Gastronomie

V-aţi săturat de tradiţionalul vin fiert şi doriţi să experimentaţi ceva neobişnuit pe măsură ce se apropie iarna? Care sunt cocktailurile potrivite pentru sezonul rece?

15 dec 2021 216 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Cocktailurile sunt, pentru mulţi, sinonime cu sezonul estival, cu vacanţa, mai exact cu soarele şi cu marea turcoaz. Ele sunt companionul ideal şi în serile toride de vară pe care le petreci în oraş cu prietenii la un pahar de vorbă. Cât de bine se potrivesc însă aceste mixuri cu zăpada, cu frigul, cu iarna? Specialiştii afirmă că merg mănuşă, doar că trebuie să ştii reţetele potrivite, iar asta avem de gând noi să descoperim. În ceea ce priveşte partenerul perfect, Moş Crăciun e o opţiune, mai ales că unele licori l-ar putea face chiar mai darnic.

„Cocktailurile sunt realizate pentru a fi savurate pe tot parcursul anului. Clasicele, cum ar fi gin martini sau Hendrick’s & tonic, sunt perfecte în orice moment, dar există altele potrivite pentru anotimpuri diferite, pe baza produselor disponibile şi a ocaziilor de consum“, explică Ally Martin, cocktail extraordinaire şi global ambassador pentru brandul de gin Hendrick’s.

Vara, oamenii caută, în general, ceva răcoritor pentru a-şi potoli setea şi, poate, pentru a se „asorta“ cu seratele relaxate ori cu grătare şi picnicuri, adaugă el. Pe de altă parte, în lunile mai reci, condimentele de iarnă, băuturile calde şi cele spumante, de sărbătoare, predomină.

„Până la urmă, totul este o chestiune de gust şi de preferinţe personale. Cel mai bun cocktail este unul care vă place, indiferent de perioada anului“, adaugă oficialul Hendrick’s Gin, un produs distribuit pe plan local de Alexandrion Group şi disponibil în prezent în reţeaua de magazine The Iconic Estate şi online.

Totuşi, în timp ce există cocktailuri gândite să se preteze la seri de vară şi la vreme bună, există şi altele pentru iarnă, făcute pentru a fi împărtăşite la cine încântătoare ori ocazii festive.

„V-aţi săturat de tradiţionalul vin fiert şi doriţi să experimentaţi ceva neobişnuit pe măsură ce se apropie iarna? Cocktailul Hendrick’s Hot Spiced Apple este un punch perfect pentru a primi şi răsfăţa prietenii.“ Mirodenii festive, Hendrick’s Gin, suc de mere condimentat şi ospitalitate demnă de erou. Cam aşa descrie pe scurt Ally Martin această licoare.

„Şi cel mai bun lucru este că puteţi crea acest amestec în avans pentru a vă lăsa timp să răsfăţaţi oaspeţii cu compania dumneavoastră glorioasă odată ce festivităţile încep.“

The French 75 este un alt cocktail clasic de iarnă şi este, în mod tradiţional, cunoscut ca un mix potrivit pentru revelion. Este denumit, în mod curios, după un pistol francez faimos. „Această sinteză sofisticată de Hendrick’s Gin, zahăr, lămâie şi şampanie va aduce o anumită strălucire sărbătorii.“

Nu toate mixurile trebuie să fie complexe şi complicate însă. Un Hendrick’s Gin Buck este un cocktail clasic, care necesită bere de ghimbir sau bere infuzată, cu o explozie răcoritoare de citrice, şi o băutură spirtoasă. Un ginger ale combinat cu accentele aromate ale Angostura bitters devine tova­ră­şul desăvârşit pentru Hendrick’s. Iar la final se adaugă doar castravete.

„La fel ca în cazul preparatelor culinare, există o sezonalitate pentru cocktailuri atât în ceea ce priveşte gustul, cât şi aspectul. Această sezonalitate este dată în special de caracteristica de consum predominantă în sezonul respectiv“, spune Radu Moldovan Petruţ, marketing director în cadrul grupului Pernod Ricard România, ce are în portofoliu branduri precum Absolut Vodka, Chivas (whisky), Havana Club (rom) sau Ballantine's (whisky).

Astfel, vara căutăm arome fresh şi light, cu note fructate sau ierboase, uşor carbogazoase. Pe de altă parte, iarna tindem să consumăm băuturi mult mai aromate, cu note stridente de condimente şi rădăcinoase.

„Cultura cocktailurilor este vastă, existând pentru fiecare bază un set de mixuri recomandate.“ Printre cele mai populare se numără romul spiced -  Havana Club Cuban Spiced, cel mai nou sortiment din familia Havana Club. Este un rom autentic cubanez, îmbogăţit cu arome tropicale cu note de ananas proaspăt, cocos şi guave dulci. „Acest profil exotic aromat dictează direcţia degustativă a cocktailurilor.“

Havana Club Cuban Spiced poate fi folosit atât în băuturi simple, alături de cola sau bere de ghimbir, cât şi în cocktailuri mai complexe cum sunt, de exemplu, Havana Spiced Mojito şi Havana Spiced Daiquiri, două băuturi populare cărora li se adaugă un plus de aromă care nu este specifică reţetei originale.

Ally Martin adaugă că ginul este o băutură spirtoasă ideală pentru cocktailuri şi este destul de prezent în toate cărţile de specialitate. De ce? „Pentru că poate fi împins în atât de multe dimensiuni diferite în funcţie de aromă: citrice, condimente, floral.“

Lesley Gracie, master distiller-ul Hendrick’s, percepe aromele ca forme. Ginul are o formă rotundă, fiind o simfonie perfect echilibrată de 11 plante uscate, desă­vârşite cu trandafir şi castraveţi.

Povestea Hendrick’s Gin a început în 1999 în Scoţia, acolo unde se află distileria producătorului. Distilat în două distilatoare diferite, extrem de rare, create în 1860 şi 1948, Hendrick’s este atipic, fiind creat prin mixarea minuţioasă a 11 plante din patru „colţuri“ ale lumii. Valoarea sa este dată şi de producţia în cantitate limitată - doar 500 de litri într-o singură tranşă. Pe plan local, băutura se află în portofoliul Alexandrion Group, care mai deţine branduri precum Brâncoveanu XO, VS şi VSOP, SABER Elyzia (lichior de fructe) şivinuri produse de Crama The Iconic Estate.

În prezent, consumatorii români, dar şi de pretutindeni sunt mult mai deschişi să experimenteze cu alegerile lor când vine vorba de cocktailuri. De ce?

„Din punct de vedere istoric, mulţi au jucat la sigur acasă cu gin & tonic simplu şi s-au răsfăţat cu cocktailuri doar la ieşiri în baruri. Dar, în ultimul an observăm o tendinţă de divertisment mai impresionantă la domiciliu“, explică Ally Martin.

Această schimbare în comportamentul de consum vine şi ca urmare a faptului că în pandemie oamenii au petrecut mai mult timp ca oricând în propriile locuinţe şi atunci au experimentat atât în ceea ce priveşte mâncarea, cât şi băuturile.

„Consumatorul român este tot mai deschis către cultura cocktailurilor şi caută tot mai mult o  diversitate a experienţelor. Există interes pentru băuturi spectaculoase, care au o poveste în spate şi care se mulează pe modul oamenilor de a aprecia ingredientele din punctul de vedere al gustului şi al aspectului“, spune Radu Moldo­van Petruţ. Unii preferă băuturi dulci şi fructate de tip long drink, pe când alţii caută un gust mai puternic, puţin amar şi cu note subtile de condimente.

Consumatorii au început să se plictisească de aceleaşi mixuri şi gusturi, iar acest lucru le creşte curiozitatea, dar şi dorinţa de a încerca noi experienţe ori de câte ori au ocazia, adaugă el.

Pentru inspiraţie, grupul Pernod Ricard a creat o platformă online ce poartă numele de Be The Host, unde publică de la sezon la sezon reţete de mixuri, cu baze pentru toate gusturile. Aceste licori pot fi preparate uşor acasă - de la long drinks cu romul spiced Havana Club Cuban Spiced la cocktailuri cu ginul Beefeater.

„Reinterpretarea clasicului Gin & Tonic este o alegere inedită în sezonul rece. Un astfel de exemplu este Beefeater Hot Gin & Tonic - un mix cald care are la bază Beefeater Dry,  completat de o apă tonică fiartă alături de ghimbir, scorţişoară, felii de portocale şi miere.“ Acest gin este produs prin distilare, după o reţetă tradiţională, din nouă plante aromatice şi citrice, dintre care se distinge ienupărul. „Pentru combinaţii şi mai surprinzătoare de arome, cocktailul cald poate fi preparat cu baze diferite - Beefeater Pink Strawberry, uşor dulceag, cu aromă de căpşună proaspătă, sau Beefeater Blood Orange, cu un twist neaşteptat oferit de portocala roşie care completează perfect notele plantelor aromatice care stau la baza ginului.“

Ce să mai, opţiunile par a fi multe şi diferite, cât să stârnească interesul pasionaţilor, dar şi al celor care nu sunt încă iniţiaţi în tainele mixologiei. Un lucru este cert: nu există anotimpuri potrivite pentru cocktailuri, ci cocktailuri potrivite pentru anumite anotimpuri.