Style

Cum arată weekend-ul perfect pentru Emil Goţa, directorul general al producătorului de pavele Elis Pavaje: e presărat cu partide de golf sau curse cu bicicleta. Nu lipseşte niciodată timpul alături de familie

20 apr 2019 2500 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

De numele familiei Goţa din judeţul Alba se leagă invariabil businessul Elis Pavaje, unul dintre cei mai mari producători locali din acest segment de piaţă. Afacerea a început în urmă cu circa trei decenii, când Elisiu Goţa - fondatorul Elis Pavaje, a adus din Germania două bucăţi de pavele, un produs nepopularizat la acea vreme în România. Cu o maşinărie improvizată în curtea casei din Petreşti (Alba), a început să producă - în serii extrem de mici la început - aceleaşi pavele şi în România, până când, astăzi, Elis Pavaje a ajuns să numere patru fabrici. Când tatăl său făcea primii paşi în producţia de pavele, Emil Goţa avea 16 ani şi, fără să ştie, se pregătea pentru poziţia de director general al afacerii, pe care o deţine acum, contribuind, pe măsura priceperii sale de atunci, la producţia dalelor de montat în curţi.

Dincolo de business, Emil Goţa şi-a mai cultivat, de-a lungul timpului, câteva pasiuni care îi redau energia pentru afaceri. De mai bine de zece ani de pildă, se ocupă intens de turneul de golf Elis Pavaje, organizat anual în ultimul weekend din luna august, el însuşi fiind un împătimit al acestui sport. Schiul şi ciclismul completează această paletă a activităţilor fizice din lista lui de preferinţe, iar când acestea se îmbină cu o călătorie bine aleasă, drumul spre business este pavat cu energie pozitivă.

Weekendul, pentru mine, înseamnă timp petrecut cu familia şi practicând pasiunile mele: golf, ciclism sau schi. De primăvara până toamna, de regulă sâmbăta îmi aloc timp pentru turneele de golf, care sunt destul de frecvente în zonă (judeţul Alba - n. red.), dată fiind prezenţa celor două terenuri - cel de la Theodora Golf şi cel de la Pianu de Jos.

După ce golful a devenit un hobby personal, m-am gândit că un turneu ar fi o idee bună chiar şi pentru business, cei mai mulţi dintre cei care practică acest sport fiind oameni de afaceri. Prima ediţie a turneului Elis a fost în 2007, la terenul Paul Tomiţă, de la Pianu de Jos. Anul acesta vom avea pe 31 august cea de-a unsprezecea ediţie, de această dată la Theodora Golf. Este o ocazie excelentă pentru a practica un sport care ne pasionează şi pentru a socializa.

Golful şi schiul le-am descoperit cu ajutorul prietenilor, în urmă cu peste zece ani, şi de atunci am devenit un împătimit al acestora. Golful îl practic cât de des pot, fie în weekend, fie în concedii, iar pentru schi aloc cel puţin două mici concedii pe sezon. În ultimii ani, am descoperit şi ciclismul, pentru care exemplul a fost tatăl nostru (al lui şi al Emil şi al lui Vasile, fiii fondatorului Elis Pavaje - n. red.).

La început, am privit destul de sceptic această nouă îndeletnicire a tatălui meu, însă văzând perseverenţa sa şi starea de bine cu care se întorcea din turele lui, am fost şi eu tentat. Acum, este forma cea mai la îndemână pentru detaşarea de problemele cotidiene.

De multe ori, în sezonul cald, ies la o tură de circa 20-30 de kilometri, seara, după programul de lucru. O experienţă memorabilă într-un concediu a fost parcurgerea traseului de ciclism care urmează cursul Dunării. Nu l-am parcurs pe tot, ci doar partea cea mai interesantă din punctul de vedere al terenului, respectiv de la izvoare, din Donaueschingen (Germania - n. red.) până la Krems an der Donau, aproape de Sankt Pölten, în Austria.

Dacă vorbim despre călătorii, dar fără a uita golful, din punctul de vedere al experienţei, Scoţia mi-a oferit cel mai mult la un turneu de golf. M-a impresionat terenul de golf de la Turnberry, situat pe o peninsulă de pe coasta de vest a Scoţiei, o zonă foarte spectaculoasă şi dificilă pentru golf, cu teren accidentat, dar cu peisaje absolut incredibile.

Singura regulă a weekendului este petrecerea timpului cu familia. În condiţiile în care sunt plecat destul de multe zile în călătorii de afaceri, mă umple de energie timpul petrecut cu fiul şi soţia mea. Nu avem o rutină a timpului petrecut împreună, ne place să experimentăm, să ieşim, să cunoaştem oameni, să călătorim. Doar să fim împreună. Prânzul îl luăm în familie, iar serile le petrecem în oraş sau prin împrejurimi, la o plimbare.

De regulă, în weekend prefer să ieşim în zone apropiate de casă. Din fericire, avem un relief suficient de variat în zonă şi, fie că ieşim la o plimbare, un grătar sau o tură cu bicicleta, găsim variante pentru deconectare. Pre­ferăm cu toţii natura în detrimentul expe­rienţelor citadine.

Vara, timpul liber îl petrecem în cea mai mare parte afară, fie practicând sporturi, fie doar pentru a savura atmosfera plăcută a serilor. Iarna, în timpul va­canţelor petrecute la schi, weekendurile suntem mai sedentari. Dar sunt şi acestea bine-venite!