Style

Ascunse sub masca de protecţie, buzele au avut şi ele de suferit la fel de mult ca mâinile sub impactul dezinfectanţilor de tot felul. Cum alegem cel mai bun balsam de buze, când paleta e atât de vastă?

21 apr 2021 198 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Ascunse sub masca de protecţie, buzele au avut şi ele de suferit la fel de mult ca mâinile sub impactul dezinfectanţilor de tot felul. Dincolo de estetică, ele au nevoie, la fel ca tot restul corpului, de hidratare şi de grijă, iar asta doar un balsam de buze ştie să facă cel mai bine. Dar cum să-l alegem, când paleta e atât de vastă?

Mai mult ca niciodată, ingredientele naturale sunt căutate în orice tip de produs cosmetic, iar balsamul pentru buze nu face excepţie. Acidul hialuronic este însă, în continuare, elementul cel mai des folosit când vine vorba de hidratarea pielii, indiferent că vorbim despre ten sau despre buze. Totuşi, aportul de apă în ţesuturi - hidratarea aşadar - nu este singura ţintă a unui produs care promite o hidratare optimă, ci şi stoparea pierderilor de apă din ţesut trebuie avută în vedere. „De asta se ocupă grăsimile, pentru că ele refac stratul lipidic al pielii. Uleiurile şi unturile vegetale sunt foarte eficiente în acest sens, unele dintre ele având jojoba, compoziţie aproape identică cu cea a sebumului uman, adi­că acea grăsime secretată de piele pentru a se proteja de factorii externi“, spune Corina Ujeniuc, fondatoarea brandului Nuca Organic.

Balsamul de buze se alege însă în funcţie de nevoi. În general, îngrijirea buzelor nu este aşa de pretenţioasă precum cea a tenului. La buze, lucrurile sunt simple: ai nevoie de hidratare, de protecţie şi, eventual, de culoare, pentru un efect estetic.

„Ingredientele clasice - uleiuri şi unturi vegetale, ceară de albine în combinaţie cu uleiuri esenţiale pure - sunt mereu de actualitate şi oferă totdeauna efectul dorit: repară buzele crăpate, protejează şi hidratează o perioadă îndelungată“, explică Laura Ignătoaie, cofondatoarea afacerii Lavanda Laurei din Iaşi.

Alegerea balsamului de buze însă este o decizie care ar trebui să ţină totuşi cont şi de perioada anului în care este folosit.

„În perioada mai rece, ne dorim să hidratăm buzele cu ceva cât mai gras, mai bogat în uleiuri, deoarece în aceste zile temperaturile scăzute afectează puternic pielea, în special în zona feţei, care este cea mai expusă“, spune Clara Mateoiu, care, alături de Andra Pavel, creează cosmeticele Humance. În timpul primăverii şi al verii însă, ne dorim ca buzele să fie protejate de razele ultraviolete şi, în acelaşi timp, să-şi păstreze elasticitatea şi hidratarea. Un produs cu ulei de cocos care are un SPF (factor de protecţie solară) natural ridicat este o alegere excelentă.

Buzele crăpate au, în mod evident, nevoie de un balsam farmaceutic, însă în rest, pentru îngrijirea zilnică, un produs natural este benefic.

„Când am realizat formula pentru balsamul hidratant pentru buze Nuca Organic, am luat în calcul toate nevoile. Pentru protecţie, am folosit unturi şi uleiuri organice, presate la rece - unt de shea, unt de cacao, ulei de jojoba, ulei de migdale - şi două tipuri de ceară - de albine nefiltrată şi de carnauba (cunoscută şi ca ceară de palmier sau braziliană - n. red.)“, spune Corina Ujeniuc. Hidratarea este asigurată de acidul hialuronic, obţinut prin biofermentaţie, iar din punct de vedere estetic, acesta oferă buzelor o nuanţă delicată de roz, adaugă antreprenoarea.

Ea a ajuns să demareze un business cu cosmetice după ce a constatat că multe branduri aveau în componenţa produselor lor ingrediente sintetice cu potenţial cancerigen sau alergen. Aşa că a început să-şi facă singură cremele de care avea nevoie. În 2017, a trecut de la producţia în scop propriu la una artizanală, de cosmetice handmade, dedicată şi altor persoane atrase de cremele ei. Nuca Organic presupune cosmetice de origine 100% naturală, fără nimic sintetic în compoziţie. Sursele din care provin ingredientele sunt majoritar locale, astfel că, de pildă, mierea vine de la un producător român din judeţul Mureş, iar uleiul de cătină - din judeţul Buzău.

Cosmeticele Nuca Organic sunt produse într-un laborator din Bucureşti şi de acolo pleacă mai departe spre cumpărători - femei, într-o proporţie covârşitoare. Balsamul de buze este doar unul din produsele din portofoliu, alături de creme şi geluri de curăţare. Forma în care acesta se prezintă a trecut prin multe schimbări de-a lungul ultimilor ani, clasicul balsam sub formă de ruj fiind uneori înlocuit de cel care vine într-o cutie de dimensiuni reduse, ca de cremă, sau în tuburi cu aplicator pensulă. Totuşi,...

„... ca ambalaj, cel mai util pentru un balsam de buze rămâne cel sub formă de stick, având în vedere că nevoia cea mai mare de protecţie şi hidratare a buzelor apare în spaţiile deschise. Acolo unde mâinile noastre intră în contact cu o multitudine de obiecte comune, aplicarea unui balsam de buze cu degetul este destul de nepotrivită, mai ales având în vedere situaţia pandemică actuală“, crede Corina Ujeniuc. În condiţii maxime de igienă însă, sunt acceptabile şi alte variante.

Cum sub mască nici nu prea mai are sens să purtăm ruj, balsamul de buze clasic a câştigat teren în ultimele luni. Iar când vine vorba de arome, există unele „mai sănătoase“ decât altele.

„Se cunoaşte faptul că parfumurile sintetice au potenţial alergen, iritant sau chiar cancerigen. Chiar şi cele naturale, precum uleiurile esenţiale sau absoluturile au potenţial alergen sau iritant. Totuşi, potenţialul lor nociv este mult mai mic“, mai spune Corina Ujeniuc.

Uleiul de cocos virgin poate fi o alternativă naturală pentru hidratarea buzelor, însă un balsam cu multiple ingrediente va avea şi mai multă grijă ca zâmbetul nu doar să pară, ci chiar să fie catifelat.

„Acest produs a devenit din ce în ce mai căutat, în condiţiile actuale. De curând, unii clienţi, în loc de mărţişor, au preferat să ofere un cadou util şi chiar am avut o creştere a vânzărilor în apropierea zilei de 1 martie“, mărturiseşte Laura Ignătoaie, cea care dă numele brandului Lavanda Laurei.

Ea şi soţul ei au început să se documenteze despre cultura de lavandă în 2014, din pasiunea Laurei pentru această plantă albastru-violet, nativă din regiunea mediteraneană până în Africa tropicală şi în sud-estul Indiei. Un an mai târziu, au achiziţionat butaşi de lavandă şi i-au plantat pe o suprafaţă mică, de 1.000 de metri pătraţi, într-o localitate din judeţul Vaslui, iar acum sub brandul Lavanda Laurei realizează şi comercializează uleiuri esenţiale de lavandă, lumânări parfumate, sare de baie, creme sau odorizanţi.

„Balsamuri de buze am început să produc în urmă cu doi ani, fiind un produs tot mai căutat în ultima perioadă.“ Procesul de producţie nu este unul foarte complicat, dar trebuie avut grijă să existe totdeauna un echilibru în alegerea ingredientelor. „Balsamul nostru reparator pentru buze, care este şi unul dintre cele mai apreciate produse, conţine doar ingrediente naturale: ulei de cocos, unt de shea, ulei de ricin, ceară de albine, aromă naturală de ciocolată şi trei ingrediente-cheie, care oferă efectul reparator şi hidratarea de lungă durată a buzelor: lanolină, bisabolol (extract de muşeţel) şi ulei esenţial de lavandă.“

Uleiul de lavandă este procesat într-o distilerie profesională, iar în laboratorul din Iaşi, Laura Ignătoaie creează magia.

Clara Mateoiu şi Andra Pavel sunt două tinere de 20, respectiv 21 de ani care au lansat brandul Humance anul trecut. Din gama lor a făcut parte de la început balsamul de buze sub numele „Oh, honey“, unde, evident, ingredientul-cheie este mierea, alături de ceara de albine, dar şi de untul de shea şi uleiul de cocos.

„Un bun înlocuitor al balsamului de buze este chiar untul de corp, benefic elasticităţii şi hidratării pielii“, spune Clara Mateoiu.

Ea a mai cochetat anterior cu antreprenoriatul, având un magazin online de bijuterii în Franţa, iar Andra Pavel a avut şi ea un proiect de afaceri, în domeniul gastronomiei. Andra a descoperit pasiunea pentru cosmetice într-un learning journey în Cape Town, Africa de Sud, unde a vizitat afaceri locale care creează cosmetice. Astfel, la întoarcerea în ţară s-au găsit una pe cealaltă şi au pornit împreună Humance Cosmetics în 2020, odată cu pandemia. Ce au remarcat ele în acest prim an de existenţă?

„Sunt femei care vor o aromă mai dulce pentru balsamul de buze, precum vanilia, cocosul sau mierea, dar şi femei care vor arome florale sau chiar preferă balsamul fără niciun miros. Atât timp cât aroma este creată din ingrediente naturale, se poate spune că un balsam este «safe» (sigur - trad.).“

Acum că vara se apropie - şi, cu puţin noroc şi sfârşitul pandemiei -, e loc pentru obiceiuri noi de îngrijire. Masca de protecţie şi dezinfectantul au devenit deja kitul obligatoriu al ultimului an, aşa că de ce nu s-ar strecura şi balsamul de buze în geantă?