Style

Când spui colagen, spui elasticitate, supleţe şi fermitate, adică tot ce îşi doreşte cineva în lupta împotriva îmbătrânirii. Cum şi de unde ne putem asigura aportul de colagen?

18 apr 2022 274 afişări de Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Există în corpul uman aproximativ 40 de tipuri diferite de colagen, o proteină esenţială pentru sănătatea şi funcţionarea ţesuturilor conjunctive din organism care împletesc diferitele părţi ale corpului – piele, oase şi organe. Fără colagen, corpul nostru ar arăta foarte diferit, spun medicii, această substanţă fiind furnizată organismului prin mâncare şi suplimente alimentare – indiferent că sunt comprimate, capsule, pulberi sau soluţii lichide. Încercăm să-i descifrăm tainele alături de specialişti.

„Colagenul reprezintă proteina cea mai importantă din punct de vedere cantitativ din organismul nostru. Această substanţă deţine ponderea principală în majoritatea ţesuturilor conjunctive şi de sprijin şi determină pro­prietăţile acestora. Colagenul din produsele noastre este de origine animală - bovină şi porcină“, spune Bogdan Bănică, marketing manager la Queisser Pharma, o companie farmaceutică originară din Germania care are în portofoliu brandul Doppelherz, sub care sunt disponibile pe plan local trei tipuri diferite de produse pe bază de colagen.

Când spui colagen, spui elasticitate, supleţe şi fermitate, adică tot ce îşi doreşte cineva în lupta împotriva îmbătrânirii. Peptidele de colagen ajută la creşterea elasticităţii pielii, atenuând ridurile şi liniile fine ale feţei. Cine nu-şi doreşte aşa ceva? Mai ales că nu doar femeile alcătuiesc publicul-ţintă pentru acest tip de produs, aşa cum poate am fi tentaţi să credem.

„Consumul de colagen vizează şi bărbaţii, întrucât scăderea sintezei proprii de colagen are loc şi la bărbaţi – nu în ritmul întâlnit la femei şi nici cu efectele vizibile la acestea, dar este un proces general odată cu înaintarea în vârstă. Există aşadar produse special formulate pentru bărbaţi, atât suplimente, cât şi cosmetice“, adaugă Bogdan Bănică.

Tehnic vorbind, corpul nostru creează colagen prin descompunerea proteinelor pe care le consumăm în aminoacizi, care sunt elementele de bază din care organismul poate forma noi proteine. Producţia de colagen se diminuează pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar cantitatea de colagen scade cel mai rapid din cauza expunerii în exces la soare, a fumatului, a alcoolului în exces şi a lipsei de somn şi de exerciţii fizice.

„Odată cu îmbătrânirea, colagenul din straturile profunde ale pielii se schimbă de la o reţea bine organizată de fibre la un labirint neorganizat. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care au peste 35 de ani şi este cauzat de faptul că, în timp, corpul nostru se luptă din ce în ce mai mult să absoarbă cantităţile adecvate de nutrienţi necesari pentru a produce colagen. În cazul doamnelor, densitatea colagenului în perioada menopauzei scade în medie cu 2% anual“, explică Tatiana Niţă, medic primar dermatolog în cadrul reţelei de servicii medicale private Regina Maria.

Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în colagen poate ajuta organismul să depăşească o parte din această problemă de absorbţie. Ca rezultat, corpul poate rămâne mai puternic şi mai sănătos chiar şi pe măsură ce îmbătrânim. Consumul de alimente bogate în colagen sau alimente care stimulează producţia de colagen poate ajuta, de asemenea, la crearea elementelor de bază, a aminoacizilor de care avem nevoie pentru obiectivele pielii. Trei aminoacizi sunt importanţi pentru sinteza colagenului: prolina, lizina şi glicina, care se găsesc în peşte, carne de pasăre, ouă, lactate, leguminoase, usturoi şi soia.

„Vitamina C joacă un rol major, prin urmare, este esenţial să obţineţi suficientă vitamina C din citrice, fructe de pădure, verdeaţă cu frunze, ardei gras şi roşii. Producţia de colagen necesită, de asemenea, nutrienţi precum zincul care se găseşte în crustacee, leguminoase, carne, nuci, seminţe şi cereale integrale.“

Administrarea de suplimente cu peptide de colagen poate creşte densitatea minerală osoasă la femeile care se apropie de menopauză. Testele de densitate minerală osoasă sunt cele care măsoară rezistenţa oaselor şi sunt folosite pentru a ajuta la diagnosticarea persoanelor cu osteoporoză. O scădere a densităţii minerale osoasă poate duce la un risc crescut de fractură osoasă sau de ruperi osoase mai grave. În plus, pentru persoanele în vârstă care se confruntă cu deteriorarea musculară, colagenul poate ajuta la întărirea muşchilor.

Una din metodele prin care putem îmbunătăţi considerabil gradul de hidratare şi elasticitate al pielii este prin aportul de cosmetice pe bază de colagen, care, la fel ca suplimentele alimentare, pot fi utilizate atât de femei, cât şi de bărbaţi.

„Colagenul a devenit de interes pe măsură ce consumatorii au fost tot mai interesaţi de formulele cosmeticelor, iar firmele de produse de îngrijire i-au informat despre beneficiile diverselor ingrediente şi au devenit mai transparente cu procesele din spatele producţiei. În ultimii ani, companiile producătoare şi-au construit strategia de comunicare mult mai puternic pe diferenţierea prin beneficiile funcţionale şi rezultatele dovedite clinic“, spune Claudia Pălăcian, manager de produs la Farmec, cel mai mare producător local de cosmetice.

Farmec are în portofoliu produse bogate în colagen în gamele Aslavital şi Gerovital Equilibrium, cea din urmă fiind o linie profesională, destinată tratamentelor în saloane cosmetice. Fiolele Aslavital conţin un ser cu colagen şi elastină de origine marină, ferulan, CobioDefender EMR şi argilă. Datorită aportului de colagen şi elastină, ridurile sunt atenuate, iar gradul de hidratare şi elasticitate al pielii este îmbunătăţit. Cre­ma hidratantă şi antirid din gama Aslavital conţine un complex de colagen şi elastină de origine marină, ajutând şi ea la menţinerea elasticităţii şi tonifierii pielii.

„Colagenul utilizat în produsele Aslavital şi Gerovital Equilibrium este de origine marină. Avantajele acestuia faţă de cel de origine animală sunt greutatea moleculară mai mică, ceea ce duce la o absorbţie mai bună, cantităţile de toxine aproape neglijabile, răspunsul inflamator scăzut şi randamentul mai ridicat. Datorită capacităţii sale filmogene, colagenul nativ are efect tensor, îmbunătăţind şi capacitatea de apărare a pielii la stimulii externi şi la stresul oxidativ.“

Claudia Pălăcian spune că a remarcat că în ultimii ani sunt tot mai căutate produsele sub formă de seruri, aşa cum sunt fiolele cu colagen, care sunt mult mai intense şi penetrează mai bine pielea. În plus, se pot combina cu produse tip creme pentru a le potenţa beneficiile.

Colagenul a urcat pe lista de priorităţi a oamenilor în contextul în care astăzi se dezvoltă generaţii „youth-obsessed“ (obsedate de tinereţe), care caută deci fel şi fel de modalităţi pentru a ţine aspectul fizic la cote cât mai bune şi bătrâneţea la distanţe cât mai mari.

„Colagenul reprezintă aproximativ 60% din cartilaj, un ţesut foarte ferm care înconjoară oasele şi le amortizează de şocul mişcărilor cu impact puternic, astfel încât deteriorarea colagenului ar putea duce la pierderea cartilajelor şi la apariţia problemelor articulare. Stilul de viaţă activ şi dieta sănătoasă joacă un rol sur­prinzător de mare în aspectul şi tinereţea pielii noastre, prin urmare totul se reduce la colagen“, este de părere Tatiana Niţă de la Regina Maria.

Consumul de vitamina C, proteine, cupru şi seleniu este vital pentru formarea normală a colagenului. Fragmentele de colagen odată ajunse în stomac sunt descompuse, în continuare, în peptide mici şi aminoacizi, adică nutrienţi care vor fi absorbiţi în intestin.

Chiar dacă fiecare dintre cele două tipuri de colagen se găseşte în cantitate mai mare în anumite ţesuturi, colagenul de tip I şi colagenul de tip II prezintă o structură şi o funcţie similare datorită unei compoziţii similare de aminoacizi. Important este nu atât tipul de colagen, cât calitatea aminoacizilor.

„După anul 2010, s-au publicat constant studii cu privire la rolul şi importanţa colagenului în sănătatea pielii şi a articulaţiilor. Corespunzător, a început să crească şi interesul pentru introducerea acestui nutrient în formulele unor suplimente alimentare, lucru evidenţiat şi de numărul tot mai mare de produse notificate în România mai ales după 2014“, spune Bogdan Bănică de la Queisser Pharma.

Iar viitorul nu pare să reducă importanţa preocupării pentru acest elixir împotriva îmbătrânirii, ba chiar dimpotrivă.