Gastronomie

Secretele din bucătăria lui Joseph Hadad: Cum ar transforma unul dintre cei mai cunoscuţi chefi din România un banal cartof într-un preparat senzaţional

01 nov 2016 1534 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Atunci când un lucru este cu adevărat desăvârşit, de cele mai multe ori te lasă fără cuvinte. De mai bine de 15 ani, de când s-a stabilit în România, chef Joseph Hadad s-a specializat în „tăceri“ induse celor aflaţi în faţa farfuriilor sale. Evident, rămase goale. Acestea fiind spuse, mai bine îl lăsăm pe chef să ne mai povestească una-alta.

Cum aţi prepara un cartof astfel încât rezultatul să fie senzaţional?

Aş face un piure catifelat. Îl fierb bine, îl amestec, îl trag la şifon, aromatizez cu ulei de trufe. Apoi îl montez pe farfurie, se aşază ca o spumă şi arată spectaculos.

Cu ce chef v-ar plăcea să gătiţi cot la cot? De ce?

Mi-ar plăcea să lucrez în primul rând cu Joel Robuchon (Chef-ul responsabil de bucătăriile mai multor restaurante, care au în total 33 de stele Michelin. Este chef-ul care are grijă de cele mai multe stele Michelin din lume - n. red.), dar si cu Alain Ducasse (deţine inclusiv un restaurant cu trei stele Michelin, distincţia maximă - n. red.), cu siguranţă oameni care m-au inspirat de-a lungul carierei. Ei, în mod special, au păstrat tradiţia gastronomiei franceze clasice la un nivel foarte înalt.

Ce aţi găti astfel încât să-i împăcaţi pe Brad Pitt şi Angelina Jolie?

Sunt doi actori pe care îi admir, regret că au ajuns aici. Sincer să fiu, nu aş găti pentru ei în această situaţie. I-aş invita pe amândoi să gătim împreună, ca să le arăt câtă răbdare, pasiune şi atenţie trebuie acordate în bucătărie, ca să iasă gustul perfect. Exact ca într-o familie :)

Care este ultima masă memorabilă pe care aţi avut-o şi care să nu fie gătită de dumneavoastră? Unde?

M-am tot gândit şi vă spun din inimă că ultima masă memorabilă a fost la mama mea acasă. Masa de vineri seara, de Shabbat, când mama, bucătăreasă minunată fiind, face de la pâine de casă până la peste 13 tipuri de salate, marocane, peşte gătit la tajine. O masă foarte specială pentru mine.

Care este persoana pentru care v-ar plăcea să realizaţi o cină? Ce aţi pregăti?

Pentru familia Obama, preşe­dintele Barack Obama, alături de soţia lui, una dintre cele mai elegante prime doamne, Michelle Obama. La final de mandat, cred că o cină gourmet poate fi modul ideal de a începe o viaţă nouă.

Care este persoana pentru care aţi gătit şi care v-a generat cele mai mari emoţii? Ce i-aţi gătit şi care a fost feedbackul?

Cred că cea mai emoţionantă întâlnire a fost cu King Hussein al Iordaniei, în 1992, pe când eram executive chef la King David Hotel, în Ierusalim.

Care este „Sfânta Treime“ în materie de ingrediente în bucătărie?

Sosurile de bază, asta înseamnă Sfânta Treime şi Biblia în bucătărie. Fără acestea, gastronomia n-ar exista aşa cum o ştim.

Ce planuri „găteşte“ chef Joseph Hadad pentru următorii cinci ani?

Nu sunt omul cantităţii, îmi place să construiesc pas cu pas, încet, dar sigur. Aşadar, pentru următorii 5 ani am un singur plan concret, la care visez cu ochii deschişi: să am un restaurant care îmi poartă numele peste hotare, poate chiar peste Ocean. Lucrez deja la acest plan.

Dacă cineva încearcă să vă impresioneze cu o cină, ce ar trebui să gătească?

M-ar impresiona dacă mi-ar găti un preparat simplu, de casă, cu influenţe din nordul Africii. Gustoase, cum mâncam eu în copilărie. Ar fi o mare surpriză pentru mine.

Când chef Hadad îşi spune în sinea lui „mi-e poftă de...“ cel mai adesea la ce preparat se gândeşte?

Mi-e poftă de... felii de baghetă, arse puţin la foc deschis, ulei de măsline, usturoi, roşii şi brânză de capră. Este un mare „ospăţ“ pentru mine. Când eram mic, acasă la noi nu aveam radiatoare, aveam cuptor cu butelie, rotund. Iarna ne adunam toţi în jurul cuptorului, puneam pâine neagră la toast, mâncam simplu, dar foarte gustos şi aromat.