Style

Ce cadouri uimitoare au primit oamenii de afaceri şi ce-şi doresc anul acesta de Sărbători: "Cel mai inspirat cadou a fost un Morgan. Este o maşină absolut spectaculoasă. O bijuterie"

15 dec 2016 2197 afişări de Roxana Petrescu, Cristina Roşca, Bogdan Alecu, Alina-Elena Vasiliu
Din aceeaşi categorie

Benzi desenate sau chiar un joc pe calculator în care cineva drag devine eroul principal? Excursii custom-made? Pălării făcute la meşteri autentici sau călătorii cu balonul? Cursuri de zbor sau o noapte în deşertul roşu al Iordaniei? Un meci strâns cu Horia Tecău sau o caricatură delicios executată?

Noi ne-am făcut datoria şi am întrebat în stânga şi în dreapta cum ai mai putea să surprinzi o persoană care are aproape tot ce îşi doreşte pentru că ştim că fără idei bune, sărbătorile pot deveni o perioadă destul de tensionată.

Admitem, unele răspunsuri ne-au adus zâmbetul pe buze. Sperăm să genereze acelaşi efect şi pentru dumneavoastră. Mai presus de toate însă, sperăm să vă fim de ajutor şi să aveţi sărbători mai inspirate ca niciodată.

Lectură plăcută! Ne vedem la cumpărături!

 

 

Din lumea celor care nu cuvântă

În general, pe o persoană care are aproape tot ce îşi doreşte o poţi surprinde cu lucruri personalizate, cu o decoraţiune deosebită pentru casă sau poate chiar cu un city break într-una dintre capitalele preferate din  Europa, afirmă Adina Plopeanu, proprietarul şi managerul complexului hotelier de patru stele Privo din Târgu Mureş.

Pentru antreprenoare ultimul cadou care a impresionat-o a fost cel mai recent primit de la soţul său. Îl aşteaptă acum pe următorul, glumeşte ea.

„Lăsând gluma la o parte, îmi plac cadourile, cărei femei nu îi plac, până la urmă. Toate cadourile pe care le-am primit sunt deosebite, nu pot spune că este unul mai presus de restul. Fiecare dar în parte îl asociez cu persoana de la care l-am primit şi asta cred că îl face aparte.“

Nu îi place însă doar să primească ci şi să dăruiască. Fetiţa sa în vârstă de şase ani are o pasiune pentru pisici şi cea mai mare dorinţă a ei de aproximativ doi ani a fost să aibă o pisică pe care să o poată ţine în braţe. „De ziua ei i-am adus acasă două pisicuţe de care am început cu toţii să avem grijă. Atunci când îndeplineşti visul cuiva şi îi vezi bucuria şi sclipirea din ochi, indiferent care este valoarea cadoului, poţi spune ca ai oferit un dar deosebit.“

 

Personalizarea, mama darului perfect

Anda Roman, designerul de interior şi directorul artistic al design concept store-ului Atelier Anda Roman, spune că cel mai inspirat cadou pe care l-a primit a fost un Morgan, de ziua ei.

„Este o maşină absolut spectaculoasă cu aerul ei retro şi detaliile lucrate manual. O bijuterie...“, spune designerul. La rân­dul ei, spune că darul cel mai inspirat pe care

l-a făcut a fost o călătorie surpriză organizată pentru soţul ei pe care a reuşit să o ţină secretă până aproape de plecare.

„Cred că cea mai bună idee ar fi un cadou personalizat. Ceva făcut de mine special pentru persoana respectivă. Un tricou brodat cu un mesaj cu semnificaţie pentru persoana respectivă, o fotografie făcută de mine sau orice altceva făcut de mână“.

Pentru anul acesta, Anda Roman spune că îşi doreşte o simplificare.

„Anul ăsta am decis ca fiecare dintre noi să primească un singur cadou. Cred că îmi doresc să primesc un cadou în spatele căruia să pot simţi un gând care îmi este adresat numai şi numai mie. Poate fi orice, că am multe pasiuni...:))“

 

Surprize, surprize

Andreea Constantin, designerul din spatele brandului de modă Rhea Costa, spune că ultimul cadou care a lăsat-o fără cuvinte a fost o excursie surpriză de trei zile la Stockholm, de care a aflat doar cu jumătate de oră înainte de plecarea spre aeroport, la ora 4.00 dimineaţa.

„Totul fusese organizat în cele mai mici detalii fără ca eu să aflu, chiar şi bagajul meu fusese pregătit impecabil.“

Recunoaşte că un moment sau o experienţă specială i s-au părut întotdeauna cele mai frumoase surprize. Nu crede că un cadou perfect trebuie neapărat să aibă o valoare materială mare, ci poate fi ceva simplu, care aminteşte de emoţia Crăciunului din copilărie, spre exemplu.

„Noi toţi redevenim copii în perioada sărbătorilor de iarnă.“ Când a venit vorba despre ce îşi doreşte în acest an, recunoaşte că nu doar acum, ci mereu i-a fost greu să menţioneze ceva material. „M-ar bucura însă ca darurile pentru mine să fie redirecţionate către cauze sociale în care eu şi cel care oferă credem. Am fost fericită să aflu că există acum şi în România platforme care transformă această idee în ceva la îndemâna oricui.“

Spune că este foarte atentă la oameni, la pasiunile şi dorinţele lor, şi recunoaşte că dacă nu este o idee care îi vine spontan, face eforturi mari ca ceea ce alege să fie special, să aibă o semnificaţie, să fie ceva cu adevărat potrivit celui care îl primeşte.

„Cred însă cu tărie că atunci când dăruieşti, dăruieşti de fapt bucurie şi dacă te laşi ghidat de această idee, cadoul tău va fi deosebit.“

 

Amintiri de pus la sertar

Anul trecut, unul dintre clienţii cofetăriei Grace Couture Cakes a comandat un tort şi prăjituri personalizate, cu un decor de poveste de Crăciun. „Mi-a spus atunci că nu este pentru a-l dărui, ci pentru a-l împărţi cu cei dragi. Mi-a plăcut mult ideea aceasta - nu dăruia un tort, ci crea o emoţie şi o amintire. Cred că este o surpriză minunată pentru cei care „au totul“, spune Alina Sudriu, antreprenoarea care deţine laboratorul de torturi şi prăjituri Grace Couture Cakes. Pentru ea, cadoul ideal acum, după un an plin cu multe proiecte şi multe provocări, ar fi o vacanţă. Totuşi, ultimul cadou care a impresionat-o a fost unul mult mai personal, realizat de fetiţa ei Ana Grace. „Mă uimeşte mereu câtă creativitate şi iubire poate îngloba un obiect ce iese din mâinile unui copil.“ Nu oferă însă mai multe detalii. La polul opus, cel mai frumos cadou pe care antreprenoarea l-a făcut a avut-o destinatar tot pe fetiţa ei. A fost momentul în care i-a arătat acesteia noul cake shop Grace Couture Cakes din Băneasa Shopping City. Numele ei se regăseşte în numele brandului. „L-a recunoscut cu emoţie, deşi are doar 4 ani, iar clipa aceea e pentru mine una pe care o păstrez în sertarul de amintiri cu fluturi în suflet.“

 

Un cadou de 50 de dolari pentru omul Facebook

Cătălin Dobre este executive creative director la McCANN Bucharest (not Budapest), de imaginaţia lui fiind legată apariţia unor personaje spumoase precum Ghiţă Ciobanul, omul care a făcut Vodafone mai popular ca niciodată, sau relansarea ROM, unul dintre cele mai vândute branduri de dulciuri din România. Când toată lumea caută inspiraţie, După Afaceri Premium s-a gândit că poate Cătălin Dobre ar putea genera câteva idei.

Ce cadou i-aţi oferi lui Mark Zuckerberg cu un buget de 50 de dolari? „O noapte de cazare într-un castel din Transilvania. Sigur se îndrăgosteşte de loc şi se mută aici.“

Care a fost cadoul care v-a lăsat fără replică? „Am primit o carte. O carte scrisă pentru mine, o poveste bazată pe «fapte reale». Îmi plac mult cadourile în care oamenii investesc suflet, nu bani.“

Care a fost cel mai inspirat cadou pe care credeţi că l-aţi făcut? „În general îmi place să fac cadou experienţe, nu obiecte. Obiectele, de obicei, ori ajung pe vreun raft, ori prin vreo cutie, ori prin vreun dulap. Experienţele le ţii minte. Te lasă cu o amintire, cu ceva mult mai valoros.“

S-a notat?

 

Cadouri care continuă să trăiască

Cristian Preotu, antreprenorul care deţine împreună cu soţia sa Maria mai multe businessuri în domeniul gastronomiei printre care şi magazinele Comtesse du Barry, afirmă că îi place să facă daruri aparte chiar mai mult decât să primească.

„Mă bucur să îi văd pe cei dragi că sunt fericiţi. Cred că cel mai deosebit cadou făcut de mine până acum a fost un sejur la Milano, cu bilete la operă Ia «I due foscari» la Scala din Milano, spectacol în care a cântat Placido Domingo.“

Pentru acest an i-ar plăcea ca Moş Crăciun să îi aducă şi lui o vacanţă de câteva zile la schi împreună cu familia. Parte din cadou ar fi şi o masă la restaurantul lui Marc Veyrat, un chef francez specializat în gastronomia moleculară.

„Mi-amintesc şi acum ultimul cadou care m-a lăsat fără cuvinte. Am primit de ziua mea acum câţiva ani o cutie mare, aproximativ de mărimea unui frigider. Înăuntru era un cocoş viu şi o reţetă de «coq au vin», respectiv cocoş cu vin. Nu am urmat reţeta, iar după câteva zile pe care le-a petrecut în Floreasca (în cartierul unde locuieşte antreprenorul - n. red.), cocoşul a fost trimis la Turda, unde trăieşte în continuare zile frumoase.“ Când vine vorba de un cadou pe care l-ar recomanda pentru o persoană care are deja totul, aminteşte de o sticlă de vin, un Romanee Conti de exemplu, sau un Mouton Rothschild din 1982 care va crea cu siguranţă foarte multă emoţie.

„Bernard Pivot, un ziarist şi scriitor celebru din Franţa, a dedicat un capitol din Dicţionarul îndrăgostit de vin (Dictionnaire amoureux du vin -  n.red.) pentru a descrie experienţa unică de a gusta acest vin Romanee Conti“, conchide antreprenorul.

 

Un Aladin mesager şi o poezie

Dana Petcu, country manager al diviziei de cosmetice Christian Dior pentru România, îşi pregăteşte deja lista de cadouri pe care vrea să i le ceară lui Moş Crăciun şi recunoaşte că de la an la an observă o serie de schimbări.

„Mai exact, încep să predomine fie obiectele de casă, de porţelan (am tot fost pe la Azay), fie serviciile de relaxare, călătorie şi mai puţin alegerile vestimentare.“ Cel mai special cadou pe care l-a primit, a fost un „Aladin“ mesager care i-a recitat o poezie personalizată, concepută de prietenii ei. „Era de ziua mea, însă poate fi o idee bună de cadou şi cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pe mine personal mă bucură foarte mult felicitările, mesajele şi gîndurile adresate de sărbători.“

Când alege ea cadourile pentru cei dragi este atentă la preocupările şi preferinţele persoanei în cauză. A oferit de la lucruri utile, dorite, până la experienţe, servicii de relaxare, de petrecere, dar şi cu mesaj. „Nu ştiu cum aş putea măsura cel mai frumos dar pe care l-am oferit. Cred că deosebit este fie timpul, fie disponibilitatea acordată sau amândouă, însoţite sau nu de diferite lucruri.“ Îşi aminteşte însă că recent i-a oferit unei prietene (copil) o jucărie pe care o căuta de aproximativ un an şi nu o găsea. Alte daruri sunt un jurnal de dezvoltare personală cu între­bări presetate şi un caiet gen Oracol, în care poţi completa spaţiile libere despre persoana căreia vrei să i-l oferi. „Chiar am şi completat câteva.“

 

Interzis persoanelor care au rău de înălţime

Dana Tudorache, executivul român care conduce de mai bine de 15 ani afacerea The Body Shop în România, îşi doreşte să primească în acest an de sărbători o excursie de câteva zile. Nu este pretenţioasă cu destinaţia. Totuşi, recunoaşte că i-a rămas în minte hotelul Skylodge din Perú, care cuprinde în loc de camere mai degrabă nişte corturi transparente suspendate pe versanţii din zona Cuzco. Este de altfel un cadou pe care l-ar recomanda şi pentru o persoană care are deja totul.

„Le-am văzut de la depărtare (corturile, n.red.) atunci când am mers într-o vacanţă. Erau deja toate locurile ocupate. Bănuiesc totuşi că este o experienţă de neuitat pentru oricine.“ Pentru o persoană care deja are aproape totul, executivul mai vine cu câteva idei de Crăciun, respectiv o eşarfă sau un fular din vigonie (vicuna) „care nu are cum să nu încânte“, o plimbare cu balonul, o cină gourmet într-un loc special, bilete la un concert sau la spectacol deosebit. În principiu, cadouri experienţă.

„Cred că la rândul meu, cel mai frumos cadou pe care l-am oferit au fost de fapt două bilete la un concert romantic pe Arena din Verona. Le-am oferit unui cuplu de tineri căsătoriţi.“

Pentru ea, ultimele cadouri care au impresionat-o au fost o chitară primită de la soţ şi un dvd „Guitar for dummies“ („Chitara pentru începători“) de la copiii săi.

 

O bomboană cu numele Bucuria

Pentru Dani Cara­mihai, unul dintre fondatorii şi acţionarii grupului de cluburi şi baruri Fratelli, cel mai important aspect al unui dar este cel personal, respectiv implicarea emo­ţională a celui care îl oferă.

„Este necesar doar să îţi faci puţin timp şi să îl asculţi pe celălalt, să vezi ce îl bucură pe acesta şi să încerci să îi „oferi“, în măsura posibilităţilor tale, această «bucurie».“ În ultima perioadă, mai toată lumea se plânge că nu are timp să se bucure de ceea ce are sau pur şi simplu să se bucure, adaugă antreprenorul. „O altă variantă de cadou, mai simplă, ar fi să îi oferi o bomboană ... „Bucuria.“

Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care le-a primit el a fost din partea unui membru al echipei sale care a organizat, fără ştirea şi implicarea lui, una dintre cele mai frumoase petreceri de Crăciun. „Conceptul acestei petreceri a fost intresant, iar fiecare dintre membrii echipei s-a implicat într-un mod inedit. Fiecare dintre ei a trebuit să gândească, să cumpere sau să pregătească un cadou simbolic pentru un alt coleg.“ Fie­care a tras la sorţi un bilet cu numele colegului pentru care a fost necesar să pre­gătească darul. Atenţia nu a fost îndreptată către bugetul de cadou, ci către omul care îl primeşte. „Cel care a primit cadoul nu a ştiut de la cine este, însă atmosfera acelei seri, bucuria din ochii fiecăruia dintre ei când îşi descopereau surpriza, precum şi numă­rul de cadouri inedite şi personale m-au surprins într-un mod foarte plăcut.“ Nici când vine vorba de ce îşi doreşte în acest an Dani Caramihai nu oferă exemple materiale. Vrea linişte şi timp mai mult pentru a-l dedica prietenilor şi familiei.

 

Cadouri care trec testul timpului

Malvina Cservenschi, creierul creativ din spatele brandului de bijuterii Malvensky, este de părere că o carte bună, o bijuterie cu poveste şi un mesaj personalizat sunt întotdeauna cadouri cu care nu poţi da greş.

„Atât cartea, cât şi bijuteria vor dăinui, dincolo de trenduri sau generaţii, iar ăsta este un lucru foarte important pentru un cadou valoros.“

Despre bijuteriile Malvensky pe care le creează, afirmă că au, de la cea mai mică la cea mai complexă piesă, o istorie în spate. Fie sunt inspirate dintr-o tradiţie, fie reprezintă un simbol tradus în aur.

Ultimul cadou care a impresionat-o a fost de fapt un cadou pe care ea însăşi şi l-a făcut cu multă muncă.

„Deşi a fost un cadou muncit, faptul că am reuşit să duc bijuteriile şi brandul Malvensky în magazinul hotelului St. Regis din New York a fost un cadou minunat de ziua mea.“

 

Un strop în plus de adrenalină

Bogdan Boeru este co-fondator al centrului de paraşutism TNT Brothers, aşa că recomandarea lui pentru un cadou special de Crăciun este un salt în tandem cu paraşuta. Îl descrie ca un cadou pe care nimeni nu îl uită şi la care foarte puţini s-ar aştepta.

„Este o experienţă imposibil de egalat cu orice cadou material. Am întâlnit numeroase persoane pentru care primul salt în tandem a fost primit drept cadou şi toţi au spus acelaşi lucru: nu se compară cu nicio altă experienţă.“

De altfel, şi când vine vorba de cadoul cel mai aparte pe care l-a oferit, îl menţionează pe acelaşi, un salt în tandem cu pa­raşuta, care aduce cu sine adrenalină, bucurie, chiar fericire.

„Încă nu am găsit acel cadou care să egaleze senzaţia căderii libere de la 4.000 de metri, cu o viteză de 200 km/h, şi apoi zborul lin cu paraşuta. Am oferit acest cadou mai multor persoane, iar unii dintre cei cărora le-am oferit un salt cu paraşuta în tandem sunt acum paraşutişti licenţiaţi.“

Pentru Crăciunul din acest an, la fel ca în fiecare an, îşi doreşte pentru el acelaşi lucru: să vadă comunitatea de paraşutism din România cum se dezvoltă în acelaşi ritm ca până acum şi cu acelaşi entuziasm.

Cel mai frumos cadou recent a fost petrecerea-surpriză dată de soţia sa şi chiar de comunitatea de paraşutişti TNT Brothers atunci când a împlinit 34 de ani, la început de noiembrie.

„Am ră­mas fără cuvinte să văd zeci de oa­meni la un loc, veniţi să săr­bătorim împreună. Toţi paraşu­tişti sau prieteni pe care i-am cunoscut la centrul de paraşutism.  Ţin minte că la petrecerea dată în 2010, în primul an de funcţionare TNT Brothers, eram poate 20. În următorul an, deja eram 60. Şi la fiecare reuniune suntem tot mai numeroşi.“

 

Surful din Maroc

Mihai Gurei, managing director al Intro Design, unul dintre cele mai cunoscute showroom-uri de mobilier şi decoraţiuni interioare din Bucureşti, spune că cel mai frumos cadou pe care l-a primit a fost o excursie într-un surf­camp din Essaouira, Maroc, la rândul lui recomandând lucruri care au potenţialul de a genera poveşti.

„Recomand un cadou special, un obiect care are o poveste în spate, o creaţie a unui tânăr designer sau o piesă care a fost meşte­şugită cu mare grijă pentru detalii şi pe care persoana ar folosi-o zilnic (un stilou, o ceaşcă de cafea, un semn de carte). Asta e şi filosofia din spatele obiectelor pe care le aducem la Intro, dincolo de funcţionalitate, fiecare dintre ele vine la pachet cu un story care te ajută să ai o relaţie mult mai personală cu acel obiect.“

Spune că unul dintre cele mai inspirate cadouri făcute la rândul său a respectat această filosofie.

„Lampa Bestlite, de la Gubi, realizată integral din alamă, pe care i-am făcut-o cadou iubitei mele. E o piesă cu o istorie de mai bine de 80 de ani, semnată de Robert Dudley Best, un de­signer puternic influenţat de şcoala Bauhaus. Lampa se regăseşte şi în colecţiile unor muzee ca Victoria şi Albert sau Muzeul de Design din Londra, e o piesă atemporală, a cărei valoare nu se „demodează“ niciodată.“

 

Multe idei

Andreea Micu deţine împreună cu părinţii Valeriu şi Cristiana Stoica podgoria Avincis din zona Drăgăşani, iar pentru aceste sărbători spune că darurile cele mai potrivite sunt cele personalizate.

„Un album de poze personalizat, tip carte, cu fotografiile celor dragi, mai ales că astăzi nu mai developăm fotografii, ci le stocăm pe dispozitive electronice, iar pozele printate sunt autentice şi produc mult mai mare bucurie. Sau un bilet la un concert special de muzică simfonică, operă, în ţară sau în străinătate, cea din urmă variantă fiind şi un pretext minunat pentru un city break. Sau o colecţie de vinuri, de la aceeaşi cramă, acelaşi sortiment, dar ani diferiţi, pentru a permite o degustare pe verticală. Sau acelaşi sortiment de vin de la mai mulţi producători, pentru a permite comparaţia.“ Spune că ultimele cadouri care au impresionat-o au fost un ceas simplu, dar tare uşor de purtat, un album foto în care toţi prietenii săi au lipit poze şi au scris câteva rânduri sau un voucher consistent pentru a putea cumpăra cărţi. La rândul său, spune că unul dintre cadourile deosebite făcute a fost un weekend la Praga.

Dacă nu ştiţi ce daruri să-i mai faceţi anul acesta Andreei Micu, aflaţi că-şi doreşte o eşarfă de la un designer român sau o poşetă modernă cu un twist interesant. Un echipament de jogging, o trotinetă sau o bicicletă sunt şi ele bine-venite.

 

Sus, la cer

Pe Dana Azoiţei, director general al Couture Properties, agenţie imobiliară specializată în proprietăţi de lux, cel mai frumos cadou a ridicat-o la cer. La propriu.

„Ultimul cadou care m-a lăsat fără cuvinte a fost un curs de pilotat avioane, licenţa pentru Private Pilot, primit de la soţul meu, de ziua mea“.

Nici ea nu s-a lăsat mai jos.

„Cred că cel mai deosebit cadou a fost pentru soţul meu, în primii ani de relaţie. Undeva prin 2004-2005, i-am comandat un joc pe calculator, la un programator, special pentru el, cu un personaj care pe măsură ce câştiga diverse provocări primea câte un cappuccino. Soţul meu este înnebunit după cappucinno. A fost super simpatic.“

Ţinând cont de aceste experienţe, şi recomandările Danei Azoiţei sunt tot în zona de surpriză.

„Poate fi o caricatură comandată special, un abonament pe viaţă la revista preferată sau de ce nu, o invitaţie pe un circuit de raliu.“

 

Căldura în dar

Ciprian Vlad şi soţia sa Simona Hulber au pus bazele businessului Zenonni în 2004, într-o perioadă în care costumul pe comandă abia revenea la modă. Aparent, acesta nu a fost un capriciu de un sezon, costumele croite după placul purtătorului fiind tot mai căutate. În acest context, Ciprian Vlad spune că oferirea experienţei realizării unei cămăşi la comandă este un cadou în sine.

Personal, spune că un cadou care l-a impresionat a fost un ceas primit de la un amic pe care l-a ajutat atunci când avea nevoie.  În ceea ce priveşte, darul cel mai deosebit pe care l-a făcut a fost căldura, nu teoretic, ci în cel mai concret sens al cuvântului.

„În urmă cu 4-5 ani am aflat un caz de o familie cu un copil mic care nu aveau lemne iarna şi nu benefeciau de un cămin încălzit. Era chiar de sărbători şi îmi amintesc că magazinele erau închise şi am chemat un prieten care avea o drujbă şi împreună am tăiat doi copaci din curte pentru a-i transforma în lemne de foc. Pe lângă acestea le-am pus pe masă şi cele necesare de sărbători. M-am bucurat enorm că am putut să ofer nişte sărbători normale unor persoane aflate în imposibilitate.“

 

Cel mai inspirat cadou pentru întreaga omenire. Cu plăcere

Vlad Lazăr este directorul de creaţie al agenţiei Headvertising şi ştie perfect ce cadou îşi doreşte de aceste sărbători. Problema este că este foarte posibil ca acest lucru să nu îi fie de foarte mare ajutor.

Ce cadou i-aţi lua lui Jeff Bezos (fondatorul Amazon, cea mai mare platformă de shopping online) cu un buget de 50 de dolari? „Jeff Bezos şi-a facut miliardele cu 1-Click Ordering, iar acum se chinuie să meargă mai departe cu Zero-Click Ordering. E o metodă complicată cu un aparat care te ascultă toată ziua prin casă şi încearcă să ghicească ce-ţi trebuie în funcţie de ce ţi-ai comandat în trecut. Nu-i rău, dar e cam previzibil. L-aş aduce să-şi petreacă sărbătorile într-un sat din Maramureş, cu nişte gazde care-ţi pun pe masă bunătăţi tradiţionale din porc sau din prune după principiul sănătos «Dacă întrebi, înseamnă că nu dai cu drag». Cred că experienţa asta l-ar ajuta să-şi regleze puţin robotul şi să mai facă nişte miliarde în plus. Transportul şi pensiunea şi le plăteşte singur, că doar l-am ajutat să-şi dubleze averea. De cei 50 de dolari pot să-i fac doar invitaţia, dar i-o fac dintr-un carton bun şi o trimit în Frustration-Free Packaging.“

Care a fost cel mai inspirat cadou primit, cadoul care v-a lăsat fără replică? „Cadoul care mi-a plăcut cel mai mult a fost o maşină a timpului. Doar că n-am primit-o încă.“

Care a fost cel mai inspirat cadou pe care l-aţi făcut? „Aproape toată lumea crede că face cadouri mai bune decât primeşte. Aşa că propun o nouă convenţie. Dacă vrei să păstrezi cadoul pe care l-ai cumpărat, pui pe pachet o bulină mică roşie. Dacă doi prieteni fac schimb de cadouri şi ambele au bulină roşie pe ele, pot să le dea înapoi fără nicio supărare. În felul ăsta toată lumea primeşte ce îşi doreşte cu adevărat. Soluţia asta eficientă este cadoul meu inspirat pentru întreaga omenire. Cu plăcere.“

Aveţi vreo regulă după care vă ghidaţi când allegeţi un cadou? Dacă da, care? „Banii n-aduc fericirea. Aşa că decât să strici sărbătorile altora, mai bine îi păstrezi pentru tine.“

 

Atenţie la detalii

Chef FOA ia în calcul toate ingredientele pentru a face cadoul ideal, la fel ca în bucătărie de altfel, atenţia la detalii fiind secretul, tot ca în gastronomia fină.

„Cadoul ar trebui să fie ceva care să amintească de întâmplări inedite din viaţa persoanei sau de experienţa voastră împreună. În funcţie de ocupaţia acestuia şi de vârstă, puteţi intui ceea ce

i-ar face plăcere din postările sale în social media sau fiind atent la detaliile din dis­cuţiile de zi cu zi. Poate fi o cină în largul mării, un ceas cu un mesaj personal.“

Dacă aţi fost atenţi la detalii, atunci poate nu este chiar greu să vă daţi seama că Chef FOA are o pasiune pentru pălării, aşa că acesta este un cadou care îl impresionează de fiecare dată. Normal, nu este vorba de orice pălărie.

„Cadoul care m-a încântat recent a fost o pălărie făcută special de nea Nicu, singurul pălărier în viaţă din Bucureşti. După bucătărie, pălăriile sunt pasiunea mea pe care mai toată lumea a început să o observe. Am o întreagă colecţie acasă şi port câte una în fiecare zi, fie că sunt în bucătărie sau la o şedinţă foto.“

Spune că mereu priveşte cadourile dintr-un unghi creativ, aşa că cel mai inspirat dar făcut până acum a fost un set de vase din lemn pe care le-a sculp­tat personal într-un atelier la ţară pentru tatăl său.

„Cu siguranţă mi-aş dori mai mult timp liber pe care să-l petrec cu familia. Deci este un cadou pe care mi l-aş putea oferi singur dacă aş munci mai puţin.  În aceeaşi măsură, meseria mea este un dar în sine.“

Jos pălăria!

 

Un schimb de mingi cu ... Horia Tecău

Cosmin Hodor este omul care a organizat cel mai longeviv eveniment sportiv anual din România, turneul de tenis ATP, a fost manager al Federaţiei Române de Tenis, al Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi şi director de programe în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, iar de ceva timp este director operaţional al Stejarii Country Club. Bănuiesc că vă imaginaţi că şi ideile de cadouri sunt orice numai statice nu.

„Un cadou surprinzător ar putea fi un meci de tenis la dublu alături de Horia Tecău, Andrei Pavel şi Marius Copil, la Stejarii Country Club. Senzaţia de a juca tenis alături de astfel de jucători de renume este de neegalat.“

În ceea ce-l priveşte, spune că ultimul cadou care l-a lăsăt fără cuvinte a fost o excursie în Australia.

„A fost de departe cea mai frumoasă experienţă şi călătorie de care am avut parte. Am participat la Australian Open la Melbourne, am vizitat cei 12 Apostoli (formaţiuni calcaroase - n.red.) de pe Great Ocean Road şi Philip Island Nature Park.“

De partea cealaltă, spune că cel mai deosebit dar pe care l-a făcut a fost un autograf obţinut direct de la Roger Federer pentru maestrul Radu Beligan, acum şase ani.

„În acea perioadă, Radu Beligan era la curent cu toate meciurile de tenis ale lui Federer şi s-a bucurat enorm când a primit autograful.“

Pentru finalul acestui an are două dorinţe.

„Să petrec Revelionul la Stejarii Pool Club, alături de Loredana, Tibi Scobiola şi prietenii mei şi să petrec sărbătorile de Crăciun în Bucovina alături de familie şi cei dragi.“

 

Casa nouă

Chef Jakob Hausmann de la Mica Elveţie spune că dacă eşti atent un an întreg, atunci sigur vei şti cum să procedezi de aceste sărbători. În ceea ce-l priveşte pe el, un cadou primit în urmă cu şase ani le-a întrecut pe toate.

„Îmi doream foarte mult să reuşesc să termin de amenajat interiorul casei de vacanţă de la munte, situată în Predeluţ, pentru că urma să vină în vizită fiul meu împreună cu familia tocmai din Elveţia. Iar surpriza a venit din partea soţiei mele, Crenguţa, care mi-a făcut cadou reamenajarea casei, astfel că am putut să mă bucur pe deplin alături de familie în acest nou decor.“

Deşi poate părea egoist, cel mai frumos cadou făcut vreodată a fost un cadou pentru el însuşi.

„Ştiu că s-ar putea să par lipsit de modestie, dar cred că mi-am făcut singur acest cadou, iar asta se întâmpla în anul 1998, când am ţinut neapărat să deschid restaurantul actual chiar de ziua mea, aşa că nu pot uita acele clipe şi le retrăiesc la fiecare aniversare cu bucurie.“

 

Două săptămâni în Japonia

Chiar dacă ai aproape tot ce îţi doreşti din punct de vedere material, nu ai cum să nu  vrei noi experienţe, crede Diana Popescu, Owner & CEO Epoque Hotel, din Bucureşti, şi al restaurantului L’Atelier-l’art culinaire.

„O călătorie este un cadou imbatabil. Chiar şi unei persoane care are aproape tot ce îşi doreşte cred că o călătorie-surpriză care oferă o experienţă autentică într-o destinaţie cu un profil cultural sau geografic complet nou  i se va părea un cadou minunat. Un safari în Africa, spre exemplu sau două săptămâni în Japonia, sunt şi pe wish-listul meu.“

Diana Popescu spune că ultimul cadou care a impresionat-o a fost o maşină. Deşi este un obiect, până la urmă şi maşina are rolul ei de ghid către alte experienţe.

„Am găsit-o pur şi simplu, nouă şi frumoasă, parcată în faţa porţii, cu o mică felicitare în parbriz. M-am simţit ca un copil care descoperă că a venit Moşul, în dimineaţa de Crăciun.“

Spune că ultimul cadou deosebit făcut au fost bilete la concertul Coldplay din vara acestui an. 

„Ştiam că sărbătoritul e mare fan, aşa că am căutat agenda de concerte Coldplay şi am ales Barcelona, pentru că ştiam că iubeşte şi orasul la fel de mult.“

Pentru anul acesta, spune că şi-ar dori mai mult timp alături de familie.

„Desigur că vor fi şi multe cadouri şi surprize, însă cel mai mult îmi doresc o vacanţă tihnită, în care să avem cu adevărat timp să ne bucurăm de fiecare zi, mai ales că e perioada favorită a anului, şi pentru noi, şi pentru copii.“

 

În funcţie de destinatar

Diana Stan, marketing director al Toyota România, spune că darul care a impresonat-o cel mai mult a fost o piesă de teatru în care a fost şi public şi actor, Labirintul lui Sisif, aşa că normal că recomandă tot o experienţă.

„Experienţele pot fi atât de bine individualizate şi atât de diferite încât fiecare dintre cei care primeşte un asemenea cadou îl va percepe total altfel, fie că este vorba de un salt cu paraşuta, de o călătorie cu balonul, de a fi copilot la teste de WRC (World Rally Cham­pionship) sau de a coborî în inima gheţarului Langjökull.“

Ţinând cont de acest track-record, este aproape evident că şi anul acesta Diana Stan şi-ar dori tot o experienţă.

„Mi-ar plăcea foarte mult o vacanţă în America de Sud. Am şanse? Nu prea, chiar dacă am fost cuminte :)“

 

The ultimate kiss, varianta mobilă

Friedrich Wille est omul care a transformat brandul vienez FREYWILLE dintr-un mic atelier de bijuterii din inima Vienei într-un brand global cu peste 100 de magazine, aşa că este de aşteptat ca în cariera lui să fi primit multe cadouri spectaculoase. Unul dintre ele este următorul.

„De ziua mea, în toamna acestui an, departamentul de design de la FREYWILLE a realizat o variantă artistică a unui telefon mobil care avea cel mai nou design al colecţiei The Ultimate Kiss (colecţia inspirată din opera lui Gustav Klimt - n. red.). Pe anumite părţi din acest mobil, fiecare coleg

şi-a scris urările personale. Aceasta a fost o mare surpriză pentru mine“, spune Friedrich Wille.

De sărbători, Frie­drich Wille spune că îşi doreşte mai mult timp alături de familia sa... şi ceva în plus.

„Mereu mă bucură atunci când primesc bilete la expoziţii noi, la operă sau la Kon­zert­haus din Viena“, mai spune Frie­drich Wille.

 

Zilele de 48 de ore

După ce şi-a construit o carieră solidă în banking, Manuela Plăpcianu decide în 2009 să se alăture proiectului Artmarkt, iniţiativă cu care în şase ani de zile creează piaţa de artă din România.

În acest moment, Manuela Plăpcianu este complet dedicată unui proiect personal ce vizează educaţia în zonele rurale. Deşi trecerea a fost făcută, legătura Manuelei Plăpcianu cu arta a rămas, astfel că modul în care fostul bancher se raportează la perioada cadourilor nu putea fi altfel decât artistic.

Care a fost însă darul care a lăsat-o fără cuvinte? 

„Un tur pe urmele maestrului renascentist din secolul al XV-lea Antonello da Messina, probabil primul mare artist european, cel care a pus bazele picturii în ulei, cel care a contopit tot ce aveau mai bun pictura flamandă şi cea italiană (deşi în biografia lui puţine lucruri sunt certe). Ei bine, de la Antonello da Messina nu ne-au rămas decât 24 de lucrări, împrăştiate prin toate colţurile lumii. Aşa că am pornit să le căutăm prin muzeele lumii. Drumul lor a devenit drumul nostru: Palermo, Calabria, Siracuza, Torino, Cefalu, Geneva, Piacenza, Roma, Bucureşti, New York, Berlin, München, Dresda, Viena, Antwerp, Londra, Madrid, Paris.“

În ceea ce priveşte darurile făcute spune că ar prefera să-i lase pe alţii să vorbească, dar admite că a avut mare noroc cu artiştii contemporani, pe ale căror mesaj şi diversitate stilistică a pariat întotdeauna.

„Cred c-am reuşit să-mi surprind fiul cu o bandă desenată neliniştită în care el este personajul principal. Aici trebuie să mulţumesc artiştilor din Clubul Ilustratorilor de Carte. Cred că am reuşit să-mi surprind părinţii când am petrecut o săptămână cu ei şi m-am deconectat total de la mail-uri, telefoane, TV, FB etc. Dar acesta a fost mai degrabă un cadou pe care mi l-am făcut mie. Nepreţuit!“

Pentru anul acesta însă, Manuela Plăpcianu şi-ar dori ceva cu totul şi cu totul deosebit. Ziua de 48 de ore. Sau nu, mai bine de jumătate de an.

„Şi un abonament pe viaţă la Bayreuther Festspiele (un festival anual de muzică clasică în Germania - n.red.).

 

Faceţi punţi

Camelia Şucu este unul dintre cele mai cunoscute „branduri“ din sectorul de design interior local, în prezent, alături de Genoveva Hossu, fiind în spatele proiectului Class IN, un concept care abordează designul dintr-un unghi total diferit. În perioada sărbătorilor, Camelia Şucu are un singur sfat pentru cei aflaţi în goana după cadoul perfect.

„În fiecare cadou pe care-l fac încerc să pun o parte din personalitatea mea şi o parte din personalitatea persoanei căreia îi este adresat. Aleg de fiecare dată ceva care să răspundă unei emoţii pozitive şi să aibă neapărat o simbolistică aparte pentru noi. Practic, creez o punte de legătură între mine şi cei dragi inclusiv prin aceste cadouri, încerc să arăt că-mi pasă, că îi apreciez pentru ceea ce sunt şi că îmi doresc să fie fericiţi. Ţinând cont de cele spuse, mi-e greu să numesc un singur cadou, «cel mai» deosebit, dar vă pot spune, de exemplu, că tocmai le pregătesc şi anul acesta, de sărbători, o mică excursie părinţilor mei“, spune Camelia Şucu.

Potrivit acesteia, încurajarea artiştilor români, indiferent că vorbim de cultură, vestimentaţie, de­sign, se poate transforma într-un cadou potrivit. Desigur, din punct de vedere personal, designerul admite că sunt o serie de lucruri mai „profane“ care pot genera bucurii la fel de mari.

„Apreciez şi alte cadouri, de la o invitaţie la o experienţă gourmet, o rochie semnată de o tânără artistă, un parfum care mă inspiră, până la o carte menită să mă deconecteze pentru câteva ore.“

 

Prietenul micuţ de la birou

Oana Taban este CEO al Dent Estet, unul dintre cei mai importanţi jucători locali din domeniul stomatologiei şi la rândul ei spune că nu ai cum să surprinzi o persoană care deja are aproape totul decât printr-o experienţă.

„Bilete la un spectacol renumit, o excursie într-o destinaţie atractivă rămân opţiuni care îmi oferă o satisfacţie deosebită. Acesta este genul de cadou care mă ajută să adun amintiri alături de oamenii dragi. Cel mai frumos cadou pe care l-am primit vreodată a fost un căţel, care nu cântărea mai mult de jumătate de kilogram şi pe care l-am găsit într-un coş pe biroul de la clinică. A fost un cadou din partea echipei mele şi, la fel ca de fiecare dată, au ştiut cum să mă surprindă şi să îmi facă aniversarea foarte frumoasă şi de neuitat.“

La rândul său, spune că cel mai special cadou făcut a fost un tablou semnat de Mihai Bandac dăruit soţului său.

„Cea mai frumoasă parte a cadoului a fost aceea că tabloul era prezentat într-un album pe care i l-am oferit la 18 ani. Albumul a fost chiar primul cadou pe care i l-am făcut celui care avea să îmi devină soţ un an mai târziu. A fost un cadoul la fel de emoţionant pentru amândoi.“

 

Sărbători parfumate

Parfumul Rose in Wonderland de la Atkinsons a fost cel mai recent cadou primit care a lăsat-o fără cuvinte pe Lavinia Ivas, directorul general al lanţului de parfumerii Douglas.

De altfel, prin prisma meseriei ei, cadourile pe care le primeşte sau le dăruieşte mai departe sunt tot legate de acest domeniu, fie că este vorba despre o surpriză parfumată, fie de un produs de îngrijire nou lansat.

„Încerc să surprind plăcut persoanele cărora le fac cadouri. Cele mai frumoase daruri sunt cele făcute persoanelor dragi, iar industria în care lucrez îşi pune amprenta pe alegerile mele, fie că este vorba de produse cosmetice inovative precum Philips Visapure Advanced, EISENBERG Youth Elixir sau de parfumuri speciale ca Versace Oud Noir sau Sospiro.“

Pentru ea însăşi anul acesta şi-ar dori să primească o vacanţă alături de cei dragi.

 

Cărţile de experienţe

Nina Brătfălean, marketing manager al BMW Group România, este clar un om pasionat de experienţe, aşa că asta îşi doreşte în perioada sărbătorilor de iarnă şi este convinsă că nu există un cadou mai bun decât o trăire personală.

„Pentru o persoană care are aproape tot ce îşi doreşte recomand o experienţă. O interacţiune cu o lume sau cu oameni pe care nu i-a văzut vreodată. Un exemplu ar fi o vizită într-un sat îndepărtat din Zimbabwe sau să mănânce la masă cu beduinii.“

Spune că ultimul cadou care a uluit-o a fost o noapte în deşertul Iordaniei, Wadi Rum, şi că posibil cel mai inspirat dar făcut de ea a fost un safari.

„O zi am supravegheat animalele care veneau la oază, din zori şi până noaptea târziu.“

Aşa că pentru anul acesta, Nina Brătfălean îşi doreşte multe cărţi. De ce? Pentru că are nevoie de inspiraţie pentru următoarele experienţe.

 

Relaxarea din Bali, inspiraţie pentru Bucureşti

Sorin Vasilache este maganer al Shiseido Spa, centrul de wellness din cadrul Stejarii Country Club din Bucureşti, ultimul cadou care l-a uimit fiind de altfel şi o sursă de inspiraţie pentru dezvoltarea clubului din Capitală.

„Mereu am fost pasionat de călătorii, însă cadoul primit în vară mi-a depăşit orice aşteptare. O excursie în Bali, gândită ca o experienţă la spa de două săptămâni. Acolo, în fiecare zi descopeream câte un nou tip de tratament, de la ritualuri de cuplu la scrub-uri mai speciale. Experienţa de acolo m-a inspirat să inaugurez în această toamnă la Shiseido Spa camera de scrub Vichy cu abur şi gheaţă.“

De sărbători, tot o călătorie ar fi ideală, dar cu un caracter mai tradiţional.

„Am parte de un Paşte autentic în Maramureş şi atmosfera de acolo nu o pot compara cu nimic. Din acest motiv, sper ca şi de sărbătorile de iarnă să ajung într-o zonă în care tradiţiile românesti sunt păstrate. Sunt sigur că voi trăi mult mai intens sărbătorile acolo.“