Gastronomie

De unde îşi fac cumpărăturile unii dintre cei mai cunoscuţi chef-i din România şi ce au pregătit de Crăciun: "Am făcut nişte paste cu zacuscă, o minunăţie"

27 dec 2016 5322 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

A fost un an delicios. Am umblat prin toată lumea şi am cunoscut exploratori ai gustului, chef-i care mai degrabă sunt oameni de ştiinţă decât bucătari. Pe acasă nu am mai trecut, aşa că ne-am tot gândit ce să mai facem de aceste sărbători pentru ca ele să fie mai gustoase ca niciodată. Surpriză mare pentru că am vorbit cu trei chef-i şi toţi ne-au spus acelaşi lucru. Mai mult ca oricând, sărbătorile sunt despre gusturi autentice şi oameni apropiaţi, despre reţetele simple, adesea ignorate. Aşa că în loc de fel şi fel de mâncăruri preţioase, mai bine vă îmbrăcaţi zdravăn şi daţi o fugă până în Obor sau în Piaţa Matache să luaţi d-ale gurii pentru toţi cei pe care nu i-aţi mai văzut, dar care vă sunt dragi ca ochii din cap.

„Masa de Crăciun se învârte în jurul preparatelor din carne de porc, deci avem un ingredient indispensabil. Dacă e porc de ţară, cu atât mai bine, iar restul ingredientelor sunt dictate de sezon. Pentru Bucureşti, pieţele de la Obor, Matache, Domenii sau Agronomie sunt câteva dintre locurile în care putem găsi ingrediente proaspete pentru preparatele de Crăciun“, spune Chef FOA, omul care aduce gustul în locuri pre­cum Stradale sau Willbrook Platinum Business & Convention Center. Mâncarea trebuie să fie în centrul mesei, ca să fie împărţită şi savurată de toţi cei din casă. „De acest Crăciun îi voi răsfăţa pe cei dragi cu cârnaţi de casă picanţi, pastramă de porc, sarmale, piftie, curcan la tavă cu merişoare, choucroute (un fel de varză murată garnisită cu fel şi fel de preparate de carne - n.red.) şi multe altele“, mai spune Chef FOA.

Dacă aveţi nevoie de sfaturi, apelaţi cu încredere, pentru că printre cârnaţi sfârâind şi coaste rumenite la cuptor, Chef FOA poate să mai dea câte un sfat personalizat pe Facebook.

„Mie îmi place mult să ajut, mai ales când este vorba despre o masă perfectă pentru prieteni şi familie! Dau idei oricând, şi dacă mă întâlneşti la piaţă, şi dacă îmi pui întrebări pe paginile mele de Facebook sau de Instagram. Sunt însă câteva reguli de bază, de care trebuie să ţii seama pentru a pune la punct masa de Sărbători: ce preferinţe are „destinatarul“ în materie de mâncare, ce îşi doreşte de la masa de Crăciun (o masă bogată cu tente tradiţionale sau doar câteva feluri de mâncare la farfurie), care e ambianţa în care se simte cel mai bine şi, nu în ultimul rând, ce fel de vin îi place.“

Nicolai Tand, cel care în acest moment prezintă emisiunea Star Chef de la Antena Stars, merge pe aceeaşi linie convenţională de sărbători, numai că el i-ar aşeza pe cei dragi în jurul unei mese mari pe un vârf de munte. Vinul să curgă în pahare şi lemnele să trosnească în şemineu.

„Îmi place din ce în ce mai mult natura“, spune Nicolai Tand.

Ar umple masa, nu neapărat cu multă mâncare de acelaşi fel, ci cu cât mai multe „idei“ pentru tot atâtea personalităţi.

„Aş găti toată seara. Ar fi o masă care să dureze câteva ore bune. Mai guşti ceva, mai spui o poveste, iar te apuci de gătit... şi tot aşa“, spune Nicolai Tand. S-ar duce la ţărani pentru toate cele bune.

„Aş lua din cămara oamenilor. Mi-ar plăcea să adaptez tot meniul. Aş face şi nişte paste cu zacuscă, ar ieşi nişte minunăţii.“

Anul nou îl va prinde pe Nicolai Tand peste Ocean, aşa că aceasta va fi marea noutate de sărbători. În rest, aceeaşi familie lângă el.

„Ce ştiu sigur este că de pe masă nu vor lipsi sarmalele“, mai spune Tand. Iar dacă aveţi nevoie de un sfat, Nicolai Tand spune că răspunde cu drag întrebărilor venite de la fel şi fel de curioşi în ale gastronomiei.

Alex Petricean a fost unul dintre cei mai vizibili concurenţi de la MasterChef, stilul său fiind departe de cel convenţional. De săr­bători însă, în ciuda apetitului său pentru experiment, în minte îi vine o masă pregătită de bunicul său. „În ultima vreme s-a pierdut esenţa familiei autentice româ­neşti. Am ajuns să petrecem Crăciunul prin destinaţii exotice, astfel că uităm datinile care ne fac ceea ce suntem, români. Mi-ar plă­cea să reeditez mesele de Crăciun pe care le petreceam împreună cu toată familia acasă la bunicii mei, în jurul mesei înghesuite ce ocupa întreaga sufragerie. Nu pot uita niciodată privirea de fericire a bunicului meu atunci când ne înfruptam din bunătăţile pregătite de el şi de bunica mea. Totuşi adevărata surpriză ar fi ca eu să fiu alături de ai mei pentru că în ultimii 4-5 ani nu am mai petrecut sărbătorile alături de ei“, spune Alex Pe­tricean.

Nu ar schimba multe, dar ceva-ceva tot ar inova la această masă specială.

„Crăciunul e Crăciun! Totuşi aş îmbogăţi cozonacul cu cremă de ciocolată şi vişine proaspăt scoase din vişinată.“

Pentru aprovizionare recomandă tot pieţele mari.

„Îmi place să merg la piaţa Progresul când trebuie să cumpăr ceva rapid şi la piaţa Obor atunci când am ceva mai mult timp la dispoziţie pentru că mă fură peisajul. Pot petrece două ore cu uşurinţă printre tarabe şi vânzatori ambulanţi.“

Şi Alex Petricean este deschis la sfaturi, dar credem ca ideea este destul de clară. Aveţi un an întreg pentru fel şi fel de experimente. De Sărbători cea mai specială experienţă culinară este o reţeta clasică: familie, prieteni şi obscen de multe calorii.

Totul personal.