După Afaceri

Smells like Christmas spirit sau ce cadouri mai poţi alege dacă ai rămas în pană de idei şi de timp. Daruri care nu încap sub brad şi sunt doar la un click distanţă

24 dec 2018 614 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie
Mereu m-am întrebat ce cadou poţi să oferi cuiva care are deja tot ceea ce şi-ar putea dori. Şi de fiecare dată, răspunsul a fost acelaşi. O amintire care va rămâne şi după ce bolidul se va fi „uzat“, şi după ce geanta a încetat să mai fie în trend, şi după ce ciocolata s-a „evaporat“ (a se citi mâncat). E adevărat că sunt cadouri materiale care reuşesc să treacă testul timpului şi care devin adevărate obiecte de colecţie. Şi totuşi, eu aş opta pentru un cadou-experienţă. Poate şi pentru că asta mi-aş dori să primesc? Şi, tot gândindu-mă la experienţe de oferit celor dragi, am găsit câteva de împărtăşit.
 
 
O noapte la Muzeu
 
 
Nu, nu este vorba de filmul de comedie cu Ben Stiller, ci de un nou cadou-experienţă inspirat de pelicula cu acelaşi nume. Muzeul American de Istorie Naturală (American Museum of Natural History) din New York le permite vizitatorilor să îşi petreacă noaptea admirând expoziţiile vechi şi noi. Noaptea începe, uşile se închid, iar luminile se sting. Se aprind însă lanternele curajoşilor care caută aventură în mijlocul oraşului care nu doarme niciodată. O călătorie în trecut, printre dinozauri, urmată de o aventură virtuală pe Amazon, iar noaptea se încheie în sala unde tronează o balenă de aproape 30 de metri lungime. Sau lângă un elefant african. Sau la poalele unui vulcan. O altfel de petrecere în pijamale, oriunde în lume şi în timp, dar de fapt în inima New York-ului. 
 
Aceste seri se orgazinează de regulă pentru copii şi adolescenţi, însă există şi evenimente unde accesul este permis şi adulţilor. 
www.amnh.org, preţ 150 de dolari
 
 
 
 
O călătorie cât jumătate de lume
 
Există puţine călătorii mai iconice ca Transsiberianul, o adevărată expediţie despre care s-au scris şi s-au spus poveşti nenumărate. O călătorie cât jumătate din lume, cu pornire din Moscova cu destinaţia Vladivostok (sau invers). Mai bine de două săptămâni, la bordul unui tren ce traversează 
imensa Rusie, cu ale ei stepe nesfârşite, cu Siberia cea virgină şi cu peisaje demne de poveste. Şi nu orice fel de călătorie, ci una de lux, la bordul unui tren Golden Eagle. Un tren al cărui confort rivalizează cu cel al unui hotel, cu băi cu podea încălzită, cu un pianist dedicat întregii călătorii şi cu un vagon-restaurant îmbrăcat în catifea, pentru o experienţă ce aminteşte de opulenţa şi decadenţa Rusiei de altădată. 
 
Preţul pentru o călătorie de 15 zile variază între 16.695 de dolari (loc în cameră twin) şi 74.795 de dolari (pentru apartamentul imperial, în regim single). www.goldeneagleluxurytrains.com
 
 
 
 
 
Despre pizza,  de la cei mai buni
 
Când spui pizza, spui Napoli, un oraş mai italian decât toată Italia la un loc, o urbe agitată şi chiar murdară, dar cu străzi parfumate de diverse arome care mai de care mai îmbietoare. Miroase a pizza la fiecare colţ de stradă. Nu degeaba, ci pentru că este la ea acasă. Există chiar o specialitate care se numeşte aşa - Pizza Napoletană - şi care are doar roşii (de regulă anumite soiuri, crescute în zona de sud a Italiei) şi mozzarella. Dar nu mai are nevoie de nimic altceva, pentru că perfecţiunea stă în lucruri simple. Ei bine, simplu nu înseamnă şi uşor, aşa că, pasionaţii de gastronomie pot încerca să afle secretele acestei minuni gastronomice chiar de la creatorii ei, de la unii dintre cei mai buni pizzaiolo din lume. Un curs oferit de Tommaso Mastromatteo începe de la un autentic espresso italian, continuă cu o plimbare prin cartier şi se încheie cu o lecţie despre cele mai bune ingrediente şi tehnici pentru a obţine o Pizza Napoletană desăvârşită.
 
www.eatinitalyfoodtours.com, preţ 100 de euro
 
 
 
 
Aliniază-ţi chakrele în Himalaya
 
 
Într-o perioadă în care timpul devine cea mai preţioasă resursă a fiecăruia, există un loc în lume unde timpul pare că stă pe loc. În nordul Indiei, la poalele munţilor Himalaya, în resortul Ananda, unde oaspeţii merg să se deconecteze cu adevărat de la lumea exterioară, unde merg să se relaxeze înconjuraţi de pădure şi de linişte. Cei care trec pragul resortului în căutarea echilibrului personal reuşesc după programe personalizate ce durează de la câteva zile până la trei săptămâni să se reconecteze cu sinele înainte de a se întoarce la viaţa de zi cu zi. Experienţa presupune dincolo de programe de Yoga, Ayurveda sau Vedanta şi o serie de cursuri de fitness şi diete menite să ofere armonie şi echilibru fiecărui vizitator. Şi totul într-un loc de poveste.
 
www.anandaspa.com, preţ de la 920 de dolari pe noapte
 
 
 
Artizanatul la un alt nivel
 
 
Să-i oferi unui pasionat o sticlă de wiskey de colecţie sună a cadoul perfect. Ei bine, există şi mai mult ca perfectul. Distileria Matchbook Distilling Co lucrează alături de clienţii săi pentru ca aceştia să contribuie la crearea propriului lor whiskey. Iar la final, co-creatorul primeşte un butoi de 200 de litri din licoarea pe care a degustat-o şi a îmbunătăţit-o constant de-a lungul celor patru ani necesari pentru învechirea licorii. Există puţine lucruri pentru care timpul trece în favoarea lor, iar whiskey-ul este unul dintre ele.
 
www.matchbookdistillingco.com, preţ la cerere