Gastronomie

Congo, Zimbabwe sau Uganda, ţări din Africa recunoscute mai degrabă pentru nivelul scăzut de trai, promit cafele excepţionale, extrem de rare şi preţioase. Unde puteţi gusta o astfel de licoare?

06 iul 2021 227 afişări
Din aceeaşi categorie

Articol cu conţinut publicitar.

Cafeaua, această licoare fără de care miliarde de oameni nu îşi încep ziua, este mai mult decât un lichid care energizează, bine-dispune şi încântă simţuri. Este o întreagă poveste, ce începe să se scrie pe plantaţiile din diferite colţuri de lume, acolo unde fermierii se asigură că cele mai bune boabe sunt atent selectate pentru a da lumii cafeaua cea de toate zilele. Tocmai pentru aceşti oameni, grupul Nespresso a lansat programul Reviving Origins, prin intermediul căruia sprijină fermierii şi comunităţile rurale din regiunile grav afectate de conflicte, dificultăţi economice sau dezastre naturale.

Congo, Zimbabwe sau Uganda, ţări din Africa recunoscute mai degrabă pentru nivelul scăzut de trai, promit cafele excepţionale, extrem de rare şi preţioase. În aceste ţări, programul Reviving Origins creionat de grupul elveţian Nespresso readuce la viaţă cafele uitate, contribuind totodată la dezvoltarea economică din regiunile defavorizate.

Nespresso, un nume sinonim cu cafeaua de cea mai înaltă calitate, a descoperit pentru prima dată potenţialul regiunilor de cultivare a cafelei, odinioară înfloritoare, oferind cafele rare şi de cea mai bună calitate, atunci când s-a aventurat în Sudanul de Sud, în 2011. Ţara era dezbinată de conflicte armate, iar industria cafelei fusese distrusă.

Ediţia limitată SULUJA ti SOUTH SUDAN („Începutul Sudanului de Sud“) a devenit al doilea cel mai exportat produs al ţării, după petrol, contribuind la diversificarea bazei economice a celei mai tinere naţiuni din lume. Două ediţii limitate ale acestui sortiment au fost lansate în 2015 şi 2016.

Au urmat ediţiile limitate AURORA de la PAZ („Zorii păcii“), un sortiment creat exclusiv cu boabe de cafea de cea mai înaltă calitate recoltate din regiunea Caquetá din Colombia, regiune aflată într-o zonă cu conflicte armate şi CAFECITO de CUBA („Cafea din Cuba“), prima cafea cubaneză care ajunge în Statele Unite după mai bine de cincizeci de ani.

Iniţiativele au continuat şi s-au extins la nivelul mai multor ţări din lume, unde fermierii din industria cafelei aveau şi au nevoie de sprijin pentru dezvoltare.

Mai recent, programul Reviving Origins, lansat oficial în 2019, este angajamentul Nespresso pe termen lung prin care compania colaborează cu micii producători pentru a restabili regiuni consacrate de cultivare a cafelei. Mai mult, îi sprijină pe fermierii fără de care cafeaua nu ar exista să îşi extindă producţia, le asigură preţuri premium, stimulând astfel dezvoltarea economică locală. În total, grupul elveţian investeşte 10 milioane de franci elveţieni în programul Reviving Origins, pentru o perioadă de cinci ani (2019-2023).

Anunţul a fost făcut odată cu lansarea sortimentelor de cafea de origine din Zimbabwe de Est -

TAMUKA mu ZIMBABWE, „Trezirea Zimbabwe“ şi din Caquetá - ESPERANZA de

COLOMBIA, „Speranţa din Colombia“. A urmat anul trecut un sortiment din Uganda, iar în 2021 a venit rândul KAHAWA ya CONGO. Cafeaua provine din solurile vulcanice bogate în aluviuni din jurul lacului Kivu, din Republica Democratică Congo, un terroir ideal pentru cultivarea cafelei Arabica de specialitate.

KAHAWA ya CONGO este o cafea delicată şi fructată, ce se remarcă prin note aromatice ispititoare, de cereale dulci şi nuci. Este totodată prima cafea organică din gama Reviving Origins.

Programul Reviving Origins arată că filosofia Nespresso nu se limitează doar la calitatea boabelor verzi de cafea - acestea fiind selectate doar dintre cele care îndeplinesc criteriile stabilite pentru cafeaua „gourmet“ sau de specialitate. Nu se limitează nici la calitatea „reţetelor“ care stau la baza sortimentelor grupului - cele 30 din gama permanentă şi ediţiile limitate.

Crezul Nespresso este că o cafea bună trebuie să fie o forţă a binelui - iar asta înseamnă să contribuie la bunăstarea fermierilor şi a comunităţilor rurale, să contribuie la protejarea şi restaurarea mediului înconjurător, să nu creeze risipă şi astfel să aducă bucurie. Spre exemplu, în Republica Democratică Congo, în parteneriat cu Eastern Congo Initiative, Nespresso investeşte 1 milion de franci elveţieni pentru a susţine stabilirea a 23 de puncte de acces la apă în întreaga regiune, implementarea unei unităţi sanitare principale şi a cinci unităţi sanitare mobile, care vor asigura peste 13.000 de consultaţii pe an, ajutând astfel comunităţile locale în lupta împotriva holerei, o problemă majoră de sănătate încă nerezolvată.

Astfel, programul susţine acele regiuni cultivatoare de cafea odinioară înfloritoare, dar care astăzi se găsesc izolate, greu încercate de dificultăţi economice şi sociale.

Anul acesta, Nespresso a adus pentru prima oară în România sortimentele Reviving Origins, însă într-o cantitate ultra-limitată. Regiunile din care compania obţine cafeaua prin acest program nu pot produce încă suficient de mult pentru o aprovizionare la scară largă, însă în fiecare an numărul fermierilor şi al plantaţiilor vor spori, la fel cum vor spori şi calitatea şi randamentul acestora, în aşa fel încât cantităţile disponibile şi în România vor creşte.

Astfel, interesul iubitorilor de cafea pentru aceste sortimente va aduce beneficii economice esenţiale pentru regiunile implicate.