Gastronomie

Pentru cunoscători şi curajoşi: Coniacul nu are vârstă şi este de fapt potrivit cu ceea ce caută noua generaţie de consumatori. Este o băutură obţinută manual, cu o adevărată istorie în spate

05 dec 2017 1961 afişări de Mădălina Dediu Panaete
Din aceeaşi categorie

Mai bine de jumătate de mileniu s-a aşternut peste istoria în­cărcată a conia­cu­lui, o istorie în care legendele cu diavoli şi cavaleri nu lipsesc şi în care îngerii se „hrănesc” din licoarea care stă la maturat în butoaie de stejar. Însă, secolul vi­tezei pare că nu va pune stop istoriei coniacului, pentru că maeştrii au găsit noi reţete pentru a potoli setea generaţiei millennials.

 

„Coniacul nu are vârstă şi este de fapt potrivit cu ceea ce caută noua generaţie de consumatori. Este o băutură obţinută manual, cu o adevărată istorie în spate. Mai mult, odată cu revenirea cocktailurilor vintage, versatilitatea coniacului este apreciată de mulţi consumatori aflaţi în căutarea unei băuturi spirtoase complexe“, spune Graţiela Scarlat, brand manager în cadrul BDG Import, cel mai mare importator de băuturi spirtoase de pe plan local care are în portofoliu brandul de coniac Rémy Martin.

Coniacul a fost dintotdeauna asociat cu eleganţa, dar şi cu luxul, având în vedere că există sticle care au ajuns de-a lungul timpului să se vândă chiar şi cu aproape două milioane de dolari. Mai mult, acelaşi coniac a fost de-a lungul timpului atât de apreciat, încât se spune că şi Napoleon Bonaparte a luat câteva butoaie din această licoare pe insula Elena, în exil.

Coniacul avea să devină în timp una dintre mărcile înregistrate ale Franţei şi una dintre băuturile cu cele mai mari exporturi din lume. Dar cum se va adapta această licioare preţioasă, chiar şi din România,  la cerinţele noii generaţii aflate într-o continuă mişcare şi care are acum „la picioare“ milioane de producători de vin, de bere sau băuturi spirtoase?

„Coniacul provine doar dintr-o singură regiune omonimă din Franţa astfel că exclusivitatea este garantată din start“, spune Mihai Scorţea, marketing manager al Cristalex, unul dintre cei mai mari importatori de băuturi spirtoase, cu un portofoliu ce include şi brandul de coniac Courvoisier. Potenţialul pe care categoria o are este mult peste volumele înregistrate actual, adaugă el. Creşterea va veni pe măsură ce grupul ţintă devine din ce în ce mai experimentat, deschis către această categorie, dar şi din flexibilitatea pe care această băutură o are în crearea unor cocktailuri inedite - signature drinks. „Băuturi care au menirea de a introduce publicul mai tânăr în repertoriul gamei de coniac“, consideră Mihai Scorţea. Categoria de coniac este una mică în România comparativ cu cele de whisky sau vodcă, pe care românii le consumă mai mult în cocktailuri. Însă şi coniacul se consumă alături de alte băuturi, deşi acest lucru este mai puţin cunoscut. De altfel, coniacul se consumă sub formă de cocktail în principal înainte de masă.

„Modul de consum al coniacului depinde de calitatea acestuia. Dacă vorbim de coniac VS  (maturat cel puţin doi ani - n. red.) sau VSOP (maturat cel puţin patru ani - n. red,), trendul de consum este către cocktailuri. Coniacul XO (cu o vechime de peste şase ani - n.red.) se consumă în general simplu sau cu gheaţă. Trendul actual este de a consuma coniacul la temperatură scăzută“, spune Tudor Furir, director general al Pernod Ricard România.

În general, coniacul se consumă uşor încălzit, astfel încât aromele să fie simţite mai uşor chiar şi de novici.

Tudor Furir adaugă faptul că, pentru coniacul XO, paharul preferat de cunoscători este asa-numitul „tulip glass“ .

„De asemenea,  paharul «balon» este des folosit. Acest tip de pahare oferă o suprafaţă optimă pentru lichid şi direcţionează buchetul şi aromele înspre nas“, a continuat managerul care conduce importatorul brandului de coniac Martell.

Graţiela Scarlat spune că şi Rémy Martin se poate consuma simplu, cu gheaţă, într-un long drink sau într-un cocktail.

„În momente de relaxare acasă sau într-un bar sau hotel, buchetul de arome poate fi descoperit şi savurat într-un pahar tip balon.“ În cadrul unor degustări susţinute de profesionişti, se foloseşte de obicei un pahar tip lalea. Acest tip de pahar permite explorarea diferitelor valuri de arome. „Pentru cocktail-uri şi long drink-uri se folosesc pahare înalte sau pahare de cocktailuri.“ Şi, bineînţeles se poate savura un coniac on the rocks într-un pahar tumbler, fără picior, a mai explicat ea. Însă, care sunt cocktailurile în care se pot folosi la maximum aromele cu greu finisate ale unui coniac?

Tudor Furir recomandă de exemplu „Perfect Serve“, care  este un cocktail clasic şi uşor de preparat pentru care se folosesc 35 de mililitri de coniac VSOP, 10 mililitri de apă minerala rece, coji de portocală proaspete şi cuburi de gheaţă. „Este creat pentru a releva gustul şi aroma coniacului VSOP.“

Pe de altă parte, Mihai Scorţea recomandă însă „Midnight in Paris“. Pentru cocktailul care automat te trimite cu gândul la filmul lui Woody Allen şi la oraşul luminilor, ai nevoie de un pahar high ball, în care se pun 25ml de coniac Courvoisier VSOP, gheaţă şi se completează cu ginger ale (bere de ghimbir).

„Se ornează cu o felie de portocală şi se savurează“, a mai spus Mihai Scorţea.

Un alt cocktail legendar şi o imagine reprezentativă a unui cocktail pe bază de cognac este Side Car. Povestea acestui cocktail celebru a început în 1923: prima variantă „de lux“ a fost creată la Ritz Paris.

„Se spune că a fost numit după o motocicletă cu ataş (sidecar) deţinută de un gent-leman în Paris. Reţeta a fost popularizată apoi în Londra, povestea lui înfiripându-se astfel în două celebre oraşe. Side Car este un cocktail complex şi foarte echilibrat la gust, un clasic savurat peste tot în lume. Putem ciocni în cinstea celui care l-a inventat!“, a afirmat Graţiela Scarlat.

 

 

Însă adevăratele arome ale coniacului şi fineţea acestuia se pot descoperi cel mai uşor atunci când este asortat cu tipurile de mâncare potrivit. Poate fi asociat cu brânzeturi precum mimolette, camembert, emmentaler sau gouda.

De asemenea, „buchetul“ unui coniac poate fi sesizat cu uşurinţă şi în combinaţie cu preparate pe bază de raţă, precum raţă afumată sau foie gras, dar şi pe bază de peşte şi fructe de mare precum somonul şi creveţii.

În plus, coniacul poate acompania cu uşurinţă şi deserturile precum o tartă cu smochine sau un desert cu ciocolată.

„Cocktailurile pot fi consumate înainte de masă. Cognacul XO (simplu, sec - n. red.) este recomandat după masă. Personal, «asortez» un pahar de XO cu un trabuc de calitate“, a mai spus Tudor Furir.

Pentru mulţi, coniacul este o tărie şi atât. Puţini ştiu că, la fel ca la vin sau la whiskey, pot fi necesari zeci de ani pentru ca o licoare să îşi atingă potenţialul maxim. Un exemplu este Rémy Martin Centaure de Diamant, un cognac obţinut din cele mai valoroase eaux-de-vie-uri ale casei cu acelaşi nume. Băutura se numeşte Centaure de Diamant datorită asemănării cu diamantul - o piatră preţioasă care trece testul timpului fără a-şi pierde valoarea sau strălucirea.

La fel, eaux-de-vie-urile (distilatele) selecţionate pentru obţinerea Centaure de Diamant sunt perfecţionate în timp, datorită capacităţii lor unice de maturare. Băutura are în amestec aproape 400 de eaux-de-vie diferite, din cele mai cunoscute două podgorii din zona Cognac - Petite Champagne şi Grande Champagne.

Aceste eaux-de-vie-uri sunt maturate o perioadă de timp cuprinsă între 20 şi 50 de ani şi reflectă caracteristicile definitorii ale Rémy Martin.

Olfactiv, notele florale de caprifoi şi stânjenel se metamorfozează în arome de fructe de vară târzie, de prune şi smochine. Aceste arome sunt apoi completate cu note de alune proaspăt decojite, portocale confiate, şofran şi delicate note de iasomie.

Astfel, istoria coniacului continuă să fie scrisă cu fiecare cocktail creat, cu fiecare nouă versiune adusă de marile case din Franţa şi cu fiecare consumator care alege această băutură, definită de o armonie de arome şi gust fin, cu finish prelung, bogat.

Nu degeaba nume grele precum Napoleon, Winston Churchill sau chiar Kim Jong Il s-au lăsat convinse să savureze un pahar. Sau mai multe.