Style

Care este secretul parfumului purtat de fiica lui Chaplin sau de Nancy Reagan: Esenţa stă alături de legende precum Chanel no 5 şi este sursa de inspiraţie pentru cele mai cunoscute parfumuri de azi

16 dec 2015 2846 afişări de Roxana Pricop
Din aceeaşi categorie

Fondată de tatăl milionar în urmă cu 60 de ani şi condusă acum de fiul a cărui misiune este menţinerea businessului în familie, casa de parfumuri Jean-Charles Brosseau este un clasic în viaţă. Sticle art deco, note florale discrete şi feminitatea care nu „strigă“ după aten­­ţie sunt tră­să­turile mărcii JCB ce au făcut ca Geraldine Cha­plin sau Nancy Reagan să se numere printre pur­tătoa­rele creaţi­ilor sale. Prezent la Bucureşti pentru a lansa ultima creaţie în parfumeriile Beautik, Benoît Brosseau, preşedintele casei, vorbeşte într-un interviu pentru După Afaceri Pre­mium despre tra­diţia parfumeriei fine franceze.

„Rezervat şi discret ar fi profilul celei care poartă parfumurile Jean-Charles Bro­s­seau. Nu creăm parfumuri ce pot fi simţite de la zeci de metri distanţă. Ombre Rose, ce îmbină notele florale cu cele pudrate, exprimă cel mai bine trăsăturile brandului“, spune Benoît.

Benoît este fiul lui Jean-Charles Brosseau, designer de modă care a lucrat pentru marile case franceze Hermès şi Guy Laroche, până să descopere că îi lipseşte un accesoriu important din garderobă: parfumul.

„Ombre Rose“, creat la începutul anilor ’80, a devenit semnătura casei franceze la scurt timp după lansare. Parfumul a intrat în cărţile de istorie olfactivă alături de legende precum Chanel no 5 şi Opium de la Yves Saint-Laurent. Mai mult, i-a inspirat pe parfumierii zilelor noastre. Iar cele care poartă astăzi parfumurile „Trésor“ de la Lancôme sau „Flower“ de la Kenzo trebuie să îi mulţumească lui Brosseau pentru că aceste creaţii au avut drept sursă din inspiraţie „Ombre Rose“.

„Ombre Rose a fost creat de tatăl meu alături de Jacques Paul, cel care a devenit mai târziu parfumierul oficial al casei Chanel. Este o trimitere către copilăria tatălui meu. Parfumul nu se compune din clasicele note de bază, mijloc şi vârf. Notele florale de ylang-ylang, lăcrămioare şi trandafir sunt învăluite de cele de vanilie şi lemn de santal. Sticla este inspirată dintr-o veche creaţie Mury denumită Narcisse Bleu, de la mijlocul anilor ’20, care astăzi nu mai este produsă“, mai spune Benoît.

Sticlele parfumurilor sunt un alt element distinctiv al creaţiilor JCB, pentru că toate folosesc acelaşi design art deco. Aristocraţi crini sunt imortalizaţi într-un plan ce, în funcţie de parfum, devine metalizat sau lăcuit.

De la primul parfum până în prezent, casa franceză şi-a completat portofoliul cu noi creaţii ce rămân fidele parfumeriei fine. Fie că este vorba despre colecţia „Fleurs d’Ombre“, varianta modernă şi light a stilului Brosseau, fie că este vorba de cea mai recentă creaţie - „Ombre Rubis“, semnătura olfactivă este recognoscibilă de la prima pulverizare.

„Ombre Rubis“, recent lansat la Bucureşti în parfumeriile Beau­tik, este un parfum contemporan, ce ascunde o combinaţie neaşteptată de stiluri.

Creat de celebrul „nas“ Thomas Fontaine, parfumul este rezultatul unui mix de note de bergamotă, citrice, rubarbă şi mimoză.

Acest amestec este acodat cu note de floare de portocal, iasomie de apă şi frunze de violetă. Notele de final sunt vanilia şi nuca de cocos.

„Este un parfum floral oriental, pe care îl văd purtat de femei mature, aflate în poziţii de conducere, primăvara sau vara, în special seara“, a conchis Benoît.