Gastronomie

Care e legătura dintre alcool şi artă? Producătorul grec METAXA colaborează cu artişti pentru ca sticlele care-i găzduiesc licorile să devină opere de artă

09 iul 2020 335 afişări
Din aceeaşi categorie

METAXA e o companie fondată în 1888 de un antreprenor grec care şi-a dorit să îmblânzească o esenţă tare. Mai exact, a dorit ca o băutură puternică şi masculină să fie totodată catifelată. Ca să îl citez, a spus că vrea să realizeze “cea mai fină băutură de culoarea chihlimbarului de sub soare” (“the smoothest amber spirit under the Sun”).

Ce a făcut? A amestecat muscat de Samos (nu mai mult de 25% din elixirul final este vin) cu distilaţi de vin de diferite vârste (este ingredientul principal al băuturii care poartă numele fondatorului său, Spyros Metaxa), iar la final a adăugat câteva arome speciale. Cele mai multe dintre acestea din urmă au rămas încă secretul casei elene, însă unul dintre ele a fost făcut public, şi anume petalele de trandafiri de luna mai puse de proaspete la macerat în apă şi alcool. Pare o reţetă simplă cea a METAXA, o băutură realizată din trei ingrediente, vin, distilaţi şi arome. De fapt este o problemă de chimie, matematică şi imaginaţie ce necesită luni de analiză şi pregătire.

Dar o astfel de licoare atent gândită şi preparată cu grijă nu putea să fie găzduită şi păstrată de o sticlă oarecare. Exteriorul trebuia să fie pe măsura interiorului.

Tocmai pornind de la această idee, METAXA Grande Fine a fost „îmbrăcată” într-un decantor din porţelan alb care periodic devine „o pânză” curată pentru un nou artist. Încă de la lansarea pe piaţă, de acum câteva decenii, decantorul a fost recunoscut ca fiind o propunere estetică, un tribut adus Greciei, tradiţiilor sale, meşteşugului, artei şi modului de viaţă. În 2020, Casa Metaxa l-a invitat pe artistul stradal Cacao Rocks să lanseze propria interpretare a acestui decantor emblematic.

Rezultatul este un decantor de porţelan alb, decorat cu modele colorate, inspirate din arta populară grecească.
METAXA Grande Fine se remarcă printr-o culoare intensă de ambră, printr-un miros cu note fine de stejar, prune uscate, stafide şi lemn dulce, un gust bogat şi fin, ce prezintă arome de fructe uscate, nucşoară, stejar şi miere. Licoarea poate fi savurată simplă sau cu gheaţă.

„Am fost onorat de solicitarea primită din partea Casei Metaxa de a realiza designul unuia dintre cele mai emblematice decantoare din colecţia METAXA. Pentru a-l realiza, m-am lăsat inspirat de munca bunicului meu, a cărui călătorie în Insulele Ciclade am refăcut-o, pentru a surprinde cu aparatul de fotografiat peisajele pitoreşti atât de caracteristice acestor locuri. Am realizat astfel noul design pentru METAXA Grande Fine, o interpretare personală a arhitecturii Insulelor Ciclade şi totodată un tribut adus bunicului meu”, spune Cacao Rocks (pe numele său Yassonas Megoulas), un artist stradal din Grecia. Stilul său se remarcă prin exuberanţă, el folosind simboluri şi elemente de folclor greceşti într-o abordare modernă şi contemporană.

Fiul sculptorului George Megoulas, Cacao Rocks s-a arătat interesat de arta graffitti-ului încă de la vârsta de 12 ani, când locuia pe insula Corfu, fiind influenţat de cultura hip-hop şi de cea a skateboarder-ilor.  

A studiat literatură franceză la Universitatea din Atena şi la Universitatea Angers din Franţa. A obţinut o bursă la Şcoala de Fotografie şi Film Focus, în urma clasării pe primul loc la concursul de artă video „Shoot it” (2011).

Diferitele călătorii prin Europa l-au ajutat să descopere toate formele de artă stradală şi l-au determinat să îşi urmeze dorinţa de a se dezvolta în continuare ca artist urban. A locuit în Germania, însă dorul de casă l-a făcut să se întoarcă în Grecia.

La întoarcerea în Atena, a reluat arta stradală. Într-o perioadă foarte productivă, a realizat lucrări în mai multe locuri din oraş, folosind spray-urile cu vopsea ca mijloc de exprimare.

Lucrările sale, ce variază de la picturi, sculpturi şi instalaţii până la artă video şi spectacole, au fost expuse în nenumărate muzee şi galerii din întreaga lume, precum Muzeul Benaki, Centrul Cultural Onassis, Fundaţia Michael Cacoyiannis, Muzeul Bouzianis şi Galeria de Arte Salomon din New York. Presa internaţională, precum New York Times, National Geographic, The Guardian şi BBC i-au publicat lucrările artistice şi i-au prezentat activitatea.