călătorit timp de patru ani în lume şi apoi am plecat în prima mea expediţie“, povesteşte Laura Bingham, care s-a întors în Grecia, de data aceasta nu pentru o nouă aventură, ci pentru a afla câteva din secretele din spatele brandului de băuturi spirtoase Metaxa, unul dintre simbolurile „gustative“ ale elenilor.

De altfel, Metaxa, un produs ale cărui baze au fost puse de Spyros Metaxa în urmă cu 130 de ani, a început o nouă campanie „Don’t drink it, explore it“, ai cărei ambasadori sunt trei dintre cei mai cunoscuţi exploratori ai lumii - Laura Bingham, Guillaume Nery şi Mike Horn. Fiecare dintre ei i-a

inspirat pe barmanii localului The Clumsies, al şaselea cel mai bun bar din lume conform clasamentului The World’s 50 best bars, să creeze câte un cocktail. Smooth Ride, aşa cum se numeşte cocktailul inspirat de Laura Bingham, conţine Metaxa, suc de lămâie, caramel sărat, piure de fructul pasiunii, şampanie şi cremă de mure.

„Metaxa reprezintă foarte bine valorile mele. Eu consider că trebuie să savurezi o băutură şi să o explorezi în adevăratul sens al cuvântului. Iar brandul îndeamnă la savurarea tuturor momentelor din viaţă şi acest lucru rezonează foarte mult cu ceea ce gândesc eu despre consumul de băuturi“, mai spune Laura, care în urmă cu circa o lună s-a întors din cea mai recentă expediţie. Acum, înainte de următoarea aventură, tot ce îşi doreşte este să mai petreacă timp alături de fiul său şi de soţul său Ed Stafford, care este la rândul lui explorator şi faimos pentru aventurile sale prin junglă, când a mers pe jos timp de 860 de zile de-a lungul râului Amazon.

„Este posibil să plec într-o nouă expe­­diţie până la finalul anului. Dar după aceea mă gândesc să mai fac un copil, apoi să plec într-o nouă expediţie, să mai fac un copil şi tot aşa. Nu este imposibil să călătoreşti cu copilul. Când copilul nostru avea opt săptămâni am mers cu el şi cu soţul meu într-un road-trip în Europa timp de trei săptămâni“, mai spune Laura, care afirmă însă că experienţa din America de Sud, când a pedalat peste 7.000 km, a fost cea mai dificilă pe care a avut-o. Şi, deşi s-a întors cu o adevărată lecţie de viaţă, spune că nu ar mai repeta-o. 

„Să mergi pe bicicletă, să urci munţii, să cobori fără să fi mâncat nimic în 24 de ore este unul dintre cele mai dificile lucruri pe care le-am făcut. Şi la asta s-a adăugat respingerea constantă venită din partea oamenilor. „Nu poţi să te duci pur şi simplu într-o piaţă să cumperi de mâncare pentru că nu ai bani, deci trebuie să te duci să rogi oamenii să-ţi dea chiar şi un morcov, povesteşte ea. Oamenii i-au zis „nu“ de nenu­mărate ori, dar apoi în Argentina şi Paraguay au fost mai deschişi şi o ajutau. „Însă, acest lucru mi-a dat mult de gândit, cum să fac să pot înapoia acest dar venit din partea oamenilor“.

Dincolo de pasiunea pentru expediţii, pe care se vede facându-le şi în zece ani, Laura Bingham este pasionată de grădinărit, dar vrea să se implice mai mult şi în acte de caritate.

„Ştii momentul ala când eşti în avion şi ţi se spune că în cazul unei depresurizări îţi pui mai întâi masca de oxigen ţie şi apoi copilului? Ei bine, aşa mă simt acum, că îmi pun mie masca de oxigen, că respir, dar îmi e greu să o pun şi celui de lângă mine. „Este dificil să lucrezi să ai tu oxigen şi în acelaşi timp să-ţi dedici timpul şi banii pe care practic nu îi ai pentru ceilalţi. „Aşa că în zece ani vreau să am un venit stabil astfel încât să pun masca de oxigen direct celorlalţi“.

Fără oxigen însă a învăţat să funcţioneze un alt explorator, Guillaume Nery, care a transformat pasiunea pentru freediving într-un stil de viaţă. Poate să-şi ţină respiraţia chiar şi opt minute, iar una dintre cele mai importante explorări pe care le-a făcut a fost chiar în adâncurile Mării Mediterane, în apropiere de Kalamata (Grecia), când s-a scufundat fără mască de oxigen, la mai bine de 120 de metri. De aici a venit şi inspiraţia pentru cocktailul creat de The Clumsies, care conţine Metaxa, bitter, mediterranean tonic, suc de lămâie şi lichior de soc.

„De când am început să fac freediving, nu-mi imaginez viaţa făcând altceva. Este imposibil să trăiesc fără mare, fără natură. Săptămâna trecută am fost la New York şi după 2-3 zile am zis gata, trebuie să respir. Chiar dacă New York este un oraş uimitor, simţeam că îmi lipseşte ceva.“Are nevoie de apă, de mişcare, de natură. Poate petrece foarte bine şi o săptămână la munte, spune Guillaume Nery, 36 de ani.

Mai bine de jumătate din viaţă şi-a petrecut-o făcând scufundări şi ajungând în cele mai adânci locuri de pe Glob. Dacă pentru alpinişti cea mai mare realizare este atingerea vârfului Everest, pentru Guillaume Nery una dintre cele mai mari performanţe a fost saltul în Dean’s Blue Hole, cea mai adâncă groapă albastră din lume, situată în apropierea arhipelagului Bahamas. Şi a făcut asta doar cu o singură respiraţie.

„Povestea pasiunii mele pentru freediving a început ca o provocare. Însă, nu s-a întâmplat în apă, ci în autobuz în drumul de la şcoală spre casă. Mă întreceam cu un prieten care îşi ţine mai mult respiraţia. Însă, am pierdut întrecerea şi m-am ambiţionat să-mi ţin tot mai mult respiraţia.“ Iar acest joc a devenit ca o obsesie, iar mai apoi a descoperit că are capacitatea de a-şi ţine respiraţia timp de patru minute. Primele exerciţii în apă le-a făcut în Marea Mediterană, pe coasta oraşului Nisa, acolo unde a crescut. S-a îndrăgostit de asta şi s-a decis să transforme freediving-ul într-un mod de viaţă. Acum s-a oprit din a doborî recorduri, dar nu şi din competiţii. Cum a ajuns la brandul Metaxa?

„Nu cunoşteam bine brandul Metaxa, însă atunci când am văzut că Mike Horn este ambasador al brandului a fost un semn bun, sunt un mare fan al realizărilor lui.“Apoi a descoperit povestea şi istoria Metaxa şi l-a impresionat tradiţia brandului şi faptul că vine dintr-o zonă din Grecia, ţară care ocupă un loc deosebit în inima sa. „Şi am fost foarte fericit să încep o colaborare cu ei“, a continuat Guillaume Nery.

Mike Horn, explorator care a înconjurat lumea de trei ori, a fost primul explorator cu care s-a asociat brandul Metaxa, astfel că are şi el propriul cocktail desenat de barmanii celebrului bar din Atena. Acesta conţine bineînţeles Metaxa, dar şi vermuth, lichior de piersici şi bitter de portocale.

Aşa cum Laura Bingham, Guillaume Nery şi Mike Horn au transformat explorarea lumii într-un mod de viaţă, la fel şi pentru Constantinos Raptis, maestru Metaxa (Metaxa master), explorarea gusturilor s-a tradus în ceva mai mult decât o pasiune şi un job.

De mai bine de 25 de ani, Constantinos Raptis are grijă ca gustul Metaxa să rămână acelaşi în fiecare sticlă, să creeze licori noi şi este atent ca reţeta realizată în urmă cu mai bine de un secol să fie respectată şi să fie dată mai departe generaţiei următoare.

De altfel, Constantinos Raptis, enolog şi chimist, este al cincilea maestru Metaxa şi unul dintre puţinii oameni care ştiu de ce licoarea care are la bază muscat aromat din insula grecească Samos nu are un alt echivalent în lume.

„Nu m-am gândit niciodată să schimb reţeta Metaxa. Dar când vreau să creez un alt produs, cu un gust uşor diferit, o fac prin ediţii limitate. Chiar şi anul acesta lucrez la o nouă ediţie. Nu este vorba doar de chimie, ci şi despre planificare, degustare, programare, gândire şi mai puţină chimie“, spune Constantinos Raptis.

Şi la fel cum marii exploratori ai lumii se gândesc zi de zi la următoarea aventură în jurul lumii, aşa şi maestrul Metaxa caută zi de zi inspiraţie pentru a aduce un pahar cu o nouă experienţă, noi arome, şi a crea un adevărat roller coaster al simţurilor.