După Afaceri

Pentru a înţelege de ce naşte vinul atât de multe pasiuni, am discutat cu trei antreprenori de talie mondială. Episodul 2, Heiner Oberrauch, proprietar Villa Vinea: Îmi place să mă răsfăţ cu un pahar bun de vin când acesta acompaniază o conversaţie cu prietenii sau seara sau alături de soţia mea

31 oct 2019 1447 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

„Istoria mea şi a familiei mele este sinonimă cu istoria munţilor“, spune Heiner Oberrauch, proprietar şi preşedinte al grupului Oberalp / SALEWA, unul dintre cei mai cunoscuţi jucători de pe piaţa mondială a echipamentelor sportive. Antreprenorul şi executivul este însă, dincolo de un om de afaceri iscusit şi un montaniard avid, şi un tâmplar de timp liber şi un chef amator, dar pasionat, după cum spune chiar el. Şi cum gastronomia fină merge mână în mână cu vinul bun, de pe lista de businessuri - dar şi de pe cea de pasiuni - a omului de afaceri italian nu putea lipsi producţia licorii lui Bacchus. Şi nu oriunde, ci undeva în inima Transilvaniei, acolo unde dealurile Târnavelor sunt perpelite uşor, dar sigur, de soarele verii pentru a pregăti toamnă de toamnă strugurii pentru vinurile albe şi aromate ce poartă marca Villa Vinèa.

Heiner Oberrauch povesteşte într-un in­terviu pentru După Afaceri Premium despre lume, viaţă şi business şi o face cu plăcerea omului care se bucură zi de zi de lucrurile simple, dar care-i sunt hrană pentru minte şi suflet.

„Sunt un chef amator, pasionat, căruia îi place să petreacă timp în grădina sa. Acesta este locul în care mă simt conectat la natură şi unde îmi cultiv singur ingredientele pe care le folosesc în preparatele mele“, spune el. De asemenea, atunci când găseşte timp, se destinde făcând activităţi practice. Îi place tâmplăria - astfel că îşi face singur piese de mobilier din lemn. „Tot pe lista de pasiuni se numără şi ciclismul, un sport care îmi permite să îmi dau frâu liber gândurilor.“

Totuşi, a doua cea mai mare pasiune a sa - după gătit - este să facă drumeţii montane, un hobby care îi permite să se bucure de viaţă aşa cum îi place: simplu, apreciind fiecare lucru, oricât de mic.

„Sigur, o noapte la un hotel de 4 stele este o experienţă plăcută, dar, pentru mine, să dormi sub un cer cu o mie de stele este de nepreţuit.“

Iubirea pentru munţi a moştenit-o din familie, ea fiind cea care l-a ghidat de altfel şi în business. Heiner Oberrauch este astăzi proprietar şi preşedinte al grupului

Oberalp / SALEWA, însă a ştiut ce îşi doreşte să facă în viaţă încă din tinereţe. S-a născut în Bolzano - un orăşel din nordul Italiei, amplasat în inima munţilor Dolomiţi - în data de 22 decembrie 1957. La vârsta de 19 ani a făcut primii paşi în antreprenoriat şi şi-a deschis la Bolzano, împreună cu fratele său Georg, un magazin de echipamente sportive, sub brandul „Sportler“. Antreprenoriatul îl avea de fapt în sânge dat fiind că familia Oberrauch era deja un nume în industria echipamentelor sportive unde deţinea marca Oberrauch Zitt încă din 1970. Circa un deceniu mai târziu, în 1981, când avea doar 24 de ani, Heiner Oberrauch a fondat compania OBERALP care activa în domeniul importului şi distribuţiei de articole sportive în Italia. Businessul a crescut rapid, astfel că doi ani mai târziu semna un contract pentru a reprezenta  în Italia compania germană Salewa, fondată în 1935.

Acesta a fost de fapt doar începutul, Heiner Oberrauch continuând apoi să creioneze propriile colecţii de haine pentru montaniarzi sub brandul Salewa, pentru ca în 1990 familia sa să preia afacerea germană şi să dezvolte în continuare businessul direct şi prin achiziţii. Heiner Oberrauch a fost numit la cârma afacerii. Aşa începe relaţia lui cu piaţa locală.

„Am călătorit în România pentru prima dată în anii ’90 şi m-am îndrăgostit pe loc de peisajele acestei ţări. Apoi, am deschis o fabrică la Târgu-Mureş, care producea jachete. Aveam 400 de angajaţi, aşa că obişnuiam să vin constant aici“, îşi aminteşte el.  Unitatea de producţie, care a fost fondată în 1995, încă mai există, doar că acum produce acoperitoare pentru cărucioare de copii.

În timpul uneia dintre vizitele sale a aflat că Valea Târnavelor fusese cândva o regiune faimoasă pentru viţă-de-vie.

„Având un interes major pentru vin - am crescut într-o zonă oenologică, din nordul Italiei, iar bunicul meu a fost viticultor -, am explorat opţiunea de a investi aici.“ Prin urmare, a luat câteva mostre de sol şi le-a trimis la examinat în Laimburg, la un institut local de cercetare agricolă din sudul Tirolului.

„Rezultatele au fost fantastice, confirmând că solul are un conţinut mare de substanţe minerale şi că este ideal pentru cultivarea soiurilor de struguri albi, aromate, perfecte pentru vin. În plus, şi condiţiile climatice erau excelente, aşa că, luând în considerare toate premisele, precum şi legătura mea strânsă cu această regiune, am ales să investesc aici.“

În acest moment, la Villa Vinèa sunt cultivate 70 de hectare de viţă-de-vie şi nu există în plan extinderea suprafeţei. Crama trebuie să devină un „centru de excelenţă“, iar proprietatea, cu turnul său impresionant, trebuie să fie o atracţie turistică în sine, spune fondatorul businessului. „Orga­nizăm deja degustări şi tururi la cramă; poate pe viitor vom adăuga serviciilor noastre şi spaţii de cazare, care să ofere o experienţă autentică, specifică zonei.“

Vinul e mai mult decât o băutură sau un element de asociere gastronomică. Vinul este un stil de viaţă pentru Heiner Oberrauch. „Nu beau vin la fiecare masă, dar, dacă o fac, atunci aleg doar unul bun. Îmi place să mă răsfăţ cu un pahar bun de vin când acesta acompaniază o conversaţie cu prietenii sau seara sau alături de soţia mea, pentru a încheia ziua, bucurându-ne de lumea aceasta, de viaţă şi încheind ziua cu o stare de recunoştinţă.“

Vinul nu este pentru el un simbol al statusului. Colecţionează vinuri doar când consideră că au un gust deosebit de bun şi alege doar anumiţi ani. „Îmi plac vinurile roşii din regiuni relativ necunoscute din Italia. În plus, bineînţeles că vinurile din anii de naştere ai copiilor şi nepoţilor mei sunt de-a dreptul tezaurizate în crama mea.“

Când vine vorba despre relaţia sa cu licoarea lui Bacchus, Heiner Oberrauch spune că la ferma familiei sale unde a crescut se făcea vin încă din 1902, aşa că, de mic, a aflat că îi place mirosul strugurilor fermentaţi. Această aromă, pe care o asociază cu o perspectivă frumoasă asupra vieţii, are întotdeauna un efect pozitiv, aproape mistic, asupra sa.

„Când eram copil, îmi ajutam bunicul să culeagă strugurii - acesta era un moment extrem de special pentru mine, despre care îmi amintesc cu drag. Singura parte negativă era că, în aceeaşi perioadă, începea şi şcoala, ceea ce mă distrăgea de la activităţile mele de la fermă.“

Spune că nu are un vin preferat, alegerea sa depinzând foarte mult de moment şi circumstanţe. La vârste diferite, i-au plăcut lucruri diferite. „Ce e fascinant la vin e că e viu, că evoluează şi se adaptează stărilor şi ocaziilor. În acest moment, strugurii mei preferaţi sunt Sauvignon Franc, iar, din via noastră de la Villa Vinèa, soiul care îmi place cel mai mult este Sauvignon Blanc.“

În afară de crama din Transilvania, antreprenorul nu are alte businessuri în domeniul vinului în alte ţări decât cea mamă. Mai exact, în Italia familia sa care produce vin de generaţii întregi are două proprietăţi.

„Fiecare dintre noi are nevoie să se entuziasmeze în legătură cu ceva. Deciziile nu sunt bazate doar pe raţiune, ci şi pe instinct. Nu am venit în Transilvania doar pentru că Valea Târnavelor are soluri bune şi climă excelentă, peisajele frumoase şi oamenii locului au fost aspectele care m-au inspirat încă de la început.“ În plus, la trecerea în noul mileniu, exista aici foarte mult pământ nefolosit, iar el, ca antreprenor, a considerat că este responsabilitatea sa socială, printre altele, să facă ceva din solurile valoroase pe care creaţia le-a dat. „Am vrut să le ofer oamenilor din zonă un scop, o sarcină plină de însemnătate.“

Vine în România de 5-6 ori pe an. De câte ori e aici, indiferent de sezon, activitatea sa preferată este plimbarea prin vie. Locul favorit este terasa de sub turn, în lumina serii, când poate filozofa despre vin şi viaţă, cu ceilalţi membri ai echipei.

„Prima dragoste durează cel mai mult, aşa că, pe locul întâi, ca destinaţie, rămâne, cu siguranţă, Valea Târnavelor. O dată la 3 ani, călătoresc aici alături de un grup de prieteni, pentru a le arăta cât de frumoasă este această ţară, pentru a ne bucura de privelişti şi de tot ce are mai plăcut România.“

Când nu vine pe plaiuri mioritice, vara îşi petrece vacanţele alături de soţia sa, făcând trasee de biciclete de aproximativ 1.000 de kilometri. „Tratăm lucrurile cu lejeritate şi ne luăm la noi doar strictul necesar. În majoritatea timpului, călătorim prin Italia sau prin zona Mediteranei.“ Iarna, face tururi de schi sau expediţii cu prietenii, predominant în ţări şi locuri îndepărtate, pe care îşi doreşte să le exploreze, cum sunt Kîrgîzstan, Siberia, Kamciatka, Georgia. Pentru el, pasiunea îi serveşte totodată ca sursă de inspiraţie în business.

De fapt, el îşi găseşte inspiraţie în multe locuri, în castelul restaurat ce tronează deasupra oraşului natal Bolzano şi care a fost transformat în restaurant, la crama Villa Vinèa din Transilvania, în propria grădină sau la o veche fermă din secolul al XV-lea din Tirolul italian. Dar cum pasiunile şi businessul merg mână în mână, în iunie 2013, Heiner Oberrauch a deschis şi un mic producător de brânză fină în localitatea Vintl. Tot aici antreprenorul are „Lodenwelt“ care a fost transformat dintr-un simplu magazin pentru a include un muzeu interactiv, o incintă în aer liber pentru oi, o fabrică şi o mare zonă de desfacere. Misiunea este aceea de a arăta oamenilor istoria businessului din domeniu.

„Cu 600 de angajaţi, suntem unul dintre liderii de piaţă europeni care produc şi comercializează îmbrăcăminte, accesorii şi încălţăminte pentru segmentul sporturilor montane. Ne dorim să ducem mai departe şi să menţinem viu entuziasmul nostru nemărginit pentru sport şi munte.“

Pentru că în viaţa lui Heiner Oberrauch totul este despre pasiune şi entuziasm.