Style

Care sunt cele mai eficiente antrenamente şi care este "aparatul" vedetă din sala de sport: "După câţiva ani în care totul era foarte sofisticat, din 2015 s-a observat altă tendinţă"

29 mar 2016 6048 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

În ultimii ani, sălile de sport s-au populat cu fel şi fel de prezenţe, unele mai exotice ca altele, de parcă procesul de ardere a calori­ilor era direct proporţional cu gradul de complexitate al „bestiilor“ de fier. Până la un moment dat când chiar obiectul asupra căruia se lucra, propriul trup, s-a transformat în cel mai de preţ instrument din sala de fitness. Degeaba încearcă acum benzile de alergat cu fel şi fel de monitoare sau complicatele aparate cu greutăţi să revină în lumina reflectoarelor. Vedeta este una singură. Restul sunt accesorii.

„După câţiva ani în care tendinţele în sport şi fitness au adus în prim-plan aparate cât mai sofisticate şi tehnologizate, începând din anul 2015 se observă o simplificare a antrenamentelor şi se readuce în prim-plan aparatul cel mai de preţ, propriul corp. Ultimele studii în materie de fitness au relevat faptul că cele mai eficiente antrenamente sunt cele funcţionale, în care se lucrează cât mai mult cu greutatea propriului corp“, spun reprezentanţii Pescariu Sports&SPA, unul dintre cele mai cunoscute cluburi de sport din Bucureşti.

Astfel, încă de anul trecut clubul a luat decizia de a amenaja în interiorul sălii de fitness o zonă dedicată special antrenamentelor funcţionale unde intră în „joc“ fel şi fel de accesorii. Din ce în ce mai populare sunt antrenamentele TRX sau KettleBell. Antrena­mentele TRX se construiesc în jurul unor benzi de material suspendate de tavan. 

„TRX foloseşte forţa gravi­taţională şi propria greutate corporală, în cadrul unui antrenament care este menit să dezvolte simultan forţa, echilibrul, flexibilitatea şi stabilitatea trunchiului. Avan­tajul acestui program este că poate fi folosit oriunde şi de persoane cu diferite niveluri de pregătire (chiar şi atleţi profesionişti, ciclişti de nivel olimpic, înotători)“, explică reprezentanţii Pescariu Sports&SPA.

Kettlebell-ul, „jucăria“ cu care se construieşte un alt tip de antrenament, nu este altceva decât o bilă metalică cu fundul plat şi cu mâner.

„Este un instrument folosit în antrenamentul armatei ruse, mai grea decât o ganteră, care oferă o amplitudine mai mare a mişcării, arde mai multe calorii şi defineşte mai bine musculatura. Kettlebell Training ne ajută să lucrăm într-un singur antrenament toată musculatura şi, în acelaşi timp, să avem o frecvenţă cardiacă ridicată pentru un metabolism accentuat. Este antrenamentul funcţional în forma sa cea mai înaltă: dezvoltă viteza, forţa, îndemânarea şi rezistenţa.“

World Class, cea mai extinsă reţea locală de centre de fitness, subliniază şi ea importanţa antrenamentelor funcţionale. „În acest sezon am introdus noul concept de antrenament FT-Power, Functio­nal Training Power şi, de asemenea, am reintrodus programul C-Core, Cross Core. Conceptele FT-Power şi C-Core sunt potrivite pentru ţoti cei care vor să se antreneze pentru o condiţie fizică mai bună, vor să-şi dezvolte rezistenţa şi viteza, dar şi să îşi tonifice musculatura“, spune Peter Ambjorn, general group fitness manager World Class România şi World Class Serbia.

Potrivit acestuia, FT-Power este un program de group fitness care lucrează simultan mai multe grupe musculare. Exerciţiile se adresează în special părţii inferioare a corpului (picioare şi regiunea lombară). „World Class a reintrodus antrenamentele C-Core, o clasă cu durată de 45 de minute, care lucrează preponderent zona centrală a corpului, căci nu trebuie să uităm că un abdomen puternic înseamnă un corp rezistent şi funcţional. Acest antrenament creşte rezistenţa şi are un efect metabolic datorită implicării unui număr mare de muşchi într-un circuit non stop“, mai spune Ambjorn. Dar pentru ca trupul să revină cu drag în sala de exerciţii, muşchii trebuie şi răsfăţaţi, nu doar munciţi.

„O rutină de antrenament echilibrată presupune combinarea antrenamentelor de forţă cu clasele de group fitness: de rezistenţă, cardio, yoga şi pilates, precum şi cu o alimentaţie sănătoasă. De asemenea, nu trebuie să uităm să oferim corpului odihna de care are nevoie după antrenamentele executate“, mai spune reprezentantul World Class.

Lucrurile nu se puteau lega mai bine pentru că la începutul acestui an, în Bucureşti, a fost finalizat unul dintre cele mai spectaculoase proiecte în domeniul „stării de bine“, Therme.

Astfel, o investiţie de 50 de milioane de euro şi-a deschis izvoarele termale pentru miile de clienţi curioşi.

„Temperatura şi compoziţia apei termale fac din această resursă naturală una dintre cele mai valoroase şi la îndemână metode de menţinere a sănătăţii şi a stării de bine. Medicii spun că ar trebui să facem zilnic şedinţe de cel puţin 15 minute de scufundări în apa termală pentru a ne menţine starea de sănătate şi tonusul psihic“, spun reprezentanţii Therme Bu­cureşti. Apele termale aduse de la mai bine de 3.000 de metri adâncime, cele mai adânci foraje făcute în România după 1989, încep să lucreze asupra trupului chiar din primele două minute. 

„Relaxarea musculară creează în corp condiţiile necesare pentru ca anumite reacţii să aibă loc mai rapid şi sinergic. În plus, temperatura apei, care la Therme Bucureşti este de 33 de grade Celsius, accentuează efectele benefice ale substanţelor minerale asupra organismului. După 5 minute de îmbăiere, mineralele intră prin porii pielii şi creează un triplu efect: calmează, hidratează şi cicatrizează. După 7 minute stimuli de relaxare ajung la creier şi determină reacţii care generează starea de bine, cum ar fi producţia de endorfine, cunoscute sub numele de „hormonii fericirii“. La doar 10 minute petrecute în apă geotermală, căile respiratorii sunt degajate, iar efectul de relaxare se dublează, pentru că sângele transportă în tot corpul substanţele care erau absorbite doar prin piele“, expun reprezentanţii Therme Bucureşti „chimia“ din spatele relaxării.

Mai aveţi răbdare cinci minute şi ritualul va fi complet.

„După 15 minute, efectul de relaxare este generalizat pentru că apa termală calmează sistemul nervos prin două mecanisme: primul, prin substanţele pe care le conţine şi care pătrund în corp prin piele şi plămâni şi al doilea, prin faptul că stimulează producţia de endorfine. Studiile recente au demonstrat că o baie cu apă termală produce o cantitate de endorfine cel puţin la fel de mare ca atunci când mâncăm o tabletă de ciocolată.“

Iar după răsfăţ revenim în sală, la TRX sau FT-Power, iar apoi la alte 15 minute de „ciocolată termală“. Ritualul se repetă. Strict, cu religiozitate. Trupul este templul, iar grija pentru el trebuie să devină regulă, nu excepţie.