Style

Care sunt cele mai citite carti despre criza?

16 apr 2009 257 afişări
Din aceeaşi categorie
Un eseu deloc simplu despre impactul putin probabilului si un ghid practic despre cum poti lupta impotriva crizei au fost cele mai vandute carti despre criza de pe rafturile librariilor Carturesti si Diverta in primele trei luni ale acestui an. Cele doua titluri sunt: „Lebada neagra", scrisa de Nassim Taleb, actual eseist si fost trader la UBS, alaturi de „Cum sa combateti recesiunea" a lui Nicholas Bate, autor si consultant de business.
Ce diferenta pot face cele doua carti cand subiectul crizei financiare este nedezlipit de prima pagina a ziarelor si de jurnalele TV de stiri de ceva timp incoace? O mare diferenta, ar fi raspunsul. 
In cartea sa, Nicholas Bate vine cu un set de 176 de strategii - dintre care macar una trebuie sa functioneze - despre cum se pot rezolva problemele financiare, despre cum se pot lua decizii dificile si solutii concrete in situatii, bineinteles, cauzate de criza. Mai mult decat atat, autorul ii da voie cititorului sa scrie cartea la propriu: fiecare capitol se termina cu o intrebare: „Ce actiune trebuie sa intreprindeti?" fiind lasat un spatiu unde cititorul isi poate scrie raspunsul.
Taleb si a sa „Lebada neagra" nu sunt la fel de usor de abordat, insa, cei care vor ajunge la pagina 416 (ultima pagina a cartii) nu vor mai vedea lumea cu aceiasi ochi. Pe scurt, lebada neagra este un simbol folosit pentru evenimentele cele mai importante si mai influente din istoria omenirii. „Un numar mic de Lebede Negre ne explica aproape tot ceea ce se intampla in lume, de la succesul ideologiilor si al religiilor la dinamica evenimentelor istorice", scrie Taleb.
O lebada neagra este un eveniment surprinzator si cu impact major. Criza financiara devine astfel o lebada neagra in ochii lui Taleb.
Cei care au cumparat si au citit despre impredictibila si influenta lebada a lui Taleb asteapta acum sa ii auda „cantecul". Pentru ca asteptarea sa nu li se para lunga, mai pot citi „Era turbulentelor. Aventuri intr-o lume noua" de Alan Greenspan sau „Doctrina Socului" de Naomi Klein, titluri care se situeaza pe locurile secunde in topul celor mai vandute carti, realizat de Diverta si Carturesti.