Style

Cum arată biroul unui avocat din noua generaţie? E un spaţiu luminos şi minimalist, cu una dintre cele mai frumoase privelişti din Bucureşti, un loc unde piesele de mobilier sunt făcute pe comandă şi aduse din Paris. GALERIE FOTO

24 dec 2021 1473 afişări de Cristina Roşca
Din aceeaşi categorie

Tudor Colţan, managing partner al casei de avocatură Benga, Colţan & Asociaţii, un nume relativ nou pe piaţa locală de profil, spune că biroul este, în profesia sa, o carte de vizită. De aceea, el a conturat un spaţiu care să vorbească atât despre munca pe care o face, cât şi despre pasiunile sale şi omul din spatele profesiei. Ce a rezultat e un spaţiu luminos şi minimalist, cu una dintre cele mai frumoase privelişti din Bucureşti, un loc unde fiecare piesă - oricât de mică sau de mare - spune o poveste.

„Am poziţionat biroul din Bucu­reşti în zona de nord a ora­şului, în inima cartierului de business, în mijlocul acţiunii. Chiar avem cli­enţii care lucrează în apropiere şi vin să bem o cafea împreună. Am ales una dintre cele mai verzi clădiri din Capitală pentru că sustenabilitatea e un pilon de bază în businessul nostru“, spune avocatul.

Ce l-a convins la spaţiul actual, dincolo de poziţionare, a fost priveliştea. Recunoaşte că visează la o asemenea vedere de peste 15 ani. „Te simţi ca într-un fel de Manhattan al Bucureştiului.“ De altfel, primul lucru pe care îl spun clienţii care vizitează biroul din Bucureşti al Benga, Colţan & Asociaţii este că nu arată a birou de avocat. Nu are recepţie, nu transmite sentimentul acela de formalitate. Spre exemplu, serviciile de secretariat sunt externalizate.

„O clientă a spus că locul are o energie bună şi chiar asta încercăm să transmită.“ Avocatura e o profesie cu componentă puternic umană şi care are la bază empatia şi încrederea“, adaugă el.

„La birou vorbeşti cu clienţii despre afaceri în general, dar şi despre lume, viaţă, pasiuni, nu doar despre o problemă punctuală pe care o au. Vrem să venim cu o viziune nouă asupra avocaturii, mizăm pe digitalizare, pe sustenabilitate şi pe o relaţie avocat-client mai puţin formală.“

Tudor Colţan şi Dragoş Benga s-au cunoscut acum circa zece ani, în timpul stagiaturii. Apoi, fiecare a lucrat într-o mare casă de avocatură, dar au păstrat legătura şi chiar se gândeau ca la un moment dat să îşi înfiinţeze propriul birou. Acest lucru s-a întâmplat acum un an şi jumătate, când a apărut Benga, Colţan & Asociaţii, o casă de avocatură fondată de Tudor, de Dragoş şi de tatăl lui, Sorin, care are o experienţă vastă în domeniu şi care anterior a lucrat în magistratură.

„Suntem o casă de avocatură ce are momentan două birouri, unul la Bucureşti şi un altul la Braşov, dar care mizează mult pe munca remote, adaptată vremurilor actuale. Atât noi, cât şi antreprenorii putem astăzi să muncim de oriunde pentru că suntem conectaţi în permanenţă, datorită tehnologiei.“ De altfel, casa de avocatură se adresează unor clienţi care împăr­tăşesc aceleaşi valori şi care, la fel ca cei trei fondatori, înţeleg beneficiile digitalizării şi importanţa sustenabilităţii în business, un subiect puţin abordat în avocatură.

„Spre exemplu, am eliminat hârtia din birourile noastre pe cât am putut de mult. O revizuire de contract se poate face folosind doar tehnologia. Iar ca să ai un Power Office, trebuie să ai ultima tehnologie.“ Domeniul juridic este unul care poluează mult. Doar anul trecut în România au fost două milioane de litigii, completează Tudor Colţan.

El adaugă că nu şi-a dorit un birou mare, impersonal. Spaţiul a fost gândit astfel încât să cuprindă un lounge, unde să poată sta la discuţii cu clienţii, şi un birou propriu-zis unde se întâmplă tot ce ţine de know-how şi de implementare de proiecte.

„Mi-am început cariera într-un open-space de zece persoane, aşa că mereu am visat, de-a lungul anilor de avocatură să am cândva un spaţiu intim. Sunt minimalist prin definiţie, aşa că şi biroul a fost gândit la fel.“

Ce a făcut în acest spaţiu a fost să adune toate pasiunile sale sub acelaşi acoperiş. Recunoaşte că a gândit spaţiul în primul rând pentru sine şi apoi pentru clienţi.

„M-am înconjurat de cărţi şi se întâmplă să mai citesc şi la birou.“

A durat şapte luni să poată creiona conceptul. E foarte greu să îţi pui pe foaie biroul visurilor tale, spune el.

„Pe partea de mobilier, am avut noroc să îi descopăr pe cei de la Roche Bobois România, iar profesionalismul lor m-am convins ca toate piesele de mobilier să fie de la ei.“ A durat trei luni până au fost gata, fiind vorba doar de piese aduse pe comandă din Paris. Totul a fost gata la timp, iar montajul a fost o adevărată experienţă, durând în total două zile.

Doar masa de consiliu (Astrolab 2, prima astfel de piesă de pe piaţa din România) a necesitat 10 ore de montaj. Pentru a alege mobilierul, au avut trei întâlniri, unele piese nici nu erau expuse, completează Tudor Colţan.

„Designerul biroului la care lucrez este Daniel Rode, iar acesta

s-a inspirat din forma avioanelor de vânătoare. Atunci când l-am văzut prima dată m-a dus cu gândul la ideea de zbor.“ Se declară de altfel pasionat de avioane şi de aviaţie, aşa că are şi două machete ale unor aparate de zbor în bibliotecile din birou şi lounge, câte una în fiecare cameră. „Fiecare piesă din acest spaţiu are o poveste.“

Spre exemplu, biblioteca din lounge, ca de altfel şi măsuţa şi barul din aceeaşi încăpere au ceva în comun, şi anume forma de hexagon. „E rar întâlnită în arhitectură, dar pe mine mă duce cu gândul la fagure şi mai departe la muncă.“

Totodată, în biroul său, mai exact în bibliotecă, şi-a găsit locul o colecţie de cărţi clasice din perioada interbelică, ce stau la baza pasiunii sale pentru dreptul civil. În apropiere se găseşte şi roba de avocat, iar în imediata vecinătate e un tricou înrămat.

„Eu am făcut baschet, aşa că în birou stau alături roba de avocat şi tricoul lui Allen Iverson, baschetbalistul meu preferat, cu autograf.“

Piesa centrală din lounge - tabloul Starhorse, ce poartă semnătura lui Hamid Nicola Katrib - a văzut-o pentru prima dată în timpul unei vizite în galeria artistului.

„Eu sunt pasionat de artă modernă şi contemporană, dar nu mă gândisem să pun un tablou la birou. A fost însă dragoste la prima vedere.“

În ceea ce priveşte celelalte opere de artă din birou, mai multe poartă semnătura Alexandrei Baranyi, un artist specializat în origami.

„Mi-am dorit foarte mult să aduc puţin din aventura din Japonia pe care am făcut-o eu în anul 2019, iar aceste piese de artă îmi oferă o amintire vie a culturii minimaliste japoneze.“ Piesa mare din biroul său a fost comisionată şi poartă numele de Equilibrium, un nume care se potriveşte foarte bine cu profesia de avocat, adaugă el. A fost o pură întâmplare alegerea de către artistă a acestui nume. Alte piese de decor - în total nouă - sunt creaţiile artistului Cătălin Năstăsoiu, care locuieşte la New York.

„Acolo ne-am şi văzut, în 2018, însă el expune şi local, la Galateca, spre exemplu. Sunt toate ediţie limitată, e vorba de piese ce au la bază forma României.“

Tudor Colţan spune că acum trei decenii, un power office în domeniul avocaturii însemna lemn masiv, puţină lumină şi miros greu de tutun şi vanilie. „Am vrut să vin cu ceva nou.“ A folosit sticlă multă şi cât mai puţin lemn, a mizat pe lumină naturală. Birourile de avocatură s-au schimbat de-a lungul timpului, dar valorile şi principiile rămân la fel, adaugă el.

„Pentru un avocat, biroul fizic este o carte de vizită, de aceea am gândit acest spaţiu din Bucureşti, iar la Braşov vom avea un cadru similar.“ Întâlnirile fizice vor continua să existe, dar în această eră este posibil ca un avocat să îşi facă treaba şi în mediul virtual, cu excepţia zilelor când are termene de judecată.

„Astăzi, avem libertatea de a lucra de oriunde, doar cu ajutorul tabletei. Nu mai trebuie să fim legaţi de un spaţiu.“

Casa de avocatură Benga, Colţan & Asociaţii e activă de un an şi jumătate şi fondatorii spun că au o serie de clienţi cu care nu s-au văzut niciodată faţă în faţă.

„Ei au ajuns la noi prin recomandare şi am lucrat împreună, doar că ne-am văzut în mediul virtual.“ Clienţii vin din recomandările altor clienţi mulţumiţi sau din interacţiunea cu activităţile casei din social media. „Pentru noi, prezenţa în social media este importantă pentru că o mare parte dintre clienţii noştri sunt foarte activi în sfera online-ului şi reuşim de foarte multe ori să interacţionăm în acest fel.“

Tudor Colţan spune că vor să înlăture formalismul din relaţia avocat-client, care poate îngreuna orice proces. Noua generaţie de clienţi e reprezentată de tânăra generaţie de antreprenori.

„Noi nu excludem avocatura clasică şi ceea ce oferă ea, dar credem că, în mediul de business de astăzi, care se schimbă cu o viteză mai mare ca oricând, trebuie să ştii şi să poţi să te adaptezi.“ Timpul este esenţial şi pentru avocat, şi pentru client, nu mai e un motiv de laudă faptul că munceşti mult. Un program încărcat îţi ştirbeşte din creativitate şi, deşi nu pare, avocatura e un domeniu unde e nevoie de creativitate. „În final, trebuie să poţi fi avocatul zilelor noastre.“

La Braşov, casa de avocatură are un birou mai mare şi vrea să îl transforme într-un spaţiu de tip co-working pentru avocaţi.

„Ne gândim la un smart hub pentru zona de legal, care are tipicităţile ei ca industrie. Viziunea noastră este să colaborăm pe viitor cu avocaţi specializaţi pe anumite arii, fără ca ei să fie angajaţii noştri“, explică Dragoş Benga.

E un model diferit faţă de cel actual, eficienţa e cuvântul-cheie, iar dacă ar fi să extrapolăm, ar fi ceva de tipul blockchain, o structură descentralizată, dar unde informaţia ajunge să fie centralizată, adaugă el.

„Clienţii ideali pentru modul în care facem noi avocatura sunt antreprenorii locali plini de entuziasm şi cu visuri mari, aşa cum suntem şi noi.“ Cu toate că sunt noi pe piaţă, deja aceştia reprezintă cea mai importantă parte a portofoliului lor.

„În acelaşi timp, suntem realişti şi ştim că avem nevoie de răbdare pentru a ne dezvolta, în avocatură ai nevoie să pui mai întâi o bază solidă, ceea ce facem noi acum. În domeniul nostru, oricum nu se întâmplă lucrurile ca în sectorul tehnologiei, unde ele pot exploda de la o zi la alta, dar vrem să fim alături de clienţii noştri. Succesul lor înseamnă şi succesul nostru“, conchide Tudor Colţan.

 

Tudor Colţan, managing partner al casei de avocatură Benga, Colţan & Asociaţii:

 

„Am eliminat hârtia din birourile noastre pe cât am putut de mult. O revizuire de contract se poate face folosind doar tehnologia. Iar ca să ai un Power Office, trebuie să ai ultima tehnologie.“

 

„Designerul biroului la care lucrez este Daniel Rode, iar acesta s-a inspirat din forma avioanelor de vânătoare. Atunci când l-am văzut prima dată m-a dus cu gândul la ideea de zbor.“

 

„Eu sunt pasionat de artă modernă şi contemporană, dar nu mă gândisem să pun un tablou la birou. A fost însă dragoste la prima vedere.“