Style

Caraibe: Ce culoare are apa mării în paradisul starurilor rock?

12 sep 2011 2121 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Insula Santa Lucia este o mică bijuterie a contrastelor. Scăldată de Marea Caraibelor şI parte din Insulele Vântului din Arhipelagul Antilele Mici, Santa Lucia are multe de oferit: de la resort-urile luxoase populate de turişti americani şI britanici la satele pitoreşti de pescari, de la yachturile semeţe şI rezidenţele impunătoare ale starurilor rock la casele locanicilor construite pe înalte picioare de lemn, de la nisipurile fine scăldate de marea caldă la pajiştile de un verde luxuriant flancate de palmieri şI cocotieri unde pasc vacile sătenilor. Peisajele în culori tropicale, clima caldă fac din micuîa insulă un décor perfect pentru concedii, luna de miere sau orice altă aniversare legată de mariaj.

Domnul Banks, un englez trecut de 60 de ani şI fost pilot, pe care l-am cunoscut pe cursa British Airways de la Londra spre Santa Lucia, vine în insulă pentru cea de-a cincisprezecea oara, pentru a aniversa alături de soţia sa al şaptelea an de căsătorie. Domnul Banks este doar unul dintre zecile de mii de turişti englezi care se retrag în insulă pentru a scăpa de apatica clima din Regat.

"Nu poţI veni în Santa Lucia ş să stai doar căteva zile. Trebuie să staţI măcăr până de Crăciun", ne sfătuişete Capitanul Typhoon, un localnic care ne asigură că nu este pirat, dar dacă vrem, ne poate duce cu barca sa până la locul în care Johnny Depp a filmat pentru Piraţii din Caraibe.

ŞI are în mare măsură dreptate. Sunt atâtea locuri de explorat, atâtea culori pe care le ia marea atunci când esţI în larg şI pe care trebuie să le vezi, atâtea senzaţii de experimentat.

Marea Caraibelor este experienţă unică. Fie că programezi o excursie cu catamaranul (vas înalt cu velă) de la hotelul în care eşti cazat, fie mergi cu o barca motorizată a Capitanului Typhoon, aşa cum am făcut noi, experienţa va fi unică. Turcoaz deschis, apoi închis, şI pentru ca atunci când adâncimea apei creşte, Marea Caraibelor să devină asemeni unei imense călimări de cerneală, toate aceste culori impresionează.

Maluri împădurite ale insulei, unde candienii, englezii sau americanii şi-au construit case de vacanţă sau adevărate ansambluri rezidenţiale, încântă ochiul, fiind protejate de palmieri zvelţI în înalţi. Starul rock Mick jagger, solistul trupei Rolling Stones, are o reşedinţă de vancaţă în Santa Lucia. Cocoţată pe unul dintre malurile insulei, ascunsă în vegetaţia luxuriantă, casa de vacanţă a starului este simplă însă peisajul ce I se întinde în faţă este încântător.

Încântătoare sunt şI scufundările pe care le poţI face în mare. Apa limpede îţI dă voie să vezi peştii galbeni cu dungi negre, peşti spadă, dacă ai noroc poţI vedea şI delfini. Iar ploaia cu stropi mari şI calzi care începe aproape din senin în Santa Lucia, te făce să nu mai vrei să ieţI din mare.

Pitonii gemeni, munţI ce nu depăşesc în înălţime 800 de metri, sunt principala atracţie a insulei. După o coastele înalte al insulei, parte stâncoase, parte împădurite, Petit Piton (750 metri) şI Gros Piton (797 metri) se ridică semeţI din apă. Cei doi gemeni sunt îmbrăcaţI de păduri tropicale, care servesc drept adăpost pentru păpagali coloraţI şI păsări tropicale al căror nume nu l-am reţinut atunci când au făcut subiectul vreunui documentar văzut pe Discovery Channel. Între cei doi munţI gemeni se întinde o plajă cu nisip albă unde te poţI întinde la soare şI poţI savura berea Piton, specialitatea locului, sau un rum punch. În nisipurile de pe plajă îşI fac adăpost crabi translucizi, care asemeni unor miriapode pe tocuri, se micşă lateral în coace şI în colo, şI se asund în nisip tocmai atunci când ai încerci să îi fotografiezi.

Din traseul turistic al insulei face parte şI vasul Perla Neagră unde piraţii au dus lupte grele în filmul Piraţii din Caraibe. Ca orice fan care îş vede starul cu ochii, după ce trec la câţiva metri distanţă de vas, rămân cu impresia că în film Perla Neagră era mai mare.

Vegetaţia de un verde ce copleşeşte ochiul obişnuit mai mult cu griul urban, asigură turiştii că locul are de oferit şI delicii culinare: fructe exotice şI zemoase aşcum sunt papaya, mango, avocado şI galbenele banane. Porumbul american, pentru că insula face parte din coasta Americii Centrale, este gătit în varia forme: în supe sau fiert, în salate care acompaniază fripturi de vită sau burgeri plaţI, pentru că americanii sunt cei mai des întâlniţI pe insulă.

Santa Lucia este în apropiere de insulele Martinica, Saint Vicent, şI la nord de Barabados. O perlă verde dintr-un colier de insule ce nu îşI dă motive să o părăseşti.