Gastronomie

Ce faci în Bucureşti ca la ţară

02 iun 2011 1156 afişări de Ioana Mitu
Din aceeaşi categorie
Să compari "soundtrack-ul" vieţii cotidiene de la ţară cu cel din Bu­cu­reşti e ca şi cum ai compara muzica lui Chopin cu ultimul album Ramnstein. Sunetele de fundal ale dimineţilor la ţară sunt formate din ciripit de păsări, câini care latră, vreun cocoş trezit cu noaptea-n cap şi cel mult galopul unui cal care trage silitor căruţa.
În Bucureşti, în funcţie de zona în care locuieşti, haosul începe dis de dimineaţă cu zgomotul tramvaielor ce lustruiesc şinele încă de la 5.00 am, sirene de ambulanţă şi apoi claxoane ale întârziaţilor în drum spre birou.
Şi, deşi locuim în Capitală pentru că viaţa la ţară ni s-ar părea poate prea monotonă şi neprofitabilă, din când în când o evadare câmpenească e bine venită. Mai ales dacă putem avea parte de ea în pauza de masă de la lucru, chiar în mijlocul oraşului.
Muzeul SatuluiUnul dintre aceste locuri s-a deschis săptă­mâna aceasta pe Aurel Vlaicu nr 47, într-o casă din spatele Institutului Francez. "Ceai la Vlaicu" nu este deschis la stradă şi nu are nicio siglă la intrare, aşadar aici nu se opresc decât cei care au aflat deja de loc.
Grădina nu e foarte aranjată, special pentru a-şi păstra aspectul natural - ai senzaţia că bunica tocmai a trecut pe acolo şi a rupt nişte iarbă pentru găini. În meniu au o mulţime de ceaiuri, dar şi dulceaţă, şerbet şi prăjituri.
Ar fi fost de preferat ca prăjiturile să fie făcute în casă şi mobilierul din grădină să fie mai confortabil, dar şi cu aceste neajunsuri locul tot merită încercat. Tot recent s-a deschis în zona Unirea un restaurant care promo­vează mâncarea raw vegan, denumit Casa Raw.z.
Adică totul în meniul res­tau­rantului, care de fapt nu e un meniu propiu-zis, este cules din natură şi servit crud.
Aici poţi de­gusta salate, pâinici din hrişcă făcute în casă şi sucuri na­turale. Trebuie vizitat pentru gus­tările sănătoase şi proaspete deşi la ţară e păcat să nu încerci măcar o omletă din ouă proaspete cu brânză, roşii şi mărar proaspăt cules din grădină.
O masă ca la ţară, în mijlocul naturii şi animalelor poţi lua şi la Ferma Animalelor din oraşul Pan­te­li­mon, unde ajungi cu maşina în ju­mă­tate de oră.

Cubul ŢăranuluiFerma găzduieşte o mul­ţime de animale, de la găini, raţe, oi, purcei măgari şi chiar ponei pentru copiii care vor să călărească. La Fer­mă au loc şi activităţi ca la ţară, astfel că vizitatorii pot hrăni animalele şi ţesăla poneii.
Din acest traseu "ca la ţară" nu trebuie uitat nici Muzeul Satului. Deşi este posibil să-l fi văzut deja în weekend şi să-l fi considerat "bifat", o plimbare de-a lungul lacului, la umbra copacilor, până la casa ţără­nească amenajată chiar pe lac, merită mai multe vizite.
Clubul Ţăranului oferă şi el pentru bu­cu­reşteni un alt spaţiu dedicat evadărilor rustice, întâlnirilor cu prietenii la bere şi ocazia de a încerca un platou cu delicatese au­ten­tice ţără­neşti.
În plus aici miroase întodeauna a lemn şi flori de tei.