Gastronomie

Omul din spatele Zexe, unul dintre cele mai puternice repere din gastronomia locală, la un nou pariu: Este ceva cu totul diferit faţă de tot ceea ce am creat până acum

13 ian 2020 6486 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Creat în urmă cu mai bine de 20 de ani, Zexe a devenit unul dintre cele mai puternice repere din gastronomia bucureşteană. „Reţeta“ urmărită s-a detaşat de bucătăria tradiţional românească, focusul fiind pus pe reinterpretarea reţetelor ante şi interbelice. Acum însă, omul din spatele Zexe, Alexandru Consulea, este la un nou început pentru businessul său, iar alături îi sunt cele două fiice, Ana şi Diana. Ce a rezultat? Un Amalgam.

„Amalgam înseamnă un concept Zexe cu totul diferit faţă de tot ceea ce am creat până acum. De aceea, restaurantul nici nu se mai numeşte Zexe, ca toate celelalte, având doar «ştampila» Zexe Concept, pe care o vom aplica pe toate localurile pe care le vom dezvolta de acum înainte“, spune Alexandru Consulea.

Practic, explică fondatorul Zexe, Amalgam aduce sub acelaşi acoperiş ceea ce ştie fiecare dintre membrii familiei să facă mai bine.

„Subsemnatul – restaurant, Ana Consulea – cofetărie, iar Diana – florărie (Florăria Zexe). Este un loc în care perişoarele de Mangaliţa «convieţuiesc» cu pizza Domniţa, iar babele cu rom create de echipa Zexe Braserie stau alături de hortensiile şi trandafirii combinaţi de Diana. Este variat, diferit, dar în armonie, la fel ca personalităţile celor care îl compun.“

Alexandru Consulea mai spune că prin Amalgam îşi doreşte să aducă puţină relaxare pe scena gastronomică locală, încordată la maxim în ultimii ani de obsesii pentru platinguri sau alte artificii.

„Ne concentrăm mai mult pe mâncare bună, corect făcută, decât pe trenduri – şi răspundem mai mult nevoilor timpului nostru - un amalgam de take-away şi à la carte, mai adaptat ca oricând timpului nostru.“ 

Amalgam s-a deschis la începutul lunii noiembrie, anul trecut, pe Calea Dorobanţi 239. Lucrările de amenajare au durat trei luni, restaurantul fiind amplasat în spaţiul fostului Gallo Nero.

„Dintotdeauna m-a fascinat acest spaţiu şi mi-am dorit foarte mult să creez un concept aici, atât de mult, că am reuşit. Atunci când le-am adus prima dată aici pe Ana şi pe Diana (Consulea) le-am propus să îşi facă, pe lângă restaurantul pe care voiam să îl deschid, o cofetărie, respectiv o florărie. Prăjituri, pizza, ciorbă de perişoare din Man­galiţa, flori. S-au gândit atunci «oare ce-o să iasă?». Ce să iasă, tată? Un Amalgam. Şi aşa i-a rămas numele.“

Astfel, Amalgam devine primul proiect dintr-o serie mai mare de idei menite să ofere brandului Zexe un aer fresh şi modern. Valoarea totală a investiţiei s-a ridicat la 100.000 de euro.

„Designul a urmat conceptul restaurantului: amalgam. O temă mai grea decât pare la o primă vedere. Cum faci trecerea între diverse activităţi comerciale conexe astfel încât să le delimitezi şi să le uneşti în acelaşi timp?“, se întreabă Alexandru Consulea.

Cel care a dat răspunsul la această dilemă a fost designerul Sebastian Barlica.

„Provocarea pe care mi-au lansat-o creatorii brandului Zexe a fost aceea de a lega mai multe activităţi comerciale conexe sub acelaşi acoperiş, un restaurant, o cafenea-cofetărie, o vinotecă cu o zonă de degustare şi o florărie“, spune Sebastian Barlica.

Designerul precizează că a unit aceste activităţi astfel: accesul spre restaurant se face trecând prin cafenea-cofetărie sau prin florărie. Mai exact, florăria şi restaurantul sunt legate prin veranda restaurantului, în acest fel spaţiul devenind circular. 

„Mai mult, toate aceste zone fiind vitrate, permit o vedere de ansamblu a spaţiului.“ 

Toate cele patru zone distincte au fost corelate prin motive florale şi plante, acestea dând tonul amenajării. Cromatica este pozitivă, luminoasă, cu tonuri subtile de verde, gri, nuanţe stinse de albastru şi auriu. 

Pe meniul Amalgam se re­găsesc pate de ficat de raţă, cognac şi nucşoară, vinete cu maioneză din porumb, supă cu cozi de raci, paste cu ragu de vânat, ciorbă de perişoare din Mangaliţa, iepure cu praz şi măsline, şniţel de cerb cu piure de unt de capră şi altele. 

„Pe lângă acesta, există şi un meniu separat de pizza, preparată de pizzarul nostru Mihai şi coaptă în propriul cuptor de pe Dorobanţi 239. Pizza cu piept de raţă din carmangeria proprie, pizza cu brânză de burduf şi cărbune, pizza cu ragu de cerb etc. Un amalgam original între Italia şi spiritul Zexe“, mai spune Alexandru Consulea.

Ana Consulea, cea care deţine Zexe Braserie şi care a fost desemnată patiserul anului conform Gault&Millau 2019 (ghidul francez care „inventariază“ cele mai bune restaurante din România), spune că deserturile din Amalgam sunt complet diferite faţă de cele din braseria pe care a deschis-o în 2016. „Sunt deserturi decorate şi ambalate mai simplu, pentru a fi mai uşor de transportat. Aici ne orientăm mult mai mult spre take-away“, spune Ana Consulea. 

Totuşi, ea mai precizează că la Amalgam vor fi şi câteva prăjituri prezente şi la Zexe Braserie, dar în varianta verină (la pahar) – Le Petit-Antoine, Cheesecake fără zahăr şi Exotic, alături de gama Huggie –, alături de checuri mari la felie, biscuiţi la bucată, două babe cu rom, mai multe prăjituri în foi şi foarte multe tarte cu fructe. 

„Câtă imaginaţie poţi avea? Atât de multă!“

Mai departe, Diana Consulea va conduce Florăria Zexe, cel mai tânăr membru de sub umbrela Zexe.

„E prima dată când deschidem o florărie fizică“, spune Diana Consulea, care lucrează în acest domeniu de aproape 10 ani, mai ales pe segmentul de evenimente.

„Îmi doream de mult timp să am un spaţiu în care florile noastre să stea sub acelaşi acoperiş. Acum 10 ani am preluat afacerea cu flori a Anei, iar în tot acest timp am continuat să învăţ, în paralel cu munca pe evenimente“, spune Diana Consulea. 

Potrivit acesteia, Florăria Zexe se aliniază conceptului Amalgam: un spaţiu relaxat, cu o selecţie de flori şi „flower pairinguri“ neaşteptate. 

Astfel, noul început pentru Zexe aduce o reinventare pe toate planurile. Interesant este însă un lucru. Din acest nou început ar putea rezulta noi şi noi alte începuturi.

„Ne dorim ca Amalgam să devină un loc-reper pentru gastronomia relaxată şi corectă în Bucureşti, iar pe termen lung, vrem să fie o inspiraţie pentru noi pentru a crea şi altfel de locuri Zexe Concept“, încheie Alexandru Consulea. 

 

Diana Consulea, Zexe: „Îmi doream de mult timp să am un spaţiu în care florile noastre să stea sub acelaşi acoperiş. Acum 10 ani am preluat afacerea cu flori a Anei, iar în tot acest timp am continuat să învăţ, în paralel cu munca pe evenimente“

 

Ana Consulea, Zexe: „Sunt deserturi decorate şi ambalate mai simplu, pentru a fi mai uşor de transportat. Aici ne orientăm mult mai mult spre take-away“