Gastronomie

Ce este special la cafeaua ce provine din Nicaragua şi prin ce se remarcă ea pe "scena" mondială?

12 apr 2022 295 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

Cafeaua poate fi salvatorul universal al unei zile atunci când nimic nu pare să funcţioneze. Iar dacă este cafeaua perfectă, atunci lucrurile parcă încep să se rezolve de la sine. O astfel de licoare perfectă este Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada, din gama Nespresso Master Origin, care a redevenit disponibilă în acest an.

În căutarea neîncetată de noi profiluri aromatice şi modalităţi de procesare şi obţinere a cafelei, experţii Nespresso au străbătut lumea pentru a descoperi cele mai bune regiuni de aprovizionare cu cafea, de la munţii împăduriţi din Sumatra până la văile muntoase din Nicaragua. În fiecare regiune selectată, Nespresso a legat parteneriate cu experţii locali în cultivarea cafelei şi s-a angajat într-o misiune de a testa şi încorpora în procesele sale practici agricole inovatoare şi exigente.

În Etiopia, după spălare, boabele de cafea erau întoarse manual la fiecare oră, pentru a asigura o uscare uniformă. În Columbia, timpul de recoltare a cireşelor de cafea a fost extins, acestea fiind lăsate să se coacă până căpătau nuanţa potrivită de violet intens, ce indica momentul propice pentru a fi culese.

În Sumatra, Indonezia, fermierii foloseau o metodă tradiţională locală de separare a pulpei cireşelor de bobul de cafea folosind apa, numită „wet hulling“, în timp ce în Nicaragua era populară tehnica „black honey“, care implică uscarea cireşelor de cafea întregi, permiţând astfel boabelor de cafea să absoarbă zaharurile naturale din pulpa cireşelor.

Cafeaua provenită din India era procesată folosind o tehnică veche denumită „monsoon“, care cândva reprezenta un fenomen natural. În timpul transportului pe apă, cafeaua prelua un nivel ridicat de umiditate din ocean, influenţând boabele să dezvăluie o nouă aromă unică. Sortimentele Master Origin sunt obţinute folosind un amestec de tehnici de procesare specifice fiecărei ţări. Rezultatul este o gamă permanentă de cinci cafele distincte şi originale, ce reflectă măiestria fermierilor locali şi exigenţa specialiştilor Nespresso.

Sinergia dintre priceperea specialiştilor în cafea de la Nespresso şi iscusinţa fermierilor de cafea din microfermele din Nicaragua a condus la obţinerea unui sortiment deosebit, de care iubitorii cafelei Nespresso se pot bucura în confortul propriei case – Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada, în ediţie limitată.

Acesta este rezultatul pasiunii şi al curiozităţii Nespresso pentru a descoperi noi metode de procesare a cafelei, prin intermediul cărora boabele de cafea dezvăluie un profil aromatic surprinzător.

Datorită condiţiilor climatice excepţionale, fermele din Nicaragua sunt recunoscute pentru microloturile de cafea cultivate în cantităţi limitate de fermieri iscusiţi. În căutarea ceştii perfecte de cafea, experţii Nespresso au experimentat cu metoda de procesare a boabelor de cafea prin fermentaţie, o metodă ce a crescut în popularitate în ultimii ani. Aceasta permite boabelor de cafea să dezvolte arome surprinză­toare şi un profil aromatic distinct. Noul sortiment Nespresso Master Origin Nicaragua La Cumplida Refinada este obţinut cu ajutorul acestei metode de procesare şi reflectă deopotrivă măiestria fermierilor de cafea şi a experţilor Nespresso, ce au reuşit să echilibreze timpul şi temperatura de fermentaţie, astfel încât cireşele de cafea să dezvolte un profil aromatic intens, înainte de a fi uscate şi a trece în următoarea etapă de procesare.

Boabele de cafea Arabica Marsellesa folosite pentru acest sortiment Nespresso provin dintr-o plantaţie situată la altitudini mari din munţii din zona Matagalpa şi sunt culese manual. Recolta­rea cire­şelor de cafea are loc la maturitate, când gustul dulceag al pulpei este perfect echilibrat. Odată culese, acestea sunt stropite cu drojdie naturală şi lăsate la fermentat pentru 72 de ore. Drojdia este eliminată în procesul de înlăturare a pulpei cireşelor de cafea şi prin prăjire, însă efectul ei asupra boabelor de cafea determină dezvoltarea unor arome naturale distincte, ce sunt relevate în timpul extracţiei.

Rezultatul din ceaşcă este o cafea cu un profil aromatic echilibrat, dar surprinz­ă-tor, cu note aromatice dulci şi fructate, de cireşe confiate şi boabe de rodie. Explozia notelor aromatice fructate este resimţită datorită prăjirii în două etape a cafelei, ambele cu o intensitate mai ridicată, însă cu o durată scurtă, ce permite cafelei să dobân­dească puţină intensitate, în timp ce îşi păstrează aroma.

Pentru a putea savura pe deplin acest sortiment, recomandarea experţilor Nespresso este să fie extras în cantitatea optimă pentru un espresso (40 ml) şi savurat simplu, fără a adăuga lapte sau zahăr.

Colaborarea dintre fermierii din regiunea La Cumplida din Nicaragua şi Nespresso vine şi pe fondul împărtăşirii unei viziuni comune în ceea ce priveşte agricultura regenerativă şi susţinerea comunităţilor locale prin practici sustenabile. Ca parte a programului Nespresso AAA Sustainable Quality™ dezvoltat în parteneriat cu Rainforest Alliance, 20 de ferme din regiunea La Cumplida asigură cafeaua necesară pentru producerea acestui sortiment în ediţie limitată. Colaborarea oferă oamenilor din regiune locuri de muncă şi contribuie la bunăstarea comuni­tăţilor de fermieri, precum şi la îmbunătăţirea calităţii cafelei obţinute, prin implementarea de practici de agricultură sustenabilă. De asemenea, Nespresso sprijină dezvoltarea fermelor şi susţine producţia de cafea de cea mai înaltă calitate în această regiune prin plantarea a 100.000 de copaci, al căror rol este de a împiedica alunecările de teren şi de a oferi umbra necesară dezvoltării plantelor de cafea.

La fel ca toate sortimentele de cafea Nespresso, Master Origin La Cumplida Refinada vine ambalat în capsule realizate cu 80% aluminiu reciclat. Toate capsulele de cafea Nespresso pot fi reciclate în magazinele Nespresso din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara sau predate curierului la primirea unei noi comenzi de cafea online. Pentru ca povestea să continue să se scrie.