Gastronomie

Secrete de vinotecă

12 nov 2012 2275 afişări de Ioana David
Din aceeaşi categorie

Producătorul ieşean de vin Cotnari spune că are în vinotecă aproximativ un milion de butelii spre păstrare, cel mai vechi fiind din 1956, o Grasă de Cotnari. "Vinoteca este moştenirea noastră, este tezaurul şi mândria Cotnariului. Vinurile se adaugă în funcţie de anii de recoltă, de cât de buni au fost şi dacă se pretează pentru învechire. Ultimul an care este pus la păstrare este 2007. Nu ştim încă ce va urma, vinurile se învechesc întâi în butoaie câţiva ani şi în funcţie de evoluţia lor decidem dacă se pretează pentru vinotecă sau nu", povesteşte Cătălin Grecu, directorul de marketing al Cotnari, despre cum se formează o vinotecă.

În vinoteca producătorului ieşean sunt 1.300 de sticle de Grasă de Cotnari vechi de 56 de ani, iar preţul de pornire al unei astfel de sticle începe de la 2.000 de euro. Vânzarea este însă supusă unei selecţii atente.

"Vinurile de vinotecă sunt şi spre vânzare, dar nu fac obiectul vânzării obişnuite care urmează ciclul distribuitori, magazine, client. Sunt vinuri speciale şi pentru ele trebuie întrunite condiţii speciale de păstrare. De regulă acestea se vând direct către clientul final sau fac obiectul licitaţiilor. Vinurile care fac obiectul ofertei comerciale sunt cele de după 1979. Cele mai vechi de acest an sunt scoase din vinoteci şi pregătite doar pentru comenzi speciale", a mai spus Cătălin Grecu despre vinoteca brandului, estimată la 32 de milioane de euro. Tot din anii '50 datează şi cea mai veche sticlă de vin din vinoteca Murfatlar (Cabernet Sauvignon, Muscat Ottonel, Char donnay), mai exact din 1958.

"Anual sunt alocate vinotecii 70-80.000 de litri de vin. Învechirea în scticlă este un proces complex care implică urmărirea vinurilor şi stabilirea potenţialului acestora", spune Laura Muşat, PR manager al Murfatlar.

Vinoteca Murfatlar, evaluată la aproape 9 mil. euro, are sute de mii de sticle, printre acestea aflându-se Merlot din 1964 şi 1967, Băbească Neagră din 1966 şi Pinot Gris din 1966. Murfatlar are cinci locuri în care îşi păstrează sticlele preţioase, cele mai vechi vinuri fiind păstrate în cea mai mică dintre crame.

"Generic vorbind, valoarea stocului din vinotecă se măreşte odată cu trecerea timpului, vechimea vinului fiind unul dintre criteriile de evaluare ale acestor stocuri. Sunt şi vinuri a căror evoluţie favorabilă, datorată învechirii în sticlă, a ajuns la un maxim şi atunci putem vorbi că valoarea lor stagnează", a mai spus Laura Muşat.

Legătura vinului

Ceva mai târziu, în 1968, au fost puse şi bazele vinotecii Recaş, producător de vin din Timişoara, care în prezent numără 29.000 de sticle. Cele mai vechi vinuri din această vinotecă sunt Cabernet şi Cadarca din 1968, iar cele mai scumpe sunt Muscat Ottonel şi Riesling din 1973.

"Noi vedem vinul de vinotecă ca pe un prieten ce face şi întăreşte legăturile dintre generaţii, deşi după o parte a vieţii lui îşi pierde din calităţi, valoarea simbolică, istorică şi sentimentală rămânând principala «armă» cu care ne seduce", spune Marius Pasca, directorul complexului turistic Recaş.

El explică faptul că doar în anumiţi ani sunt adăugate vinuri în vinotecă, iar numărul acestora este redus. Astfel că, doar la anumite evenimente Recaş poate scoate sticle din vinotecă pentru cei ce solicită sau pentru prieteni. De asemenea, o parte se comer cializează prin reţeaua proprie de magazine, însă cea mai mare parte rămâne bine ascunsă.

 

"Noi dorim ca generaţiile ce vor veni după noi să se bucure, la rândul lor, de aceste vinuri, să vadă de unde au plecat cei dinaintea noastră, unde am ajuns noi şi să înţeleagă ce au de făcut în continuare", a mai spus Marius Pasca.

La Davino, producător de vin premium, vinoteca este evaluată la aproximativ 2 milioane de euro, cele mai vechi fiind din 1997, 2002 şi 2003.

"Din punctul de vedere al sortimentelor, toate vinurile roşii pe care le-am produs şi câteva vinuri albe valoroase sunt în vinotecă. (...) Vinoteca există încă de la înfiinţarea companiei şi este im portantă pentru că pune în lumină traseul parcurs de vinuri de la an la an", a spus Dan Balaban, fondatorul Davino. Cele mai scumpe vinuri de la Davino sunt Rezerva roşu şi Flamboyant.

Vinurile din vinotecă ajung la colecţionarii privaţi fie în urma unor licitaţii, fie prin achiziţie directă de la magazinele specializate, cum sunt cele Comtesse du Barry deţinute de compania Le Manoir.

"Cel mai scump vin vândut în acest an a fost ca de obicei un Petrus, însă ceea ce a fost excepţional este vânzarea unei lăzi de Petrus 2004 la un preţ de aproximativ 7.500 de euro lada", a spus Cristi Preotu, director asociat al Le Manoir. Compania se apropie de inaugurarea unei noi crame Grands Crus Comtesse du Barry lângă Ateneul Român.

O altă vinotecă din oraş va fi disponobilă şi prin intermediul hotelului Sarroglia din Capitală care lucrează momentan la o cramă proprie. Aici se vor organiza periodic degustări de vin în colaborare cu producători sau importatori. Colecţia de vinuri a hotelului numără 60 de tipuri de vin, cele mai scumpe fiind din Italia (Barolo şi Barbaresco).

 

Vin de la Moldova

Printre cele mai vechi vinuri se găsesc însă în vinotecile producătorilor de vin din Republica Moldova, care păstrează licori vechi de 100 de ani, cum este cazul Cricova. Vinoteca Cricova, spre exemplu, deţine vinul Ierusalimul de Paşte cu o vechime de 100 de ani sau o colecţie de Tokay din 1940, potrivit unor surse de presă locală.

Cel mai cunoscut brand moldovenesc rămâne însă Purcari. Reprezentanţii companiei spun că cele mai vechi sticle din vinoteca Purcari provin din 1948, dar nu sunt de vânzare pentru că fac parte din patrimoniul ţării. Pentru vânzare sunt de exemplu sticle de vin din anii '80 care sunt păstrate în conacul Purcari, aflat în sud-estul ţării, în apropierea râului Nistru, unde se află şi fabrica. Unul dintre cele mai cunoscute soiuri ale companiei este Negru de Purcari pentru care cererea depăşeşte oferta. Potrivit presei locale, Negru de Purcari 2007 Limited Edition, lansat în 2009, vânduse jumătate de an mai târziu toate stocurile.

Acest lucru nu este întâmplător având în vedere că Republica Moldova este unul dintre marii producători şi exportatori de vinuri din lume. Potrivit statisticilor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, Republica Moldova are exporturi de zece ori mai mari în volum ca România, deşi suprafaţele sunt comparabile.