Gastronomie

De la adrenalina zborului, la antreprenoriat. Cum arată Laboratorio Brew Room, cea mai nouă destinaţie din Bucureşti pentru cafea de specialitate, bere artizanală şi cocktailuri inedite?

15 oct 2021 342 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Laboratorio Brew Room, un bar care aduce în acelaşi loc cafeaua de specialitate, berea artizanală premiată internaţional şi reţetele inedite de cocktailuri, se conturează ca un nou spaţiu-experienţă pe Calea Victoriei, una dintre cele mai dinamice zone ale Bucureştiului. Loc de mixologie senzorială, cu accent pus pe gust, Laboratorio Brew Room reuşeşte să devină astfel o destinaţie aproape disruptivă într-un oraş cu un apetit de experiment insaţiabil.

„Laboratorio Brew Room a existat de mult în sufletul nostru, însă proiectul s-a materializat foarte recent, la începutul lunii august“, spune Alexandru Stan, pilot de linie, care alături de un prieten din facultate, controlor de trafic aerian, a decis să decoleze şi pe calea antreprenoriatului.

De la alegerea biroului de arhitectură şi design, până la faza de concept şi execuţie, totul s-a întins pe o durată de cinci luni, contrar dorinţei entuziaste a fondatorilor de a începe activitatea la începutul verii.

„Amatori de senzaţii tari, aşa cum ne recomandă domeniul, am decis să experimentăm în sectorul HoReCa. Principalul nostru combustibil în acest drum nou îl reprezintă pasiunea pentru experienţe noi şi lucruri bine făcute.“

Din călătorii şi din trăiri acumulate, a rezultat şi conceptul acestui proiect, care aduce prin suma de experienţe propuse o destinaţie aparte pe Calea Victoriei.

Alături de cei doi antreprenori, în investiţia de circa 200.000 de euro, a stat echipa companiei globale de tehnologie de plată VISA, clienţii brandului fiind recompensaţi cu un discount de 10% aplicat produselor Laboratorio.

„Totul s-a născut din pasiune şi pasiune este ceea ce ne dorim să livrăm. Propunem Laboratorio ca fiind locul unde oamenii vor veni pentru experienţa oferită, nu pentru un produs anume.“

Încă de la început, cei doi şi-au dorit să creeze un spaţiu primitor, al contrastelor şi formelor, un loc de joacă pentru simţuri. Oglinda mare şi rotundă de la intrare oferă o primă iluzie optică, dublează spaţiul, dar îţi aduce şi o interacţiune aproape neaşteptată cu tine însuţi. Surpriza regăsirii.

Barul de mixologie este realizat din ciment brut şi dă senzaţia de „în lucru“, aşa cum este şi cazul pentru o zonă în care se experimentează încontinuu cu reţete de cocktailuri. Tot aici se aduc beri artizanale în premieră. Zona de cafea - o băutură deja rafinată până la specialitate - este din oţel lucios, cu linii organice perfecte.

Mai departe, spaţiul din spatele barului este dominat de câteva şiruri de buline supradimensionate, pe care le poţi atinge, propria reflexie fiind astfel modificată. Invitaţia la joacă este implicită, chiar dacă nu în văzul tuturor. 

„Am integrat în proiect cele două baruri. Pentru prima parte a zilei, avem barul de cafea de specialitate, cu o formă organică unde am încercat să replicăm perfecţiunea. El vine în contrast cu barul de mixologie şi bere artizanală, unde am folosit un material brut, nefinisat: cimentul.“

Conceputul de arhitectură este semnat de echipa Oblic Studio, singura cerinţă a fondatorilor fiind aceea de a nu încadra Laboratorio într-un şablon.

„Ne-am propus să realizăm un spaţiu simplu, brut, neaglomerat, liniştitor, urmărind ca scop final satisfacerea fiecărui simţ în parte: vizual - design, tactil - prin texturile alese, folosind materiale superfinisate ca inoxul în contrast cu materiale brute precum cimentul.“

Simţul auditiv este şi el răsfăţat cu un playlist, mereu în lucru, cu accente de jazz hop, muzică contemporană cu inserţii de pian, chitară şi saxofon, toate având influenţe latine, aşa cum recomandă şi numele locului, Laboratorio.

„Am introdus de asemenea esenţe de parfum create special pentru noi, pentru a atinge şi simţul olfactiv.“

Spaţiul care lasă atâta loc de interpretare a primit un feedback pozitiv, oamenii regăsindu-se în designul industrial, scandinav, contemporan sau futurist. Renunţarea la şabloane a avut astfel succes, în contextul în care elementele reunite creează senzaţii atât de diferite. 

„Noi suntem bucuroşi că spaţiul a obţinut efectele dorite, de a putea fi greu de încadrat într-un tipar şi de a îi provoca pe oameni la a-şi pune întrebări, a reflecta. În principiu, caracterizarea de spaţiu futurist îmi generează cea mai mare satisfacţie, considerând că este interpretarea cea mai apropiată de brief“, îşi expune Alexandru Stan propria descriere a locului.

Dar dincolo de spaţiu, principalul experiment pe care îl propune un bar, orice bar, este adresat simţului gustativ.

„Din experienţele avute atât în ţară, cât şi în afara ei, am ajuns să ne conturăm foarte clar ce ne dorim şi ce considerăm că piaţa din Bucureşti nu ne oferea.“

Astfel, fondatorii au făcut demersurile pentru a importa bere artizanală premiată internaţional, urmând a continua epopeea şi aducând în permanenţă bere artizanală de calitate şi necunoscută încă publicului de la noi.

Pentru partea de cafea de specialitate, Laboratorio Brew Room a încheiat un parteneriat cu Sloane Coffee Roastery, prăjitorie de nişă din Bucureşti, după o cercetare serioasă şi mai multe nopţi nedormite, probabil de la excesul de cafeină din urma testelor.

„În final am ajuns la o concluzie de care noi suntem mulţumiţi, partenerii prăjindu-ne sub formă exclusivă lotul nostru de cafea specialitate single origin Brazilia procesată natural.“

Dar laboratorul adevărat este cel din zona barului de mixologie, oferta incluzând cocktailuri proprii, care conţin bere artizanală, respectiv băuturi tradiţionale reinterpretate de „oamenii de ştiinţă“ care poartă şorţul Laboratorio.

„Ceea ce este şi mai incitant pentru noi este că ne propunem să avem un meniu dinamic, ce se schimbă de la sezon la sezon. Întotdeauna vrem să aducem mixuri noi, gusturi noi.“

Experienţa ultimului an îi pune în gardă însă pe antreprenorii de la Laboratorio, pentru că lucrurile se pot schimba neaşteptat. Planurile de back-up, în cazul în care se vor impune noi restricţii, sunt făcute astfel încât experimentele Laboratorio să poată continua în siguranţă.

„Oamenii din Bucureşti şi nu numai au învăţat să se bucure de terasele amenajate la exterior şi în condiţii de temperaturi mai joase, ceea ce în Vest se întâmpla şi înainte de contextul pandemic actual. Deci, învăţăm şi ne adaptăm în funcţie de condiţii.“

Astfel, terasa din faţa barului va fi dotată cu încălzitoare, copertine şi, dacă va fi necesar, localul se va axa mai mult pe vânzare în regim de take-away pentru cafea şi ceaiuri de specialitate.

„Totodată, vom livra la domiciliu bere artizanală la doză, prin intermediul diverselor aplicaţii de profil.“

Până atunci însă, planul este de a aduce tot mai mulţi oameni în Laboratorio, în paralel începând să prindă aripi şi câteva schiţe pentru un nou proiect.

„Ne dorim să facem cât mai accesibil publicului conceputul nostru. Recunoaştem că am dori să experimentăm şi în zona culinară, într-un alt spaţiu, însă pentru început întreaga noastră atenţie o îndreptăm către crearea comunităţii Laboratorio în forma pe care am gândit-o. Domeniul în care activăm ne-a învăţat să prioritizăm, iar prioritatea noastră este acum Laboratorio.“